Žagarėje savo šaknų ieško žydai | kl.lt

ŽAGARĖJE SAVO ŠAKNŲ IEŠKO ŽYDAI

Lietuvos kultūros sostinėje Žagarėje vyksta Žydų kultūros dienos. Iš viso pasaulio suvažiavę iš Žagarės kilę žydai ar jų vaikai lankė žydų architektūros paveldo objektus, klausėsi koncertų, žiūrėjo filmus.

Pirmosios žydų bendruomenės Žagarėje įsikūrė 18 a. pradžioje, miestelyje daugiausiai ir gyveno žydų amatininkai bei prekybininkai. Daug žydų Antrojo pasaulinio karo metais buvo sušaudyti Žagarės parke. Paskutinis Žagarės gyventojas žydas mirė prieš keletą metų.

„Žagarė – mano vaikystė, jaunystė, buvo tokių liūdnų puslapių ,kai aš sužinojau, kad čia nužudyta mano močiutė, mano dvi tetos ir dėdė, kurie buvo atvežti iš Tryškių ir sušaudyti“, – pasakojo buvusi žagarietė Leonora Vasiliauskienė.

„Mano senelis gimė Žagarėje. 1901 metais jis išvyko, nes nenorėjo būti pašauktas 25-eriems metams į carinę kariuomenę, nes žydai paprastai buvo siunčiami į priešakines linijas. Seneliui tai reiškė mirties nuosprendį. Vėliau mes gyvenome Amerikoje. Žagarėje lankausi jau trečią kartą“, – sakė miestų planavimo specialistas iš JAV Cliffas Marksas.

Trijų dienų renginio programoje – ir konferencija, ir kino filmų bei knygų pristatymai, parodos, koncertai, tarp šių ir 70-metį švenčiančio Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Anatolijaus Šenderovo kūrybos koncertas „Giesmė ir šokis“.

Žydų kultūros dienų dalyviams pristatytas Rodo Freedmano filmas „Dėdė Chackelis“ apie buvusį žagarietį Lemcheną, visą dieną rodomi Sauliaus Beržinio, Lilijos Kopač, Leonoros Vasiliauskienės ir Danutės Selčinskajos filmai apie žydų istoriją.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

NA NA

o kur šitų klajoklių nėra ________kažkada bandė savo maža jaruzalę vadinti Vilnių ,Kauną _______pačiam Izraelyje jų tėra trys milijonai ,o Amerikoje apie šešis ,_________jų tėvynė kur daugiausia ir geriausiai sekasi grobti ,________duok žydui pirštą ,tai jis ranką nukas ,tai ne mano nuomonė,bet manau labai taikliai pasakyta apie šituos ,,,,,,,,sėkmės ,jei tarp dviejų lietuvių atsiras žydas ,tai lietuviai būtinai išsimuš ,,,,,,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS