Žemaitijoje vyks Sofijos menų festivalis: kuo nustebins šiais metais? | kl.lt

ŽEMAITIJOJE VYKS SOFIJOS MENŲ FESTIVALIS: KUO NUSTEBINS ŠIAIS METAIS?

Liepos 21–27 dienomis Žemaitijos miestelyje Kuliuose trečiąjį kartą vyks unikalaus formato Sofijos festivalis. Jo programoje – 70 dalyvių: jaunų ir brandžių menininkų iš 5 pasaulio šalių, kurie dalyvaus daugiau nei 20-yje renginių, dirbtuvių ir susitikimų.

Organizatoriai sako, kad Kuliuose kultūrinį pėdsaką skulptorių darbais, istorinėmis parodomis, klasikinio ir šiuolaikinio meno renginiais jau palikęs Sofijos festivalis įkvepia tikėti, kad ši graži kultūrinė iniciatyva prigijo ir tampa stipria regioninės kultūros tradicija, garsinančia ne tik Kulius, bet ir visą Plungės rajoną.

Neseniai Kuliuose apsigyvenęs aktorius ir režisierius, vienas iš Sofijos festivalio organizatorių Valentinas Masalskis teigia, kad festivalis įkvėpimo semiasi iš šiame miestelyje svarbų savo gyvenimo tarpsnį praleidusios rašytojos, dramaturgės, visuomenės veikėjos, pedagogės, moterų judėjimo skatintojos, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio žmonos – Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės.

Festivalio programoje – nemokami koncertai, spektakliai, dirbtuvės, tarp kurių: festivalio atidarymo šokio spektaklis liepos 21 dieną, atliekamas šiuo metu Prancūzijoje gyvenančios ir kuriančios šokėjos Loretos Juodkaitės, Vilniaus choro „Aidija“ koncertas Kulių bažnyčioje „Tėvyne mūsų, kur esi širdy...”, kompozitoriaus ir atlikėjo Tomoo Nagai iš Japonijos garso ir ritmo koncertas „Resonance“.

Festivalio metu režisierė Kristina Buožytė pristatys K.M.Čiurlionio kūrybos pagrindu sukurtą naują trumpametražį 360 laipsnių virtualios realybės (VR) projektą „Angelų takais“. Dizainerės Rūta Lendraitytė ir Renata Valčik visą savaitę ves skrybėlių dizaino ir kūrybos dirbtuves vaikams bei suaugusiems, o garso menininkas T. Nagai – unikalias vienos dienos ritmo dirbtuves.

Sofijos festivalio kulminacija – liepos 26 d., penktadienį vyksiantis miuziklas-siuita „Ugnies medžioklė su varovais“, kurį pagal Giedriaus Kuprevičiaus muziką, Sauliaus Šaltenio ir Leonido Jacinevičiaus tekstus „pasimatavo“ nauja jaunų kūrėjų komanda: „Taško teatro“ aktoriai ir  Plungės kultūros centro simfoninio orkestro muzikantai. Spektaklio-siuitos kompozitorė – Nijolė Sinkevičiūtė, režisierius – Valentinas Masalskis.

Festivalio pabaigai lankytojų lauks ir eksperimentiniai muzikavimai, tai – „Trijų kultūrų ir Čiurlionio susitikimas“ su pianistu Roku Zubovu ir kitais festivalyje dalyvaujančiais muzikais.

Visą savaitę Kulius budinsiantį kūrybos, meno ir bendruomeniškumo festivalį liepos 27 dieną vainikuos parke vyksiantis tradicinis kultūros piknikas, kurio metu bus pristatyta skulptoriaus Mykolo Saukos sukurta instaliacija – dovana atgimusiam Kulių bažnyčios parko fontanui, taip pat dirbtuvių dalyviai pristatys kūrybinės savaitės rezultatus – vyks skrybėlių paradas.

Festivalio organizatoriai tikisi sulaukti ne tik aplinkinio regiono lankytojų, bet ir  ieškančių naujų vasaros potyrių svečių iš didžiųjų šalies miestų. Istorinę atmintį išlaikęs Kulių miestelis nustebins apsilankiusius svetingumu ir kultūrinių reginių gausa.

Lietuvos Kultūros tarybos paramos dėka visos festivalio patirtys suaugusiems ir vaikams – nemokamos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS