Kaip prižiūrėti indus ir virtuvės reikmenis, kad jie ilgai tarnautų? | kl.lt

KAIP PRIŽIŪRĖTI INDUS IR VIRTUVĖS REIKMENIS, KAD JIE ILGAI TARNAUTŲ?

  • 2

Keptuvės, prikaistuviai, puodai, trintuvės, kepimo formos – tik dalis reikmenų, kurie yra tikri virtuvės pagalbininkai. Tačiau tam, kad jie tarnautų ne vienus metus, reikia laikytis sėkmingų septynių priežiūros taisyklių.

1. Reguliariai tikrinkite virtuvės reikmenų būklę. Jei pastebite kokių nors pažeidimų ar kitų neatitikimų, pavyzdžiui, nusidėvi keptuvės teflonas ar skyla jo sluoksnis, ilgai nelaukite ir sutvarkykite juos kaip įmanoma greičiau. Taip ne tik palaikysite gerą įrankių ir indų būklę, bet ir išvengsite brangaus remonto.

2. Nuplaukite peilius, reguliariai juos pagaląskite. Net jei turite tik vieną virtuvinį peilį, bent kartą per savaitę jį pagaląskite. Aštrus peilis – kokybiškas peilis, o ir rizika susižeisti – mažesnė, nei naudojant atšipusį įrankį. Peiliams plauti nenaudokite stiprių valiklių – pakaks karšto vandens ir įprasto indų ploviklio.

3. Reguliariai valykite įrankius, kitus reikmenis. Geriausia tai daryti kaskart, kai jais pasinaudojate. Taip ne tik sutaupysite laiko, bet ir apsaugosite įrangą nuo rūdžių, nešvarumų. Orkaites, kitus virtuvės prietaisus verta išvalyti bent kartą per savaitę.

Norėdami užtikrinti saugų maisto ruošimą, dezinfekuokite pjaustymo lenteles, peilius ir kitus įrankius – tam pakanka labai karšto vandens. Galite pasitelkti citriną – ji puikiai neutralizuos mėsos, žuvies, svogūnų, kitų maisto produktų kvapus. Galite naudoti ir maistinę sodą: vieną valgomąjį šaukštą sodos sumaišius su vienu arbatiniu šaukšteliu vandens, užtepkite tirpalą ant įrankio. Tuomet palikite nudžiūti ir nuplaukite vandeniu.

„Lidl“ nuotr.

4. Šiuolaikinėje virtuvėje rasime pačių įvairiausių elektrinių prietaisų: šaldytuvą, orkaitę, viryklę, virdulį, kavos aparatą, skrudintuvą ir dar daugiau. Pirmą kartą naudodami prietaisą, atidžiai perskaitykite naudojimo instrukciją. Joje paaiškinama ir tai, kaip tinkamai valyti ir prižiūrėti virtuvėje naudojamą įrenginį.

5. Įrankius, prietaisus, kitus reikmenis įsigykite tik iš patikimų pardavėjų. Geri, kokybiški įrankiai ir virtuvės reikmenys gali kainuoti brangiau, tačiau juos naudosite ne vienus metus. Nesusiviliokite žemomis kainomis, siūlomomis interneto skelbimuose, turgavietėse ir kitose vietose: tenykščiai pardavėjai nesuteiks garantijos, neremontuos ir nepakeis nauja sugedusios prekės. Be to, įtartinai maža kaina dažniausiai slepia ir prastą kokybę.

Norint naudotis tikrai kokybiškais, ilgaamžiais indais ir virtuvės reikmenimis, patariama juos įsigyti iš įgaliotų atstovų ar kitų prekybos vietų, kurios suteikia garantiją. Rekomenduojama naudoti įrankius, pažymėtus kokybę patvirtinančiais sertifikatais, pavyzdžiui, „TÜV“, „TÜV GS“, „BPA FREE“, „ILAG“ ir kt.

6. Pirmenybę teikite nerūdijančio plieno įrankiams. Nerūdijantis plienas – virtuvės įrankiams gaminti dažniausiai naudojamas metalas. Jo gaminiai ne tik itin atsparūs, bet ir lengvai prižiūrimi.

Priskretusius peilius, šakutes, šaukštus, dubenis ir kitus iš nerūdijančio plieno pagamintus reikmenis valandai pamerkite į verdančio vandens ir natūralaus indų ploviklio tirpalą. Tai padarę, įrankius valykite švelnia kempine. Nerūdijančio plieno reikmenų nepatartina plauti indaplovėje, taip pat valyti balikliais, kurie gali juos pažeisti.

7. Reikmenims iš ketaus reikia ypatingos priežiūros, bet ne visiems. Šiltuoju metų laiku daugelis savo kepsninėse naudoja pačius įvairiausius iš ketaus pagamintus reikmenis: keptuves, puodus ir pan. Jie itin praverčia ir šventiniu laikotarpiu, kai į namus suguža giminės ir artimieji. Nors ir pagaminti iš tvirto metalo lydinio, jų priežiūra skiriasi nuo nerūdijančio plieno indų.

Prieš pradedant naudoti ketaus indus, kurie nėra padengti emaliuota danga, juos būtina tinkamai paruošti. Tam prireiks kantrybės. Pirmiausia, juos reikia kruopščiai išplauti karštu vandeniu su indų plovimo skysčiu. Plauti reikia su kempine ar indų plovimo šepečiu, bet be metalinių šerelių. Nusausinus indą, į jį reikia įberti kelias saujas druskos, visiškai uždengiant indo apačią, ir kaitinti apie 10–20 minučių, tuo pat metu maišant druską. Ją kaitinti rekomenduojama tol, kol indas nebedūmija. Baigus kaitinti, druską reikia išberti, o indą atvėsinti iki kambario temperatūros. Kai jis atvės, nuskalaukite po tekančiu karštu vandeniu ir nusausinkite. Indą įkaitinkite dar kartą – iki didesnės nei 100 °C temperatūros. Vidinę pusę ištepkite plonu augalinio aliejaus sluoksniu. Tuomet leiskite visiškai atvėsti – indas paruoštas gaminti maistą. Baigus gaminti, ketaus indus patariama išplauti su karštu vandeniu ir indų plovikliu, nenaudojant šveitimo priemonių, pavyzdžiui, šveistukų metaliniais šereliais. Negalima šių indų plauti indaplovėje. Po plovimo, patariama kruopščiai nusausinti – geriausia tai padaryti nestipriai įkaitinus indą, kad likęs vanduo išgaruotų, o tada padengti plonu augalinio aliejaus sluoksniu.

Jei naudojate emaliuota danga padengtus ketaus indus, šių veiksmų atlikti nereikės, nes tokių indų priežiūra – itin paprasta ir lengva. Jais pasinaudojus, pakaks išplauti su karštu vandeniu ir indų plovikliu, nenaudojant aštrių šveitimo priemonių.

Ketaus indus būtina laikyti sausoje, gerai vėdinamoje vietoje, kad nesurūdytų. Vis dėlto, jei ketaus indai dėl kokių nors priežasčių yra surūdiję, juos galima lengvai atnaujinti. Aprūdijusias vietas patariama nušveisti metaliniu šepetėliu arba kempine. Tai padarius, indą reikia įkaitinti ir iš naujo padengti plonu augalinio aliejaus sluoksniu. Gerai prižiūrimi indai neabejotinai tarnaus ne vienus metus, o įdėtas darbas juos tausojant ir padės sutaupyti, ir prisidės prie tvaresnės aplinkos kūrimo.

GALERIJA

  • Kaip prižiūrėti indus ir virtuvės reikmenis, kad jie ilgai tarnautų?
„Lidl“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ela

Tuos puodus gamina vienkartinius , ką norėt ???

vienintelis

kas naikina indus aliejus ,kurio net verdantys vanduo nenuplauna.Praeities Alieju vanduo nuplaudavo ,tai koki su a dabar gamina ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS