Mažųjų atradėjų akiratyje – gamta | kl.lt

MAŽŲJŲ ATRADĖJŲ AKIRATYJE – GAMTA

  • 0

Vasarą vaikas gali tapti tikru tyrinėtoju, tik reikia žinoti, kaip jį sudominti ir pakviesti įsijausti į atradėjo vaidmenį. Ir tam nereikia jokių investicijų – galima panaudoti įvairiausius gamtos objektus, juos sujungiant žaidimo elementais.

Birutė Mačiulienė, ankstyvojo ugdymo mokyklos "Eureka" vadovė, dalijasi praktiniais patarimais, kokiomis edukacijomis galima užsiimti lauke.

Gamtos spalvų tyrinėjimas

Šiai veiklai prireiks kiaušinių dėklo, popieriaus lapo, klijų, flomasterių, didinamojo stiklo ir gamtos gėrybių. Iš šių priemonių gaminamas gamtos spalvų klasifikatorius. Jį galima pasiruošti ir ant šaligatvio plytelių, jas kreidelėmis nuspalvinus skirtingomis spalvomis. Žaismingo gamtos tyrinėjimo metu vaikai tampa spalvų detektyvais ir gamtos gėrybes klasifikuoja pagal spalvas. Pažinti spalvoms reikia laiko – visiškai normalu, kad vaikas iki penkerių ar net šešerių metų žiūrėdamas į žolę negali įvardyti jos spalvos. Spalvų skyrimas priklauso nuo to, kokia aplinka supa vaiką, o spalvų žinojimas – nuo suaugusiųjų, tad labai svarbu tėvų ir pedagogų nuoseklus darbas su vaiku. Žaidžiant spalvų tyrinėjimo žaidimą daug greičiau išmokstami spalvų pavadinimai, nes vaikams kyla natūralios asociacijos. Pavyzdžiui, raudonas kaip pomidoras, mėlynas kaip mėlynė.

Gamtos gėrybių rūšiavimas

Visų pirma svarbu prisirinkti kuo daugiau įvairiausių gamtinių medžiagų darže, sode, pievoje ar miške, tada pasiruošti kartoninės dėžės atraižą ir nupiešti du apskritimus: į vieną dėsime dideles, į kitą – mažas gamtos gėrybes. Žaidžiant šį žaidimą vaikas mokomas identifikuoti daiktus ir apibūdinti juos pagal dydžius: didesnis – mažesnis. Ankstyvieji matavimo pradmenys gali būti labai žaismingi! Vėliau tas pačias gamtos gėrybes galima perskirstyti dar ir pagal spalvą. Šiai veiklai be kartono dėžės atraižų taip pat reikalingos ir spalvotos kreidelės. Kartojant spalvų pavadinimus per įvairius žaidimus daug greičiau pasieksime norimo rezultato ir vaikus išmokysime pažinti bei įvardyti juos supančios aplinkos spalvas.

Gėlės žiedai ir smulkioji motorika

Prisirinkus pilną krepšį gėlės žiedelių ne tik smagiai pažaisite, bet ir lavinsite smulkiosios motorikos įgūdžius. Ar žinojote, kad smulkioji motorika susijusi su kalbos centrais žmogaus smegenyse? Kuo pirštukai miklesni, tuo aiškesnė ir sklandesnė darosi mažojo atradėjo kalba. Žaidžiant šį žaidimą kartu mokomasi atpažinti ir įvardyti emocijas bei raideles. Šioms veikloms svarbu iš anksto pasiruošti kartono dėžių atraižų. Vienose su yla paruošiamos vaiko vardo raidelės, kitose – emocijų šukuosenos, trečiose – šeimos narių portretėliai.

Ieškome lobio ir skaičiuojame iki dešimties

Nereikalingos dėžės kartono atraižą padalijame į keturias dalis (galima ir į daugiau). Kiekvienoje dalyje užrašome po gamtos gėrybės, kurios ieškosime, pavadinimą ir skaičių, kiek tokių gėrybių planuojame surasti (pvz., dešimt) ir keliaujame ieškoti numatyto lobio! Į veiklą galima įtraukti ir šeimos narius. Kiekvienas įpareigojamas surasti tam tikrą gėrybę. Kuris pirmasis surenka dešimt gėrybių, tas ir laimi šias varžybas. Beje, žaidimo procese dažnai patiriant sėkmę, vaikas turės daugiau motyvacijos mokytis ir siekti gerų rezultatų ir ateityje!

Putų šou

Šiai veiklai reikės butelio su nupjautu dugnu, kojinės ir burbulų skysčio. Kojinę užmauname ant butelio dugno, pamirkome į burbulų skystį ir per butelio kakliuką pučiame orą. Kuo daugiau butelių ir kojinių – tuo daugiau putų ir šypsenų.

Spalvotas smėlis

Spalvotam smėliui pagaminti reikia maistinių dažų, užsegamų maišelių ir smėlio. Skaniausi spalvoti ledai ir keksiukai iš smėlio – garantuoti! Beje, spalvotas smėlis gali tapti puikia ir žaisminga priemone mokytis geometrijos pagrindų statant skirtingų formų figūrėles.

GALERIJA

  • Mažųjų atradėjų akiratyje – gamta
  • Mažųjų atradėjų akiratyje – gamta
  • Mažųjų atradėjų akiratyje – gamta
  • Mažųjų atradėjų akiratyje – gamta
  • Mažųjų atradėjų akiratyje – gamta
  • Mažųjų atradėjų akiratyje – gamta
  • Mažųjų atradėjų akiratyje – gamta
  • Mažųjų atradėjų akiratyje – gamta
Redakcijos archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS