Vokietija pasirašė susitarimą dėl Benino bronzos dirbinių grąžinimo Nigerijai | kl.lt

VOKIETIJA PASIRAŠĖ SUSITARIMĄ DĖL BENINO BRONZOS DIRBINIŲ GRĄŽINIMO NIGERIJAI

Vokietija penktadienį pasirašė susitarimą pradėti siųsti šimtus Benino bronzos dirbinių atgal į dabartinės Nigerijos teritoriją, pritarusi iki šiol didžiausio masto kurios nors Europos šalies pastangoms grąžinti pagrobtus meno kūrinius.

Užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok) ir kultūros ministrė Claudia Roth (Klaudija Rot) susitarimą pasirašė Berlyne su kolegomis iš Nigerijos.

Vokietija apie planus grąžinti šiuos bronzos kūrinius pirmąkart paskelbė praeitais metais.

Pirmieji du dirbiniai – karaliaus galvos skulptūra ir plokštė, vaizduojanti tris karius – penktadienį buvo perduoti Nigerijos atstovams.

„Šiandien turime priežastį švęsti, nes sudarėme istorinę sutartį – Benino bronza grįžta namo“, – sakė A. Baerbock.

„Šie kūriniai yra ne vien nuostabūs artefaktai – jie yra vieni didžiausių Afrikos lobių. Tačiau jie taip pat pasakoja kolonijinio smurto istoriją“, – pridūrė ministrė.

Tūkstančiai Benino bronzos dirbinių – skulptūrų ir plokščių, kadaise puošusių Benino karalystės valdovų rūmus – XIX amžiuje buvo pagrobti britų ir dabar yra pasklidę po Europos muziejus.

Vokietija turi apie 1 100 šių dirbinių, sukurtų XVI–XVIII amžiais. Jie laikomi apie 20-yje muziejų.

Didžiausią kolekciją – 440 dirbinių – turi Berlyne veikiantis Etnologijos muziejus. Ši Benino bronzos kolekcija laikoma svarbiausia, neskaitant saugomos Britų muziejuje Londone.

Tebevyksta derybos, kurie Etnologijos muziejuje laikomi dirbiniai bus grąžinti Nigerijai, o kurie liks Berlyne kaip paskolinti eksponatai.

Nigerija derasi dėl Benino bronzos kūrinių grąžinimo iš kelių Europos šalių ir planuoja Benino mieste pietinėje Edo valstijoje pastatyti specialų muziejų šioms meno vertybėms eksponuoti.

Prancūzija lapkritį grąžino 26 meno dirbinius, o Jungtinė Karalystė anksčiau šiais metais perdavė Nigerijai du dirbinius. Derybos dėl tolesnių dirbinių tebevyksta.

Nigerijos kultūros ministras Lai Mohammedas (Lai Mohamedas) padėkojo Vokietijai, kad ji „perėmė vadovavimą taisant praeities skriaudas“, taip pat gyrė „naujos bendradarbiavimo eros aušrą“.

„Tai taps viena svarbiausių dienų pagerbiant Afrikos kultūros paveldą“, – pridūrė nigeriečių užsienio reikalų ministras Zubairu Dada (Zubairus Dada).

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS