Žiniasklaida: Stambulo Švč. Išminties mečetės muedzinas mirė nuo širdies smūgio | kl.lt

ŽINIASKLAIDA: STAMBULO ŠVČ. IŠMINTIES MEČETĖS MUEDZINAS MIRĖ NUO ŠIRDIES SMŪGIO

Stambulo Švč. Išminties soboro, kuriam praeitą mėnesį kontraversiškai buvo grąžintas mečetės statusas, muedzinas mirė nuo širdies smūgio, pranešė Graikijos internetinis leidinys „Оrthodox Times“.

Muedzinas Osmanas Aslanas mirė praeitą sekmadienį, bet žurnalistai apie tai sužinojo tik trečiadienį.

Pagal musulmonų tradicijas, savanoris O. Aslanas iš soboro minaretų kviesdavo tikinčiuosius maldai.

Liepos 10 dieną Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pasirašė įsaką, kuriuo Šv. Sofijos muziejui Stambule buvo grąžintas mečetės statusas.

Istorinėje Stambulo dalyje įsikūręs ir į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas objektas buvo pastatytas kaip krikščioniškos Bizantijos imperijos katedra, bet vėliau buvo paverstas mečete, Osmanų imperijai 1453 metais užkariavus Konstantinopolį.

Valstybės Taryba – turkų aukščiausios instancijos administracinis teismas – liepos 10 dieną vienbalsiai panaikino 1934 metais šiuolaikinės Turkijos įkūrėjo Mustafos Kemalio Ataturko (Mustafos Kemalio Atatiurko) priimtą sprendimą paversti šį pastatą muziejumi. Teisėjai nutarė, kad jis buvo įregistruotas kaip mečetė nuosavybės dokumentuose.

Po dviejų savaičių soboras buvo atvertas musulmonų maldininkams. Šis žingsnis įsiutino krikščionių bendruomenę ir dar pablogino Turkijos įtemptus santykius su NATO sąjungininke Graikija.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

hahaha

Muziejininkė Fėja supyko

jis

Na ką... teks siųsti Aleksandrą Makedonietį pakartotinai tvarką įvesti, o jei nepakaks- paskui keletą kryžiaus žygių nukreipti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS