Virtuvės šefas ir dekoratorius A. Ivanauskas: stengiuosi, kad papuošimai būtų tvarūs | kl.lt

VIRTUVĖS ŠEFAS IR DEKORATORIUS A. IVANAUSKAS: STENGIUOSI, KAD PAPUOŠIMAI BŪTŲ TVARŪS

  • 1

Raudonos ar baltos? Gausios ar kuklios? Ryškioje šviesoje ar žvakių šešėliuose? Apie kokias Kalėdas svajojate šiemet? Pasak garsaus virtuvės šefo ir aistringo dekoratoriaus Alfo Ivanausko, kiekviena šventė – kvietimas pažvelgti į savo namus ir daiktus kūrybiškiau.

Kad būtų išties jauku, dažnai daug nė nereikia: tik atkartoti tai, ką gražiausio mums dovanoja gamta (spalvos, faktūros, kvapas); šviesos, šešėlių ir atspindžių žaismas; lengvumo jausmas ir truputis stebuklo.

Kurdamas šventę namuose, Alfas visada daug dėmesio skiria daiktams, kurie gali būti panaudoti kaip indai, ir indams, kurie gali būti panaudoti kaip kitos paskirties daiktai. Apversta taurė gali tarnauti kaip žvakidė, plati vaza gėlėms gali atlikti salotų dubens vaidmenį, o blizgaus paviršiaus padėklas vaisiams, riešutams ar saldainiams stalo teatre gali būti šviesą ir spalvas atspindinčia dekoracija-veidrodžiu, sukuriančiu magijos ir stebuklo efektą.

Ne vienus metus Alfas savo namus puošia tvariomis dekoracijomis, taip pat naudoja daug elementų iš gamtos: įvairias nendres, giles, kankorėžius, džiovintus egzotiškus vaisius. Tvarūs, nes iš kartos į kartą keliaujantys, eglės žaisliukai suteikia nostalgiško žavesio ir primena praėjusias šventes ir artimuosius.

Žaluma: kad būtų išties jauku, pakanka pasinaudoti tuo, ką mums siūlo gamta. / VMG nuotr.

„Jau kelerius metus renkuosi nepirkti tokių daiktų, dekoracijų, smulkmenų, kurių kitąmet nesinorės naudoti arba reikės daug vietos jiems sandėliuoti, – sako Alfas. – Stengiuosi, kad visi kalėdiniai namų papuošimai būtų tvarūs – šventėms pasibaigus, neterštų gamtos. Visada stengiuosi derinti naują su senu, brangų su pigesniu, kasdienius daiktus su menu. Stengiuosi, kad kai kurie akcentai būtų ir iš senų mano puokščių. Tai lyg estafetė, kurią perduodu vis naujoms šventėms. Dalis puošmenų vėliau nuguls mano terasoje, krepšiuose ar vazose, kurie papuoš sodą ar vilos prieangį. Pavyzdžiui, į didelį krepšį suberti kankorėžiai arba medžių šaknys vazose ant lentynos visais metų laikais atrodo jaukiai ir dekoratyviai.“

Renkuosi nepirkti tokių daiktų, dekoracijų, smulkmenų, kurių kitąmet nesinorės naudoti arba reikės daug vietos jiems sandėliuoti.

Taip pat Alfas siūlo nepamiršti, kad daiktais galime mainytis, tai tinka ir Kalėdų laikotarpiu. Kalėdiniais žaisliukais galite keistis su savo artimaisiais ir draugais. Jeigu, pavyzdžiui, kasmet tais pačiais žaisliukais puošiate savo eglę ir jie jau pabodo, parašykite tetai, draugei ar močiutei – galbūt ir jų namuose yra tokių žaisliukų, kuriuos jau norėtųsi paslėpti spintoje. Taip mainydamiesi ne tik atnaujinsite savo eglutę, bet ir pratęsite puošmenų gyvavimo laiką.

Stilinga: žiemos šventėms labai tinka miško motyvai, tamsiai žalia ir pilka spalvos. / VMG nuotr.


Alfo patarimai, kaip susikurti jaukią šventę

Spalvos. Rinkitės vos kelių tarpusavyje derančių atspalvių dekoracijas ir indus. Žiemos šventėms labai tinka miško motyvai, tamsiai žalia ir pilka spalvos.

Augalai. Rudens ir žiemos sezonas Lietuvoje gana vienspalvis, kitoks nei pavasaris ir vasaras, kai viskas sprogsta žiedais ir spalvomis. Gražu, kai namų ir stalo puošyba atkartoja gamtos tendencijas. Kalėdoms tobulai tinka kėnis – jo šalto atspalvio žalia suteikia iškilmingumo. Kėnio šakelę derinkite su kvapniuoju eukaliptu – šventinę nuotaiką reikia ir užuosti!

Šviesa. Turbūt šviesa sukuria daugiausia magijos. Jeigu namuose neturite židinio, jį kuo puikiausiai gali pakeisti kiti šviesos ir šilumos šaltiniai. Įžiebkite šviestuvus, uždekite žvakutes žvakidėse. Jeigu dekoracijos, augalų puokštės yra gana didelės, masyvios, rinkitės masyvesnes, cilindro formos žvakes, jeigu dekoracijos subtilesnės, trapesnės – į žvakides dėkite arbatines žvakes, šios atrodys elegantiškiau.

Ne balta. Gražu, kai žvakės išsiskiria iš bendro dekoro fono, tačiau geriau rinkitės ne šaltai baltas, o švelnios kreminės spalvos žvakes – jos dera prie visų spalvų ir įvairiausių atspalvių dekoracijų.

Įdomūs indai. Nebijokite įdomesnių formų indų. Juose galima serviruoti salotas, sudėti mandarinus ir apelsinus, taip pat – stalo dekoracijas: augalų šakeles ir pan.

GALERIJA

  • Virtuvės šefas ir dekoratorius A. Ivanauskas: stengiuosi, kad papuošimai būtų tvarūs
  • Virtuvės šefas ir dekoratorius A. Ivanauskas: stengiuosi, kad papuošimai būtų tvarūs
  • Virtuvės šefas ir dekoratorius A. Ivanauskas: stengiuosi, kad papuošimai būtų tvarūs
  • Virtuvės šefas ir dekoratorius A. Ivanauskas: stengiuosi, kad papuošimai būtų tvarūs
  • Virtuvės šefas ir dekoratorius A. Ivanauskas: stengiuosi, kad papuošimai būtų tvarūs
  • Virtuvės šefas ir dekoratorius A. Ivanauskas: stengiuosi, kad papuošimai būtų tvarūs
VMG nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Senukas

Griovejas dar nesugriuvo?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS