Į mažą kambarėlį sutalpino tris vaikus | kl.lt

Į MAŽĄ KAMBARĖLĮ SUTALPINO TRIS VAIKUS

  • 7

Tinklaraštininkė Amelija Kuzmarskė, su šeima atsikrausčiusi į Vilnių, šiuo metu gyvena naujakurių rūpesčiais – įsirengia butą. Vienas didžiausių iššūkių – perkelti penkių asmenų šeimos gyvenimą iš namo į butą mieste ir visus tris vaikus patogiai apgyvendinti kelių kvadratinių metrų kambaryje.

Patogiai ir stilingai

Naujojo vaikų kambario dydis tėra 10 kv. m. Juo dalysis į antrąją klasę besiruošiantys eiti dvyniai ir mažiausia šeimos narė – penkiametė dukra.

Pasak moters, mažame kambarėlyje visiems trims vaikams patogiai sutalpinti būtiniausias funkcijas – miego, mokymosi, žaidimų ir daiktų laikymo – yra tikras iššūkis. Vis dėlto ji įrodė: sukūrus pakankamai vietos laikyti daiktams ir pasirinkus funkcionalius sprendimus, tai įmanoma padaryti net labai stilingai.

„Net ir visai mažas, bet patogiai ir funkcionaliai įrengtas kambarys bus daug patogesnis ir mielesnis nei didelis, kurį įrengiant nebuvo surasti tinkamiausi sprendimai. Labai svarbu buvo kambaryje įrengti stalą su geru apšvietimu ir galimybe prie jo atsisėsti visiems trims vaikams. Prie jo vaikai ruoš namų darbus, pieš, užsiims rankdarbiais. Norėjosi ir galimybės sukurti žaidimų erdvę ant grindų. Taip pat kambaryje turi tilpti vaikų drabužiai, žaislai ir knygos“, – vardija A. Kuzmarskė.

Sumanūs sprendimai

Spintą vaikams šeima jau turėjo iš anksčiau. „Pasidžiaugiau, kad galiu tą pačią spintą pritaikyti pasikeitus gyvenimo situacijai ir įsigyti papildomų vidinių detalių. Taigi šiek tiek pakeičiau spintos vidų, pridėjau papildomų stalčių“, – sako moteris.

Kad tilptų daiktai ir rašomasis stalas, tinklaraštininkė susiprojektavo baldų derinį pagal individualius poreikius.

„Pati suprojektavau sistemą su atlenkiamu stalu ir stalčiais vaikų daiktams. Prie šio stalo visi trys vaikai vienu metu gali prisėsti iš trijų pusių, o kai jis nenaudojamas, galima jį nulenkti ir kambaryje atsiras  daugiau erdvės. Ten pat suplanavau po tris stalčius, kad kiekvienas vaikas turėtų asmeninės vietos daiktams pasidėti, ir kelias spinteles“, – vardija A. Kuzmarskė.

Labai svarbu buvo kambaryje įrengti stalą su geru apšvietimu ir galimybe prie jo atsisėsti visiems trims vaikams.

Vaikų žaidimų erdvei šeima apgalvojo kelis svarbiausius dalykus: paliko pakankamai vietos ant grindų, parinko lengvai prižiūrimą kilimą, kad vaikams būtų jauku žaisti, ir pasitelkė papildomą daiktų laikymo sprendimą – talpius ištraukiamus krepšius žaislams, kuriuos taip pat galima nusinešti į kitą kambarį.

„Tokio amžiaus vaikų kambario neįsivaizduoju be dėžių ar krepšių, skirtų žaislams ir kitokiems daiktams laikyti, lentynų knygoms ir patogios spintos drabužiams – daiktai ir žaislai nesimėto ant grindų ir taupoma kambario erdvė“, – reziumuoja trijų vaikų mama.

Taupiai: vos 10 kv. m erdvėje itin praverčia sulankstomas stalas. Jį suskleidus, atsiranda daugiau vietos. A. Kuzmarskės asmeninio archyvo,  „Ikea“ nuotr.

Asmeninė erdvė – kiekvienam

Interjero dizainerė Eimantė Nemanė antrina, kad kai kambariu dalijasi du ar daugiau vaikų, kiekvienas baldas ir aksesuaras jame turi būti itin funkcionalus. Vietą taupanti dviaukštė lova, staliukai-daiktadėžės ant ratukų ar pufai, kuriuos nenaudojant galima pastumti po lova – keli praktiški sprendimai, itin praversiantys taupant vietą vaikų kambaryje.

„Dar vienas nemažas iššūkis dalijantis kambarį keliems vaikams – sukurti asmeninių erdvių kiekvienam kambario gyventojui. Net ir nedideliame kambaryje įmanoma šiek tiek padalyti vaikų erdves, kad būtų išvengta nesutarimų ir pykčių. Vienas iš būdų tai padaryti – jas atskirti mėgstamomis spalvomis: atitinkamai nudažyti sienų dalis, spinteles, parinkti tos spalvos baldus kiekvienam vaikui, kad jis jaustųsi to kampelio savininkas. Kiekvienam vaikui galima įrengti po atvirą lentyną prie lovos ar po pakabinamą lentyną virš jos mėgstamiausiems daiktams, žaislams, knygutėms susidėti“, – pataria interjero dizainerė.

Dėžės: kai bute ankšta, būtina rasti vietos daiktams susidėti. A. Kuzmarskės asmeninio archyvo,  „Ikea“ nuotr.

Kaip pasiruošti mokslo metams

Interjero specialistė atkreipia dėmesį, kad, artėjant mokslo metams ir atnaujinant mokinuko kambarį, verta įvertinti, kaip pasikeitė augančio vaiko poreikiai.

Galbūt metas atnaujinti jo rašomąjį stalą, nes vaikas jį jau išaugo, o gal užtenka padidinti mokymosi vietą pridedant stalčių spintelę? Gal atsirado poreikis naujiems daiktų laikymo sprendimams arba esamiems praplėsti pridedant naujų detalių? O gal užteks paprasčiausiai šiek tiek pagyvinti kambario vaizdą pritaikant kitos spalvos kilimą, užuolaidas, pagalvėles, pieštukines ir kitus aksesuarus – tai lengviausias ir prieinamiausias būdas atnaujinti kambarį.

Ji pataria ir kaip galima ilgainiui sutaupyti įrengiant kambarį mokinukams. „Kad nereikėtų vaikų kambario atnaujinti kas kelerius metus, verta rinktis baldus, kurie keičiasi kartu su augančiu vaiku: reguliuojamo ilgio lovą, keičiamo aukščio stalą ir kėdes, lengvai surenkamas ir papildomomis lentynomis ar spintelėmis plečiamas spintas, kurias galima komplektuoti pagal besikeičiančius vaikų poreikius“, – sako interjero dizainerė.

GALERIJA

  • Taupiai: vos 10 kv. m erdvėje itin praverčia sulankstomas stalas. Jį suskleidus, atsiranda daugiau vietos.
  • Į mažą kambarėlį sutalpino tris vaikus
  • Į mažą kambarėlį sutalpino tris vaikus
  • Dėžės: kai bute ankšta, būtina rasti vietos daiktams susidėti.
  • Į mažą kambarėlį sutalpino tris vaikus
  • Į mažą kambarėlį sutalpino tris vaikus
  • Į mažą kambarėlį sutalpino tris vaikus
A. Kuzmarskės asmeninio archyvo, „Ikea“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Buvo dar,

kad ir uošvienė tilpdavo ..ir nieko,,, ir vaikai gimdavo )))

Kaunietis

Kur vaikų teisės,juk kankinamas vaikas.

Gaila vaiku :((Labai.

Nabagas tas kur virsuje,karsta ir oro mazai galva lubas remia lai pati mama pamiega ten tuomet dziaugiasi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS