Vyriausybė nebemažina kultūros įstaigų išlaidų paslaugoms ir prekėms | kl.lt

VYRIAUSYBĖ NEBEMAŽINA KULTŪROS ĮSTAIGŲ IŠLAIDŲ PASLAUGOMS IR PREKĖMS

Vyriausybė atsisakė ankstesnių planų mažinti kultūros įstaigų išlaidas paslaugoms ir prekėms bei turtui.

Kaip BNS sakė kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, Vyriausybė trečiadienį 2020-ųjų valstybės biudžeto projekte nusprendė palikti išimtį kultūros įstaigoms, nors kitoms numatytos išlaidos paslaugoms ir prekėms mažinamos 10 procentų, turtui įsigyti – 5,2 procento.

„Pavyko susiderėti, kad tas 15 proc. mažinimas nevyktų, kultūros įstaigų biudžetai šiuo atžvilgiu tikrai nemažės. Tai yra tikrai svarbus pasiekimas, nes buvo kilę kultūros įstaigų nerimo“, – tvirtino ministras.

Vyriausybės Seimui teikiamame biudžeto projekte Kultūros ministerijai asignavimai kitąmet mažėja apie 1,5 mln. eurų, iki 206,9 mln. eurų.

Be kita ko, beveik 200 tūkst. mažėja skiriamos lėšos Lietuvos nacionaliniam dramos teatrui, 930 tūkst. eurų mažiau, nei šiemet, planuojama ir Lietuvos nacionaliniam muziejui.

Pasak ministro, pati ministerija mažins išlaidas turtui ir prekėms bei paslaugoms, tuo metu minėtoms įstaigoms mažiau pinigų skiriama, nes jos baigia rekonstrukcijas, išlaidos dar mažės ir joms atsisakius remonto metu nuomotų salių.

„Nacionalinio dramos teatro rekonstrukcijai didžiausios lėšos skiriamos šiemet, darbai baigiami, lygiai taip pat nacionalinio muziejaus pastatų remontas, infrastruktūriniai projektai yra baigiami“, – sakė jis.

Ministerija nurodo, kad kitų metų biudžeto projekte taip pat numatomas darbo užmokesčio padidėjimas kultūros ir meno darbuotojams, siekiantis 7,9 mln. eurų, įskaitant ir dirbančiuosius švietimo srities įstaigose. Taip pat daugiau nei milijonu eurų, iki 20,7 mln. eurų turėtų augti Kultūros rėmimo fondo lėšos. Per šį fondą finansuojami įvairių meno sričių projektai.

Kultūros įstaigos prieš dvi savaites kreipėsi į valstybės vadovus ragindamos atsisakyti planų karpyti jų išlaidas, nes tai stabdys jų strateginius planus, pradėtą pastatų atnaujinimą, o nevienodas biudžeto karpymas skirtingoms įstaigoms sukiršins kultūros bendruomenę.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS