Kaip keitėsi langų dekoras: nuo žvėrių kailių iki skaitmeninių programėlių | kl.lt

KAIP KEITĖSI LANGŲ DEKORAS: NUO ŽVĖRIŲ KAILIŲ IKI SKAITMENINIŲ PROGRAMĖLIŲ

  • 0

Kaip keitėsi langų dekoras per 20 metų: nuo žvėrių kailių iki skaitmeninių programėlių? Ilgus šimtmečius langai buvo dengiami siekiant apsaugoti nuo saulės ir vėjo,  tačiau šiandien langų dekoro pasirinkimą dažniausiai apsprendžia grožis ir komfortas. Stebint pastarųjų 20 metų dekoro pokyčius, ateityje galima prognozuoti drastiškas transformacijas.

„Spėjama, kad ateityje langų dekorą pakeis jau sukurti skaitmeniniai langai, kurie atliks ne tik visas monitoriaus funkcijas, bet ir pro peršviečiamą ekraną leis matyti vaizdą į lauką, o panorėjus - užsitraukti norima užuolaidų programėle“, - kol kas sunkiai įsivaizduojamas ateities tendencijas prognozuoja roletus ir žaliuzes gaminančios įmonės „Domus Lumina“ vadovas Mantas Jančauskas.

Prieš 15 metų visi užuolaidas keitė į žaliuzes

Užuolaidų atsiradimo istorija skaičiuojama jau tūkstantmečiais nuo to laiko, kai kažkur neandertaliečių urve gyvenusi namų moteris suprato, kad išdirbtas žvėries kailis puikiai tinka ne tik pridengti žmogaus kūną.  Pakabintas ant olos įėjimo, jis blokavo šviesą, sulaikė šilumą ir suteikė privatumo. Tokio tipo „uždangalai" yra laikomi šių dienų užuolaidų protėviais. Laikui bėgant, užuolaidos ant langų, durų bei dušų kabinų tapo būtinybe, o galimybė kurti namuose jaukumą ir papuošti langus, privertė dar labiau žavėtis šiais audiniais. Sovietmečiu užuolaidos buvo svarbiausia ir, galima teigti, vienintelė langų dekoro priemonė. Tiesa, dėl prekių deficito ir kitų priežasčių, galimybių išsiskirti nebuvo daug: dominavo panašūs audiniai ir raštai.

Atgavus nepriklausomybę, po kelerių metų iš vakarų atkeliavo nauja mados banga – horizontalios metalinės žaliuzės. Pasak interjero dizainerės Jurgitos Juciūtės, nusibodusias užuolaidas žmonės norėjo pakeisti kažkuo kitu: „įprastos užuolaidos buvo jau visiems įgrisusios, mada tapo kitokio langų dekoravimo alternatyvų paieškos“. Žaliuzės tapo universalia apsauga nuo saulės tiek virtuvėje, tiek svetainėje ar miegamajame. Tiesa, tik gerokai vėliau būstų savininkai pasigedo kokybės ir praktiškumo, nes smulkios metalinės juostelės puikiai rinko dulkes, gedo sukiojimo mechanizmai, o jaukumui sukurti vistiek reikėjo dieninių užuolaidų.

Ant bangos  –  praktiškieji roletai

Šiuo metu žaliuzes įsirenginėja vis mažiau gyventojų, tačiau biuruose ši tendencija dar gaji. Per paskutiniuosius 10 metų į gyvenamuosius būstus skverbėsi nauji interjero puošybos elementai, kaip roletai, romanetės, širmos ir kitos langų dekoro priemonės. Neapsisprendžiantys tarp žaliuzių ir roletų, gali rinktis neseniai pasirodžiusias plisuotas žaliuzes, tuo tarpu, sprendžiantiems galvosūkį „roletai ar užuolaidos?“ rekomenduojama rinktis romanetes.

„Šiandien inovatyviausias ir lietuvių mėgstamas langų dekoras yra roletai. Pastarųjų pagalba dienos šviesa gali būti reguliuojama pagal kiekvieno individualius poreikius“,  – pasakoja M. Jančauskas. Ekspertas teigia, kad tokią roletų pardavimų sėkmę lemia jų praktiškumas, kadangi roletams nereikia ypatingos priežiūros, o dizaino įvairovė ir pasirinkta netradicinė tekstūra gali suteikti gyvenamosioms erdvėms ypatingą nuotaiką. Pasak interjero dizainerės J. Juciūtės, rinkdamiesi langų dekorą žmonės didelį dėmesį skiria praktiškumui ir funkcionalumui. Dėl šių priežasčių šiuo metu populiariausias langų dekoro variantas tampa kombinuotos užuolaidos su roletais. Privačių namų ar įmonių savininkų dėmesio sulaukia ir fasado roletai, kurie sulaiko iki 90 proc. saulės šviesos ir UV spindulių. Išorėje montuojami roletai neleidžia patalpoms prišilti, sumažina kondicionavimo išlaidas.

Tiesa, ilgus dešimtmečius namuose karaliavusios medžiaginės užuolaidos iš interjerų taip pat nesitraukia. „Renkantis užuolaidas galima daugiau pažaisti su audinio forma ir spalvomis, taip sukuriant išties patrauklių interjero dekorą. Be to, užuolaidos namams suteikia daugiau jaukumo“, – sako J. Juciūtė.

Populiarėja automatizuoti sprendimai

Ieškant roletų, žaliuzių ar širmų atsiradimo istorijos šaknų, stebina tai, kad visi šie unikalūs sprendimai išrasti prieš keletą amžių, tačiau kaskart atrandami iš naujo. Štai XVIII amžiuje ritinines užuolaidas (roletus) ir žaliuzes iš Rytų atvežė vienas Venecijos pirklys. Primityvūs mechanizmai laikui bėgant tobulėjo, kol galiausiai turime  patogų roletų bei žaliuzių valdymo sprendimą.  Šiandien sparčiai populiarėja automatizuoti sprendimai, kurie užtikrina maksimalų komfortą.  „Tiek užuolaidas, tiek vidinius ar lauko roletus  galima prijungti prie sistemos, kuri reguliuojama pulteliu, pagal laikmatį ar net klimato kontrolę. Galbūt ateityje atitraukti roletus užteks ištarti „stebuklingąjį žodelį“ ar tiesiog mostelėti ranka“,  -  ateities mechanizmus prognozuoja ekspertas M. Jančauskas. 

Ne paslaptis, kad šimtmečius tobulėję  užuolaidos, žaliuzės ar roletai keisis kartu su inovatyviais sprendimais. Tiesa, noras kurti jaukius, šiltus ir modernius namus išliks visada, o šį pojūtį padės išgauti ne kas kitas, o tradicinės užuolaidos ir kitos dekoro priemonės iš audinių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS