Pamiršta namų erdvė atgimsta: patarimai, kaip balkoną paversti poilsio oaze | kl.lt

PAMIRŠTA NAMŲ ERDVĖ ATGIMSTA: PATARIMAI, KAIP BALKONĄ PAVERSTI POILSIO OAZE

  • 0

Ilgus metus daugiabučių balkonai būdavo paversti sandėliukais – juose žmonės laikydavo daiktus, džiaudavo skalbinius. Tačiau, pasak ekspertų, balkono funkcija namuose keičiasi – jis tampa kambariams prilygstančia gyvenamąja erdve. Balkonuose ir terasose gyventojams dabar reikia patogumų: elektros, interneto ir madas atliepiančių interjero sprendimų. Be to, patraukliai įrengtas balkonas gali padidinti būsto vertę rinkoje.

Pasak interjero dizainerės Dianos Kenstavičiūtės, balkonai išgyvena atgimimą. Interjero pasaulyje jaučiamas padidėjęs susidomėjimas balkonų įrengimu ir akcentuojamas jų universalumas.

„Tinkamai įrengtas balkonas ar terasa įgyja daugybę funkcijų: gali tapti ir darbo zona, ir pramogų erdve, ir maloniausia vieta pietums ar vasaros piknikui“, – sako dizainerė.

Tai, kad terasų ir balkonų įrengimo aktualijos sklando ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje, liudija ir šių metų Milano dizaino savaitė – vienas garsiausių interjero renginių pasaulyje. Jame, pasak dizainerės D. Kenstavičiūtės, buvo daug dėmesio skiriama lauko baldams, kitiems balkonams ir terasoms reikalingiems sprendiniams.

„Balkonas ar terasa tampa lygiaverte erdve bet kuriam kitam namų kambariui: reikia suprasti, kad šias zonas taip pat galima keisti, transformuoti taip, kad  jose būtų patogu leisti laiką. Jei klimatas atšiaurus, balkoną ar terasą galima stiklinti, tačiau patarčiau palikti atviros erdvės plyšį: tam, kad būtų galima pajusti vėjo gūsį, gryno oro dvelksmą – didžiausią privalumą, kurį būste gali suteikti balkonas ar terasa“, – sako dizainerė.

Reikia elektros ir interneto

Apie atgimstančius balkonus kalba ir nekilnojamojo turto (NT) ekspertė Jurgita Kveselaitė. Jos teigimu, tiek naujų būstų statytojai, tiek senų daugiabučių gyventojai stengiasi, kad balkonai taptų kuo patrauklesne ir funkcionalesne erdve: juose galima rasti vis daugiau infrastruktūros sprendimų.

„Pastebiu, kad naujuose namų projektuose, apsuptuose žalios teritorijos, erdvūs balkonai yra būtinybė. Pavyzdžiui, sostinėje tokius sprendimus galima matyti prie Neries įsikūrusiame „Lazdynėlių vingyje“, Gilužio ežero pakrantėje vystomame „Gilužio rivjeros“ ar kituose. Elektros lizdai ir šviestuvai, kad gyventojai komfortiškai galėtų leisti laiką – taip pat yra vis svarbesni. Be to, gyventojai stengiasi, kad balkone ar terasoje juos pasiektų geras interneto ryšys: būtų galima dirbti, bendrauti ar žiūrėti filmą“, – sako J. Kveselaitė.

Ekspertės teigimu, toks būstas, kuriame yra įrengtas patrauklus balkonas ar terasa, didina būsto vertę ir išskirtinumą gausioje NT rinkoje.

„Sunku būtų suskaičiuoti, kiek konkrečiai kiekvienam būstui balkonas sukuria finansinės vertės. Tačiau iš patirties galiu pasakyti, kad erdvus balkonas tik nežymiai padidina būsto kainą, tačiau labai išaugina vertę: pradedant gyvenimo kokybe, baigiant investicijų į nekilnojamąjį turtą atsiperkamumu“, – teigia NT ekspertė.

Pasak jos, įsigijus butą su balkonu, atveriančiu vaizdingą kraštovaizdį ar miesto panoramą, galima pagrįstai tikėtis svarios išliekamosios vertės: išauga tikimybė, kad toks būstas išlaikys ir nuosekliai didins kainą. O kai po 10 ar 20 metų norėsis būstą keisti ar nuomoti, paklausa, tikėtina, taip pat bus išaugusi.

Negana to, projektuoti didesnius balkonus ar terasas įpareigoja ir būsto vieta – vis dažniau naujų daugiabučių statytojai renkasi patrauklias, kartais net įspūdingas panoramas atveriančias vietoves. Pavyzdžiui, minėto „Lazdynėlių vingio“ namų balkonai žvelgia į miško ir Neries vingio panoramą, o „Gilužio rivjeros“ projektas įsikūręs pakrantėje – vos 50 m nuo Gėlužės ežero.

Gamintojų nuotr.

Kaip įrengti jaukų balkoną?

Spalvos. D. Kenstavičiūtė pataria balkono neapkrauti daiktais – geriausia rinktis kelių funkcijų baldus, gamtai artimas spalvas, lauko sąlygoms pritaikytas grindų medžiagas.

„Yra keli būdai pasirinkti tinkamiausias sienų spalvas: arba susiliejančias su namo fasadu, arba išsiskiriančias. Pravartu žinoti, kad ryškios, intensyvios spalvos greičiau nusiplauna, blunka, nusibosta, o pastelinės, artimesnės gamtai yra universalesnės, ilgiau išlieka malonios akiai. Šiuo metu labai populiari yra tamsiai pilka – antracito spalva, kuri puikiai dera su natūralaus medžio, betono spalvomis, balkone žaliuojančiais augalais“, – sako D. Kenstavičiūtė.

Baldai. Renkantis baldus specialistė pataria atsižvelgti į jiems teksiančias gamtos sąlygas: ar ant jų lis, snigs, kris tiesioginiai saulės spinduliai.

„Jei baldams teks dažnai susidurti su gamtos stichijomis, galite rinktis kompaktiškus lauko baldus su nuimamais paminkštinimais, kuriuos galėsite laikyti viduje. Kadangi balkonas ar terasa dažniausiai turi nedidelę erdvę, ją reikia planuoti išmintingai: čia labai tinka daugiafunkciai daiktai, kurie prireikus susilanksto, transformuojasi ar tampa daiktų talpyklomis“, – pasakoja D. Kenstavičiūtė.

Shutterstock nuotr.

Apšvietimas. Balkono apšvietimą dizainerė pataria kurti gamtos ciklams artimesnių atspalvių. Balkone tinka gelsva, rusva šviesa, kurianti jaukumą: didelis privalumas, jei yra įrengtos apšvietimo lempos, pakabinamos lemputės, žvakių šviesa. Nuo intensyvių saulės spindulių ar vėjų pasislėpti padeda augalų sienelė, suteiksianti erdvei gyvybės ir žalumos.

Interjero dizainerė pabrėžia, kad balkonas turi tapti patogus kasdienėms veikloms: jame norėsis leisti laiką tik tuomet, kai balkono šeimininkai jame jausis patogiai. Todėl svarbu ieškoti tik sau priimtiniausių, labiausiai patinkančių spalvų, patogiausių krėslų ir maloniausių medžiagų.

GALERIJA

  • Pamiršta namų erdvė atgimsta: patarimai, kaip balkoną paversti poilsio oaze
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS