Interjero mados: grįžta disko stilius | kl.lt

INTERJERO MADOS: GRĮŽTA DISKO STILIUS

  • 2

Milane surengtoje interjero dizaino tendencijų parodoje "Salone del Mobile" didžiausi gamintojai pristatė naujausias šių metų kolekcijas. Interjero madų mekoje nusilenkta praeičiai, paminint legendinių produktų 50-metį, o įkvėpimo semtasi iš dizaino aukso amžiaus.

Dizaino revoliucijos kūriniai

"Paroda apima ne tik ekspozicijų centrą – ji keliasi ir į miesto interjero dizaino salonus. Renginiai juose išmone nenusileidžia parodai", – įspūdžiais dalijasi namų idėjų centre NIC veikiančios interjero dizaino mokyklos "7 jausmai" vadovas architektas Gediminas Preišegalavičius.

Pasakodamas apie populiarias šiųmetes dizaino kryptis architektas išskyrė XX a. modernią stilistiką, kuri aukso amžių išgyveno 1930–1960 m. Ši stilistika gimė įkvėpta XX a. pradžios tendencijų, tokių kaip vokiečių bauhauzas.

Pokariu suklestėjusi technologinė pažanga leido sukurti naujų medžiagų, atrasti naujų tekstūrų, formų, spalvų. Visa tai netrukus persikėlė į baldų pramonę. Tuo metu visame pasaulyje vyko stipri technologinė ir dizaino revoliucija, kurios kūrinius naudojame ir šiais laikais.

Nauja sena

Įkvėpti geriausių praeito amžiaus kūrinių, šiandien gamintojai naudojasi šiuolaikinėmis apdirbimo technologijomis ir pristato naujas jų formas. Tai buvo galima išvysti  ir Milano parodos ekspozicijose.

Vienas iš įdomesnių 50-metį švenčiančių produktų – UP minkštasuolis, kurį savu laiku buvo galima išvysti daugelyje namų. Į parodą šiais metais jis grįžo atsinaujinęs, sukurtas iš naujų šiuolaikinių medžiagų.

Pasak interjero dizaino specialisto, stebint šias tendencijas galima prognozuoti, jog artimiausiu metu sulauksime disko stiliaus atgimimo.

"Matome, kad kompanijos įkvėpimo dairosi žvelgdamos į savo praeitį, švenčiamas vieno ar kito produkto 50-metis. Todėl, praėjus šiam periodui, laukia aštuntojo dešimtmečio dizaino atgimimas. O tai naujomis formomis ir spalvomis atneš ne ką kitą, kaip legendinį disko stilių", – įžvalgomis dalijosi G.Preišegalavičius.

Susiliejančios ribos

Milano parodoje buvo galima išvysti ir skandinaviško dizaino grandus. Nors skandinavų dizaino sprendimai skiriasi nuo madų, kurias diktuoja Milanas, tačiau ir čia buvo galima išvysti įdomių produktų.

Pasakodamas apie lietuvių pamėgtą skandinavišką dizainą, G.Preišegalavičius svarstė, kad šios krypties aukso amžius jau praėjo.

"Skandinaviško dizaino aukso amžius buvo 1960–1970 m., kai inovacijas kūrė išties garsūs dizaineriai. Tuomet tai buvo avangardas. Vis dėlto pripažinimą ir savitą bei ryškų charakterį skandinavai vis dar turi, o naujausiose jų kolekcijose jau pastebimi ir Milano diktuojamų madų potėpiai", – atkreipia dėmesį dizaino specialistas.

Plati spalvų paletė

Parodoje išryškėjo tendencija: išlieka madinga juoda spalva. Ekspozicijose buvo galima išvysti daugybę kūrinių iš naujausių kolekcijų, kur vyravo būtent ši spalva.

Tęstinumą išlaiko ir kita spalvinė gama. Galima stebėti pastelinių spalvų, tokių kaip plytinė, žalia ar kitų švelnių atspalvių,  vyravimą. Tačiau vis daugiau matyti ir ryškių spalvų, gėlių raštų.

Nors šiais metais Pantone Color institutas metų spalva paskelbė išskirtinio ryškumo ir švelnumo harmonijos gyvojo koralo spalvą,  gamintojai jos neskuba pateikti savo sprendiniuose. Pasak interjero dizaino specialisto G.Preišegalavičiaus, parodoje jos buvo galima išvysti, tačiau ne taip gausiai, kaip galima įsivaizduoti.

Minimalizmas traukiasi

Baldų medžiagiškumas išlieka konservatyvus: lakavimas, natūrali ir perdirbta mediena, plastiko elementai. Nors mediena tebėra vyraujanti medžiaga, medžio masyvo pastebima nedaug. Dažniausiai gaminiuose jo – tik atskiri elementai, o ne visas gaminys. Pasak G.Preišegalavičiaus, taip yra dėl sudėtingo masyvo apdirbimo proceso.

"Kalbant apie medžiagiškumą, pastebimos naujų medžiagų panaudojimo užuomazgos. Bandoma eksperimentuoti ir su brangiomis medžiagomis, tokiomis kaip anglies pluoštas. Teko matyti iš jo pagamintas kėdes. Tačiau ši technologija yra brangi, todėl ir produkcija – reta bei brangi", – atskleidė Milano parodos naujoves.

Daugiausia apdovanojimų yra gavę neoklasikinių, lenktų formų gaminiai. Ši tendencija signalizuoja, kad minimalizmas po truputį traukiasi iš mūsų kasdienybės.

Tekstilės srityje pastebima viena išskirtinė tendencija: praėjusiais metais vyravusį veliūrą keičia melančo gobelenai. Dažniausiai jie dekoruojami smulkiais ir nelygiais raštais. Iš arti tokia tekstūra atrodo marga, o iš toli susilieja ir atrodo vientisa. Šiais metais išlieka madingi išlieka ir vienspalviai, pasteliniai tekstilės gaminiai.

Apšvietimo inovacijos

Daugiausia naujovių – apšvietimo sektoriuje. Čia technologinė pažanga juntama labiausiai. Išstūmusi kaitrines lemputes, LED technologija paskatino gamintojus naujam etapui.

Apšvietimas namuose jau tampa nebe praktiniu reiškiniu, o menu. Šviestuvai pastebimai mažėja, technologijos leidžia sukurti minimalistinį jų dizainą. Atsiranda plastiškumas. Šviestuvai naujai suskamba interjero formų, spalvų žaisme.

"Teko matyti, kaip LED integruojami į permatomą vamzdį, kuris išvedžiojamas per kelias patalpas. Arba erdvėje kabantis minimalistinis rėmas tarnauja ne tik kaip apšvietimo šaltinis, tai ir geometrinių formų kūrinys, – pasakojo G.Preišegalavičius ir atkreipė dėmesį: – Kai kuriuos parodos sprendimus sudėtinga pritaikyti interjere, tačiau technologinės galimybės ir meninės išraiškos tikrai nepalieka abejingų."

Parodoje teko matyti netradicinių sprendimų, kai apšvietimas susideda iš kelių atskirų komponentų: šviesos šaltinis nukreipiamas į įvairiaspalvį ir įvairialypį stiklą.

"Vienai funkcijai atlikti pasitelkiamas netradicinis sprendimas, kuris ir praktiškas, ir meniškas", – žavisi interjero dizaino specialistas.

Iš senesnių apšvietimo technologijų buvo galima išvysti šviestuvų, kurie reguliuojami rankų judesiais ar lytėjimu.

GALERIJA

  • Interjero mados: grįžta disko stilius
  • Interjero mados: grįžta disko stilius
  • Interjero mados: grįžta disko stilius
  • Interjero mados: grįžta disko stilius
  • Interjero mados: grįžta disko stilius
  • Interjero mados: grįžta disko stilius
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nuomonė

Visos interjero mados greit praeina. Tik turtingieji gali žaisti tuos madų žaidimus.

Geriau

Sakykit faneros laikai ,o me disko

SUSIJUSIOS NAUJIENOS