Ideali tvarka ir švara – tarsi namų palaiminimas: koks metodas tinka jums? | kl.lt

IDEALI TVARKA IR ŠVARA – TARSI NAMŲ PALAIMINIMAS: KOKS METODAS TINKA JUMS?

Smagu, kai namuose švaru ir tvarkinga, bet tvarkytis patinka nedaugeliui. Nėra laiko, yra skubių reikalų, bloga savijauta – rasti priežastį atidėti darbus vėlesniam laikui nėra sunku. Pasaulyje garsūs švaros specialistai įsitikinę: tereikia rasti sau priimtiną metodiką, ir namų tvarkymas teiks malonumą.

Anoniminės tinginės

Amerikietė verslininkė Sandra Felton atvirai prisipažįsta: "Nemėgstu tvarkytis, o gimus vaikams apskritai apsileidau. Viskas baigėsi tuo, kad namuose pamečiau savo magistro darbą." Šis įvykis moterį sukrėtė: ji pradėjo lankyti įvairius seminarus, daug skaityti šia tema, galiausiai 1982 m. sukūrė savo sistemą, kurią pavadino gana neįprastai – "Anoniminės tinginės".

Tokį pavadinimą S.Felton nukopijavo nuo "Anoniminių alkoholikų" neatsitiktinai – jos sukurtas namų tvarkymo metodas remiasi analogiškais principais: problemos įvardijimas ir jos priėmimas, visuomenės pagalba, konkrečių taisyklių laikymasis, pastangos gyventi normaliai.

Verslininkė įsitikinusi, kad namuose nesunku palaikyti tvarką ir švarą – tereikia visiems įprasti viską padėti į vietas: dokumentus, perskaitytus žurnalus, drabužius, maisto produktus ir pan. Namuose ne tik bus tvarka – daiktai daugiau niekada nedings!

Tvarkytis turi visi namiškiai. Užduotis sudėtinga, bet įmanoma. Pagalbos prašykite ne įsakmiu tonu ar su ašaromis akyse: vaikams užduotis pateikite kaip žaidimus, už gerą darbą pažadėkite prizą, pavyzdžiui, apsilankyti baseine, vyrui paveskite atlikti tai, kas jam nekelia negatyvių emocijų ir nuobodulio, arba sutvarkyti savo asmeninius daiktus.

Tvarkantis S.Felton siūlo laikytis trijų dėžių taisyklės. Kiekviename kambaryje ne savo vietoje esančius daiktus sudėkite į tris kartonines dėžes: pirmoje – daiktai išmesti, antroje – tai, ką galima atiduoti ar parduoti, trečioje – kas turi būti saugoma. Net jei kambario nesutvarkėte iš pagrindų, ši taisyklė pravers, be to, dėžių turinį bet kada galite peržiūrėti. Pašalinus visus nereikalingus daiktus, bus paprasta nuvalyti dulkes, išplauti grindis, atsiras įkvėpimas modernizuoti erdvę.

Degantis namas

Amerikietė Alison Hodgson – metodo "Degantis namas" autorė. 2010 m. savo požiūrį į tvarką namuose ir patarimus ji atskleidė bestseleriu tapusioje knygoje. Jos metodas pagrįstas skaudžia asmenine gyvenimo patirtimi: užsidegė Alison namai, šeima suspėjo pasiimti tik fotoaparatą ir nešiojamąjį kompiuterį, sudegė drabužiai, žaislai, laikyti neįkainojami, kruopščiai prižiūrėti daiktai.

Pasaulyje išgarsėjusio metodo "KonMari" autorė – japonė M.Kondo. Ji tikina, kad sėkmingo namų tvarkymo paslaptis – viską daryti ne palaipsniui, o vienu ypu.

"Viskas, ką kaupėme ilgus metus ir kas užėmė visus namo kampus", – sako A.Hodgson. Šis įvykis moterį privertė pakeisti požiūrį į gyvenimo vertybes ir namų erdvę.

"Paklauskite savęs, ką pasiimtumėte bėgdami iš degančių iš namų", – tai vienas iš pagrindinių amerikietės patarimų, kaip išvalyti erdvę nuo šlamšto, palikti tik tai, kas jums tikrai brangu ir netrukdo namuose palaikyti tvarką ir švarą.

Knygos autorė pastebi, kad geriausias laikas generalinei tvarkai – atostogų pabaiga: atitrūkus nuo kasdienybės, pasikeičia santykis su namuose esančiais daiktais, geriau matyti visi "karšti taškai", nestinga uolumo, energijos, gerų emocijų. Svarbiausia negaišti – po 2–3 dienų visas šis patosas išblės.

Zonų atakos planas

Šio metodo pavadinimo trumpinys – ZAP. Pagrindinis principas – kasdienis namų tvarkymas, suskirsčius juos į atskiras zonas: 1 – miegamasis, tualetas ir koridorius, 2 – virtuvė, darbo kabinetas ar svetainė, 3 – buitinės ir kitos patalpos.

Svarbus reikalavimas – darbo metu nesiblaškyti: išjungti televizorių, prieš išmetant nevartyti žurnalų, neskaityti laikraščių, organizuoti darbą – t.y. sudaryti planą, minučių tikslumu nurodant, ką kiek laiko ir kokia seka turite daryti. Jausmas, kad viską spėjate pagal grafiką, sustiprins pasitenkinimą, suteiks daugiau energijos.

Štai kelios ZAP metodo taisyklės.

• Tvarkykite kambarį iš kairės į dešinę ir nuo viršaus žemyn. Judėdami laikrodžio rodyklės kryptimi ir nuo lubų link grindų sutaupysite laiko – nereikės du kartus ten pat valyti dulkes, dairytis, ar ko nepamiršote, pakartotinai plauti grindis.

• Visos tvarkai palaikyti reikalingos priemonės turi būti po ranka. Įsigykite specialią dėžutę, kurioje tilps tiek įvairios paskirties skudurėliai, kempinėlės, šepečiai, tiek buitinė chemija.

• Visų pirma, nuvalykite dulkes nuo palangių, paveikslų, baldų.

• Baldus sustumkite į kambario centrą. Išplaukite grindis, išsiurbkite kilimą, baldus grąžinkite į vietas.

• Knygų lentynas, drabužių spintas, spinteles tvarkykite atskirai – priešingu atveju įprasta kasdienė namų tvarka užtruks labai ilgai.

Viso gero, daiktai!

Minimalizmo šalininkui japonui Fumio Sasaki prireikė metų, kad išvalytų namų erdvę: šiandien jauno vyro namuose – tik būtiniausi daiktai, jų – mažiau nei 200. 20 kv.m ploto butas atrodo kaip erdvi menė, kurios grindis plaudamas jis sugaišta vos 2 min.

"Anksčiau namuose buvo ankšta: lentynos lūžo nuo knygų, įvairiausios technikos, drabužių, buities apyvokos rakandų. Atrodė, įvesti tvarką – neįmanoma, be to, buvo gaila tam aukoti savo laisvalaikį. Kartą į rankas pakliuvo knyga apie minimalizmo filosofiją. Ji apvertė gyvenimą aukštyn kojomis", – pasakoja F.Sasaki, vėliau savo patirtį išdėstęs knygoje "Viso gero, daiktai!"

Namų tvarkymo užduotis vaikams paveskite ne įsakmiu tonu, o kaip žaidimą, už gerą darbą pažadėkite prizą.

Japonas aiškina, kad įprotį kaupti daiktus mes perimame iš savo tėvų, senelių, kurie po karo buvo apsvaiginti materialių vertybių gausos – šiuolaikinį žmogų daiktai varžo, trukdo jausti laisvę. Idealiai tvarkai namuose palaikyti jis rekomenduoja unikalų būdą – tiesiog nepirkti to, ko galima nepirkti.

F.Sasaki patarimai:

• išmeskite visą šlamštą,

• atsikratykite daiktų, kurių turite per daug,

• jei daikto nenaudojate metus, išmeskite,

• jei neprisimenate, ar toks daiktas namuose yra, radę išmeskite,

• kas kartą įsigiję naują daiktą, atsikratykite seno,

• išsinuomokite ar pasiskolinkite tai, ko nebūtina turėti.

Sutvarkyk tai, ką pasieki

Šio metodo autorius – Leo Babauta iš San Francisko. Jis – veganas, dalyvauja triatlono ir ultramaratono varžybose, užsiima saviugda, yra minimalizmo filosofijos šalininkas ir šešių vaikų tėvas, išleidęs knygą apie darną ir švarą namuose.

Amerikietis pataria tvarka rūpintis nuolat: pavalgei – suplauk indus, išsitepė – nuvalyk, ko nereikia – iš karto išmesk. Tokiu būdu neliks ką tvarkyti, elementariai švarai palaikyti sugaišite labai mažai laiko.

Kad būtų paprasčiau, L.Babauta siūlo tvarkyti plotą aplink save, kurį pasiekiate ištiesę rankas, paskui pereiti toliau – taip judėti kambaryje nuo vieno taško prie kito, kiekvienoje vietoje sugaišti vos 10 min.

Visi daiktai turėtų būti rūšiuojami į tris krūvas: palikti, išmesti ir galbūt pasilikti. Ilgai galvoti draudžiama. Daiktus, dėl kurių dvejojate, sudėkite į dėžę ar maišą ir laikykite pusmetį – jei ten esančių daiktų neprireikė, nedvejodami maišą išmeskite.

Amerikietis siūlo kiekvienai spintai tvarkyti skirti po vakarą. Būtų idealu, jei sutvarkius spintą atsilaisvintų pusė jos ploto – stipriau jausite švarą ir tvarką. Dėl tos pačios priežasties drabužius derėtų grupuoti pagal spalvas, tarp krūvelių palikti didesnius tarpus.

L.Babauta į namų tvarkymą siūlo žiūrėti kaip į savęs išlaisvinimą, dirbant pataria šypsotis ir lygiai kvėpuoti – užplūs džiaugsmas ir pasitenkinimas tuo, ką darote.

Viskas vienu ypu

Prieš porą metų pasaulyje išgarsėjusio metodo "KonMari" autorė – japonė, konsultantė namų buities ir tvarkos klausimais, net keturių knygų autorė, šia sritimi susižavėjusi dar vaikystėje Marie Kondo. Jos metodas skirtas globaliai tvarkyti namus ir pagrįstas japonų išmintimi, minimalizmu ir vienybės su Visata suvokimu.

Žmonėms, jų nuotaikai įtakos turi daiktai, todėl nevalia leisti, kad jie mus erzintų, gadintų nuotaiką ar keltų nusiskundimų, nepasitenkinimo jausmą. M.Kondo tikina, kad sėkmingo namų tvarkymo paslaptis – viską daryti ne palaipsniui, o vienu ypu: akivaizdžiai matomas ir juntamas rezultatas padės visam laikui pakeisti savo mąstymą ir gyvenimo įpročius.

Prieš pradedant darbą svarbu ramiai apgalvoti, kaip turėtų atrodyti jūsų idealiai sutvarkyti namai, įvardyti tikslą ir aiškiai atsakyti sau į klausimus, kam, kodėl. Vienaip ar kitaip visų atsakymų esmė ta pati – kad jaustumėtės laimingi. Tokie būsite tik tvarkinguose ir švariuose namuose.

Štai pagrindiniai šio metodo principai.

• Pasilikite tik džiaugsmą teikiančius daiktus – jų apsuptyje jausitės laimingesni, laisvesni, nevaržomi. Metodo autorė primygtinai pataria prieš išmetant bet kokį daiktą palaikyti rankose, padėkoti už tai, kad jums ištikimai tarnavo.

• Daiktų atsikratykite šia tvarka: drabužiai, aksesuarai, batai, paskui knygos, popieriai, įvairios smulkmenos, galiausia – brangius prisiminimus keliantys daiktai. Prieš išmetant pastaruosius Marie pataria nufotografuoti. Visų daiktų turėtų būti atsikratoma vienu metu.

• Kol neatsikratėte nereikalingų daiktų, nepradėkite dėlioti likusių. Darbo eiliškumo nepaisymas – viena iš priežasčių, kodėl daugeliui nepavyksta pasiekti užsibrėžto tikslo.

• Daiktus rūšiuokite ne pagal sezoną ar jų buvimo vietą, o pagal rūšį: knygos, suvenyrai, drabužiai ir pan. Tokiu būdu darbas bus spartesnis ir nė vienas daiktas nepraslys nepastebėtas.

• Paliktus daiktus rekomenduojama laikyti gerai apgalvojus, kur jų vieta: kiekvienam daiktui vietą turite parinkti vieną kartą ir visiems laikams.

Japonė ypatingą dėmesį skiria drabužių lankstymo ir laikymo metodikai. M.Kondo sukūrė savitą tvarkos spintoje sistemą.

• Drabužius suskirstykite pagal kategorijas: marškiniai, megztiniai, kojinės ir t.t. Kiekvienai kategorijai skirkite atskirą lentyną, dėžę ar stalčių – maišyti negalima!

• Daiktų saugojimo vietas užpildykite ne daugiau kaip 90 proc. Sausakimšos lentynos ar dėžės – tamsios skylės, kuriose niekada nieko nerasi, o tvarkinguose namuose visi daiktai yra gerai matomi, turi būti lengva juos pasiekti paimti.

• Pamirškite apie drabužių laikymą vienas ant kito krūvelėse. M.Kando siūlo juos lankstyti origami principu taip, kad išeitų kvadratas. Tuos kvadratus sudėkite eilėmis vertikaliai. Kelnaites, kojines patogu perlenkti išilgai ir stačiakampį susukti tarsi sušį. Atidarę dėžę ar stalčių iš karto matysite jo turinį.

• Namuose turite susikurti mielą, atskirą nuo kitų kampelį, kuriame jaustumėtės jaukiai ir saugiai. "Asmeninė erdvė suteikia komforto jausmą", – tikina japonė.

Kad namuose nuolat viešpatautų tvarka, specialistė siūlo puoselėti tam tikrus ritualus: visada daiktus padėti į vietą, padėkoti jiems, kad gerai tarnauja, rūpintis jais. "Baigę tvarkytis suprasite, kokia kiekvieno daikto prasmė ir paskirtis, pajausite jų vertę ir išmoksite teisingai naudotis, – sako M.Kondo. – Toks požiūris padės ne tik namuose palaikyti švarą, bet ir nuskaidrins protą, padės rasti vidinę harmoniją."

Skraidanti ledi

1999 m. amerikietė Marla Cilley pasauliui pristatė unikalų namų tvarkymo metodą "Skraidanti ledi". Ją, kaip ir daugelį namų šeimininkių, vargino nuolatinis chaosas ir būtinybė kiekvieną dieną tvarkyti namus. Moteris nusprendė pakeisti gyvenimą taip, kad šiems rūpesčiams nereiktų skirti daug jėgų ir laiko. Metodo esmė: namus tvarkyti ne iš pagrindų, o nuolat palaikyti juose tvarką.

Tiesioginio sutrumpinto M.Cilley metodo pavadinimo "FlyLady" reikšmė – "skraidanti ledi", visas pavadinimas – "finally loving yourself lady", kuris reiškia "pagaliau save pamilusi ledi". Tai ne namų ūkio tvarkymo metodas, greičiau – atskira, laiko taupymu paremta gyvenimo filosofija.

"Namai nešvarūs tampa ne per vieną dieną, tad juos sutvarkyti per naktį nepavyks. Idealaus rezultato reikia siekti mažais žingsneliais", – tikina M.Cilley.

Amerikietė akcentuoja, kad visai nesvarbu, ką moteris veikia namuose, ji visada turi būti dailiai apsirengusi, pasidažiusi, susišukavusi – taip, kaip rengtųsi eiti į miestą. Pasak jos, nepriekaištinga išvaizda pakelia nuotaiką, įkvepia su malonumu plušėti ir stengtis, kad taip pat nepriekaištingai žibėtų ir visi jos namai. Savo dienotvarkėje moteris turi rasti laiko sau: atsipalaiduoti šiltoje vonioje, nueiti į grožio saloną, susitikti su draugėmis.

"Gyventi reikia su malonumu, priešingu atveju kasdieniai namų rūpesčiai taps sunkiai pakeliami, – sako metodo autorė ir įspėja: – Vakarai ir savaitgaliai būti skirti šeimai, draugams."

Metodo "Skraidanti ledi" principai.

• Virtuvės kriauklė nuolat turi būti idealiai švari. Pasak M.Cilley, ji – visų namų švaros simbolis.

• Atsikratykite šlamšto – viską, kuo nesinaudojate, nedvejodami išmeskite.

• Padalykite namus į atskiras zonas ir kiekvieną savaitę pasirinktos zonos tvarkymui skirkite 15–30 min. daugiau nei kitoms patalpoms. Tokiu būdu per kelias dienas minėta zona tviskės švara. Likusių erdvių pamiršti nevalia: jas tvarkykite kasdien, skirkite 5–15 min. – tiek laiko užteks ir išplauti grindis, ir išvalyti langą.

• Įpraskite patys ir įpratinkite namiškius iš karto viską sutvarkyti, daiktus dėti į savo vietas, išmesti šiukšles.

• Kartą per savaitę namams tvarkyti skirkite valandą. Metodo autorė šį laiką vadina namų palaiminimu. Per valandą spėsite išplauti visas grindis, nuvalyti dulkes, pakeisti patalynės užvalkalus.

• Įpraskite kasdieną atlikti kitos dienos darbų: sudarykite maisto produktų sąrašus, žymėkitės būtinus įsigyti buities pirkinius, veskite dienraštį su pastabomis.

Spindintys namai

Vokiečiai pasaulyje garsėja precizišku požiūriu į tvarką. 2000 m. sukurtas metodas įkvepiančiu pavadinimu "Spindintys namai" paremtas viena pagrindine taisykle – naikinkite įkalčius, t.y. viską iš karto sutvarkykite. Jos turi laikytis visi, kas gyvena namuose.

Iš tiesų, tokį požiūrį į tvarką mums nuo mažens bandė įdiegti tėvai, seneliai, darželio auklėtojos. Juk sekti karštomis pėdomis kur kas lengviau nei bandyti išvalyti įsisenėjusias dėmes, sutvarkyti per savaitę ant kėdės išaugusią dėvėtų drabužių šūsnį. Vokiečiai siūlo namų tvarkymą suskirstyti į kasdienę rutiną ir dienos kambarį. Kasdienė rutina trunka iki 30 min. Per šį laiką apeikite visus kambarius, nuvalykite dulkes, sutvarkykite tai, kas akivaizdžiai reikalauja jūsų dėmesio.

Koks dienos kambario tvarkos principas?

• Išsirinkite dienos kambarį ir jam sutvarkyti skirkite ne daugiau 2 val.

• Iš pradžių kambarį išvėdinkite, visus daiktus sudėkite į savo vietas, išmesite tai, ko nereikia, išplaukite grindis, išsiurbkite kilumus, jei turite idėją, galite perstatyti baldus.

• Darykite sąrašus – jie padės nieko nepamiršti. Tai gali būti šios dienos namų tvarkymo planas, darbų, pirkinių sąrašas ir pan. Sąrašai primins, ką svarbaus turite padaryti būtent šiandien, ką – per savaitę.

GALERIJA

  • Ideali tvarka ir švara – tarsi namų palaiminimas: koks metodas tinka jums?
  • Ideali tvarka ir švara – tarsi namų palaiminimas: koks metodas tinka jums?
  • Ideali tvarka ir švara – tarsi namų palaiminimas: koks metodas tinka jums?
  • Ideali tvarka ir švara – tarsi namų palaiminimas: koks metodas tinka jums?
  • Ideali tvarka ir švara – tarsi namų palaiminimas: koks metodas tinka jums?
  • Ideali tvarka ir švara – tarsi namų palaiminimas: koks metodas tinka jums?
  • Ideali tvarka ir švara – tarsi namų palaiminimas: koks metodas tinka jums?
  • Ideali tvarka ir švara – tarsi namų palaiminimas: koks metodas tinka jums?
  • Ideali tvarka ir švara – tarsi namų palaiminimas: koks metodas tinka jums?
123rf.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kauniete-suvalkiete

man labiausia priimtinas KonMari metodas;;tai mano metodas,,, zinoma amerikiete yra amerikiete,,,bet issipusciusi pasidaziusi ...nezinau ,ar begciau valytis.. na,bet labai idomu ,ir vyrishkio metodas labai teisingas… ir kaupti daiktus yra nereikalinga

Anonimas

Straipsnis patiko.Labai įdomu buvo pasilyginti koks mano tvarkymosi metodas.Manau,kad patarimų pasirinkimu ir pritaikymu pasinaudos skaitytojai,kurie labiausiai nemėgsta skirti dėmesio namams.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS