Žodynas „Merriam-Webster“ išrinko 2023 metų žodį | kl.lt

ŽODYNAS „MERRIAM-WEBSTER“ IŠRINKO 2023 METŲ ŽODĮ

  • 0

Sintetinio vaizdo klastojimo ir „post-tiesos“ amžiuje, kai išaugo dirbtinio intelekto (DI) vaidmuo, o Elonas Muskas (Ilonas Maskas) socialinį tinklą „Twitter“ pavertė „X“, amerikiečių žodynas „Merriam-Webster“ paskelbė, kad 2023 metų žodis yra „autentiškas“ (authentic).

Šio žodžio reikšmės paieškos internetiniame žodyne įprastai yra dažnos, tačiau per metus jos pasiekė naujas aukštumas, interviu naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė jo vyriausiasis redaktorius Peteris Sokolowskis (Piteris Sokolovskis).

„2023-iaisiais stebime tam tikrą autentiškumo krizę, – sakė jis prieš pirmadienį paskelbiant šių metų žodį. – Suprantame, kad kai suabejojame autentiškumu, dar labiau jį vertiname.“

P. Sokolowskis ir jo komanda nesigilina į priežastis, dėl kurių žmonės žodynuose ieško konkrečių žodžių. Jie labiau domisi duomenimis apie paieškos šuolius ir su jais susijusius pasaulio įvykius. Šį kartą nebuvo pastebėtas itin didelis padidėjimas kuriuo nors konkrečiu periodu, tačiau išaugęs susidomėjimas žodžiu „autentiškas“ buvo pastovus.

2023-ieji išties laikomi dirbtinio intelekto metais, tačiau taip pat būta momentų, kai pokalbių roboto „ChatGPT“ kūrėja „OpenAI“ patyrė vadovavimo krizę, atlikėja Taylor Swift (Teilor Svift) ir princas Harry (Haris) savo žodžiais ir darbais siekė autentiškumo, o pats E. Muskas vasarį Dubajuje vykusiame Pasaulio vyriausybių viršūnių susitikime ragino įmonių vadovus, politikus, ministrus ir kitus lyderius socialiniuose tinkluose „kalbėti autentiškai“, patiems valdant savo paskyras.

Suprantame, kad kai suabejojame autentiškumu, dar labiau jį vertiname.

„Ar galime pasitikėti, kad studentas parašė šį darbą? Ar galime pasitikėti, kad politikas padarė šį pareiškimą? Ne visada pasitikime tuo, ką matome, – kalbėjo P. Sokolowskis. – Kartais netikime savo akimis ar ausimis. Dabar pripažįstame, kad autentiškumas pats savaime yra performansas.“

„Merriam-Webster“ žodynas pateikia keletą žodžio „autentiškas“ reikšmių, tokių kaip „ne netikras ar imitacinis“, „ištikimas savo asmenybei, dvasiai ar charakteriui“, „vertas pripažinimo ar tikėjimo kaip atitinkantis faktą ar pagrįstas faktu“, „padarytas ar atliktas tokiu pat būdu kaip originalas“ ir „atitinkantis originalą taip, kad atkartoja esminius bruožus“.

Šiemet sukanka 20 metų, kai „Merriam-Webster“ renka metų žodį.

Bendrovės duomenų analitikai, rinkdami metų žodį, iš kone pusės milijono žodžių, kurių apibrėžimai pateikiami internetiniame žodyne, išfiltruoja įprastesnius žodžius, kurių visuomet dažnai ieškoma.

Šiais metais taip pat atmesta daug penkių raidžių žodžių, nes populiarių žaidimų „Wordle“ ir „Quordle“ žaidėjai ieško jų „Merriam-Webster“ žodyne, sakė P. Sokolowskis.

Pernai „Merriam-Webster“ metų žodžiu išrinko „tikslinį miglos pūtimą“ (gaslighting) – taip vadinama psichologinė manipuliacija, kuria siekiama priversti žmogų suabejoti savo minčių teisingumu.

Oksfordo žodynas, taip pat kasmet renkantis metų žodį, savo verdikto dar nepaskelbė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS