Kaip produktus ilgiau išlaikyti šviežius ir rasti jiems vietos šaldytuve? | kl.lt

KAIP PRODUKTUS ILGIAU IŠLAIKYTI ŠVIEŽIUS IR RASTI JIEMS VIETOS ŠALDYTUVE?

  • 0

Karantinas išmokė mus rečiau lankytis parduotuvėse ir ilgesniam laikui apsirūpinti maisto atsargomis. Tačiau susiduriame su kita problema – kaip produktus ilgiau išlaikyti šviežius, kaip rasti jiems vietos šaldytuve?

Gabrielė Žutautaitė, maisto tinklaraščio "Pusryčiams" autorė, dalijasi patarimais, kaip šaldytuve rasti vietos visiems produktams ir išlaikyti juos kuo ilgiau šviežius.

Racionaliai išnaudokite erdvę

Pradėti reikėtų nuo racionalesnio lentynų pritaikymo savo poreikiams. "Šaldytuvo lentynas perdėliokite taip, kad kelios būtų siauresnės, kelios – platesnės. Į platesnes tilps maisto paruoštukai dėžutėse, sudėtose viena ant kitos, arba pieno produktai, kurių pakuočių geriau neguldyti. Siauresnes lentynas skirkite gėrimams, kietiems pieno produktams, tokiems kaip sūris ar sviestas. Daržoves derėtų laikyti joms skirtose vietose – stalčiuose", – pataria G.Žutautaitė.

Vertikalias šaldytuvo erdves reikėtų išnaudoti dedant produktus ar maisto dėžutes viena ant kitos. Viena dažniausių klaidų – maisto likučių laikymas šaldytuve tam nepritaikytuose induose. Griozdiški gaminimui skirti indai užpildo šaldytuvą, todėl taip sukuriama iliuzija, kad jis yra pilnas.

"Mano dažniausiai matoma klaida – maisto perkėlimas į šaldytuvą su visais puodais ir keptuvėmis. Savaitės paruoštukus perkelkite į sandarias plastikines ar stiklines dėžutes, jas dėkite vieną ant kitos – taip tikrai sutaupysite vietos. Jeigu išsivirėte didelį puodą sriubos, ją galima išpilstyti į stiklainius: vienas mažesnis stiklainis – viena porcija", – rekomenduoja maisto tinklaraštininkė.

Išimkite iš pakuočių

G.Žutautaitė pastebi dar vieną daromą klaidą – produktų laikymą pakuotėse, kurios tik užima papildomą vietą.

"Yra dalis produktų, kuriuos ne tik rekomenduojama, bet ir būtina perkelti iš originalios pakuotės. Pavyzdžiui, taip reikėtų pasielgti su visa perkama šviežia žuvimi, mėsa, sūriu. Mėsą ir žuvį rekomenduoju perkelti į sandarias plastikines ar stiklines dėžutes, sūrį pervynioti į sūrio arba sviestinį popierių, bičių vaško drobelę", – primena pašnekovė.

Jei produktus vis dėlto norima laikyti pakuotėse, tam galima išnaudoti ir netradicines erdves. Viena tokių – vyno lentyna. Ji yra plokštesnė, todėl puikiai tinka laikyti ne tik butelius, bet ir užkandžius, kiaušinius ir kitus kompaktiškus produktus.

Viskam – sava vieta

Maisto tinklaraštininkė sako, kad daugelis žmonių šaldytuvuose laiko produktus, kurių ten dėti nereikėtų. Dažniausiai tai vaisiai ir daržovės.

"Kai kurių vaisių ir daržovių šaldytuve laikyti išvis nereikėtų. Pavyzdžiui, citrusinius vaisius – citrinas, apelsinus, greipfrutus, tropinius vaisius – mangus, ananasus, kivius, avokadus, šaknines daržoves, pavyzdžiui, bulves, svogūnus, burokėlius reikėtų laikyti kambario temperatūroje. Vaisiams puikiai tiks dubuo ant palangės, o šaknines daržovės geriau laikyti tamsioje spintelėje ar sandėliuke", – patarimais dalijasi G.Žutautaitė.

Maisto tinklaraštininkė tikina, kad produktus laikant jiems skirtose šaldytuvo vietose, jie ilgiau išliks švieži. Neapdorotą mėsą ir žuvį rekomenduojama laikyti apatinėje šaldytuvo lentynoje, virš daržovių stalčiaus. Patartina vengti pieno produktus dėti į šaldytuvo durelių skyrelius, nes nuolat jas varstant ir dėl to besikeičiant temperatūrai jie gali sugesti greičiau – jiems reikėtų palikti vidurinę lentyną.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS