Pavasario šauklės – ryškiažiedės gėlės | kl.lt

PAVASARIO ŠAUKLĖS – RYŠKIAŽIEDĖS GĖLĖS

  • 0

Žiemos šalčiams vis labiau slūgstant, išsiilgtą pavasarį verta pasitikti su gėlių žiedais. Vazoninės gėlės džiugins ryškiomis spalvomis ir elegantiška žiedų forma, o vešlūs žiedlapiai ir grakšti forma papildys namų interjerą.

Kaip išsirinkti

Floristas Antanas Mažonas pastebi, kad populiariausios pavasario gėlės Lietuvoje dažnai būna tulpės, krokai, hiacintai ir narcizai. Renkantis šias ar kitos rūšies pavasario gėles ir perkant jų svogūnėlius, ekspertas rekomenduoja atkreipti dėmesį į bendrą gėlės būklę, žiedo prasiskleidimą ir svogūnėlių išvaizdą – jie turėtų būti sveiki ir sausi.

„Perkant pavasarines gėles parduotuvėje svarbu atkreipti dėmesį į kelis faktorius. Pirmiausia, rinkitės gėles su sveikais lapais ir pumpurais, be matomų ligos požymių ar kenkėjų. Taip pat reikėtų vengti puvinio ar kitų pažeidimų ant gėlės ar jų svogūnėlių. Be to, gėlės pumpuras turėtų būti iki galo neprasiskleidęs – tai užtikrins ilgesnį žydėjimo laikotarpį namuose. Jeigu perkami svogūnėliai pražydinimui, tuomet reikėtų atkreipti dėmesį, kad jie būtų sveiki, sausi, be gleivių, nesupeliję, nesusitraukę“, – požymius vardija A. Mažonas.

Kaip prižiūrėti

Floristo teigimu, pavasario gėlių žiedadulkės retai sukelia alergiją, nes jos sunkiai sklinda ore ir jų paprastai būna itin nedaug, tačiau reikėtų atsižvelgti į kitas apsisaugojimo nuo odos sudirgimo priemones.

„Pavyzdžiui, hiacintų ir tulpių kotelių išleidžiami syvai gali dirginti odą, todėl reikėtų juos pjauti ir merkti atsargiai, geriausiai su pirštinėmis. Kalbant apie pavasario gėlių priežiūrą namuose, vertėtų joms užtikrinti optimalią kambario temperatūrą: nuo 15 °C iki 20 °C. Žinoma, kuo šilčiau, tuo greičiau skleidžiasi žiedai. Be to, tokioms gėlėms kaip hiacintai ir tulpės, auginamoms vazonėlyje, reikia šviesos, todėl jas geriausia laikyti šviesioje vietoje, arčiau langų. Laistymo režimas priklauso nuo substrato drėgmės lygio – svarbu neleisti dirvai visiškai išdžiūti arba būti permirkusiai“, – pataria A. Mažonas.

Kaip prailginti gyvavimą

Gėlių žinovas pažymi, kad pavasarinės gėlės, tokios kaip hiacintai, tulpės ar narcizai, namuose gali išsilaikyti nuo kelių dienų iki kelių savaičių, priklausomai nuo priežiūros sąlygų, drėgmės ir temperatūros, o po žydėjimo galima leisti joms šiek tiek pailsėti ir persodinti į žemę lauke, kur jos žydės kasmet.

„Hiacintus, tulpes ir kitas svogūnines gėles galima persodinti į gruntą lauke, bet tai geriausiai daryti nužydėjus gėlėms. Reikėtų atkreipti dėmesį į tinkamą sodinimo gylį ir dirvos sudėtį: kuo giliau sodiname, tuo ilgiau lauksime išlendančių stiebų ir žiedų“, – atkreipia dėmesį floristas A. Mažonas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS