Teisinga virtuvė: kaip suderinti patogumą gaminant su stiliumi | kl.lt

TEISINGA VIRTUVĖ: KAIP SUDERINTI PATOGUMĄ GAMINANT SU STILIUMI

  • 0

Mėgstantiems gaminti virtuvė tampa ir eksperimentų, ir šeimos ar draugų susibūrimų vieta, kur nesinori ieškoti kompromisų tarp praktiškumo ir stiliaus.

„Domus galerijos“ ambasadorė – interjero dizainerė – Daiva  Česnauskaitė, pastebi, kad baltas virtuves nukonkuruoja žemės spalvos ir pataria, kaip nesuklysti renkantis ne tik gražiai atrodančius, bet ir praktiškus stalviršius, grindų dangą ir kitus svarbius virtuvės atributus.

Virtuvės derinimas prie namų interjero

Pastaruoju metu interjere vyrauja eklektika – įvairių stilių visuma – todėl tai neatskiriama ir nuo virtuvės. Skirtingų stilių derinimas suteikia galimybę susikurti unikalų, individualiam skoniui tinkantį interjerą, tačiau ekspertė atkreipia dėmesį, kad nereikėtų pamiršti ir bendros namų harmonijos. „Virtuvė yra bendros visumos dalis, todėl turėtų papildyti namų interjerą. Griežtas derinimo taisykles išskirti sudėtinga, tačiau prie bendro namų interjero virtuvė gali derėti stilistiniais motyvais, dekoru, spalvomis ar faktūromis“, – sako studijos UAB „IDCONCEPT“ vadovė bei interjero dizainerė.

Baltos spalvos virtuvė praranda savo populiarumą. Ji užleidžia vietą žemės spalvoms ir D. Česnauskaitė kaip itin populiarius išskiria melsvus, žalsvus atspalvius, kuriuos siūlo pagyvinti metalais, pavyzdžiui, auksu, sendintu auksu, variu arba akmens bei medžio faktūromis.

Renkantis stalviršį svarbi galimų dizainų įvairovė

Renkantis stalviršį pagrindinis dėmesys kreipiamas į jo tvirtumą bei nesudėtingą priežiūrą. „Šiuo metu Lietuvoje populiariausi HPL Compact plokštės stalviršiai. Ši plokštė daugeliui tampa geriausiu pasirinkimu nes yra kieta, plona, palyginus su akmens masės stalviršiais – nebrangi. Taip pat dažnai pasirenkamas dirbtinis akmuo kvarcas, kuris gali imituoti natūralų marmurą ir pasižymi praktiškumu, yra kietas bei galima rinktis iš daug skirtingų dizainų“, – pasakoja interjero dizainerė ir priduria, kad po stalviršiu naudojamas apšvietimas pabrėžia jo plonumą. O vientisą estetiką galima pasiekti naudojant tą pačią tekstūrą tiek spintelių durelėse, tiek stalviršyje.

Patogi turi būti ir maža, ir erdvi virtuvė

Turint nedidelį virtuvės plotą D. Česnauskaitė pirmiausia pataria patogiai išsidėlioti buities prietaisus, o vizualiai padidinti erdvę galima renkantis šviesesnius, blizgančius paviršius. Nedideliame plote labiau tinka modernaus stiliaus virtuvės fasadai, jie reikalauja mažiau dėmesio nei klasikinio stiliaus.

Jei virtuvėje dažnai gaminama – ji pirmiausia turi būti patogi, o erdvioje virtuvėje atsiranda galimybė naudoti daugiau buities prietaisų, palengvinančių maisto ruošą. Kalbant apie pagrindinę buitinę techniką virtuvėje – kaitlentes ir orkaites – jos, jei tik yra galimybė, montuojamos atskirai. Patogiausia, kai orkaitė įrengiama darbastalio aukštyje, kad prie jos nereikėtų lankstytis. Vis populiaresnės tampa indukcinės kaitlentės su integruotu gartraukiu, sugeriančiu riebalų daleles prie pat kaitlentės paviršiaus. Jos padeda išsaugoti patalpos vientisumą, kai dominuoja baldai, o ne buitiniai prietaisai. Tai gera išeitis, jei kaitlentė yra „saloje“, nes montuojamas nuo lubų gartraukis atsidurtų akių lygyje ir trukdytų bendrauti.

Erdvės pojūtį didelėje virtuvėje padeda išsaugoti „sala“ – taip išvengiama pakabinamų spintelių gausos, o valgomojo zona atskiriama nuo darbinės virtuvės dalies. Mėgstamas sprendimas erdviose virtuvėse – ne tik spintelės, bet ir aukštos spintos, kuriose indai, įmontuoti buitiniai prietaisai yra estetiškai paslepiami. Tai padeda virtuvei įsilieti į bendrą gyvenamąją erdvę.

Žemės atspalviai virtuvės grindims

Taip pat svarbus žingsnis yra išsirinkti tinkamą virtuvės grindų dangą – čia ne tik daug vaikščiojama, bet ir pasitaiko išsiliejusių skysčių, riebalų ir pan. Pasak D.Česnauskaitės, praktiškiausia virtuvėje margesnė danga. „Virtuvėje geriau vengti baltos ir juodos spalvos grindų – ant jų greitai bus pastebimi net ir menkiausi nešvarumai, todėl reikės nuolatinės priežiūros. Verčiau pasirinkti žemės atspalvius. Svarbi ne tik spalva, bet ir medžiaga – plytelės, vinilinė danga, laminatas yra lengvai prižiūrimi paviršiai, todėl tinka virtuvėje“, – pataria interjero ekspertė.

Patogumas smulkmenose

„Domus galerijos“ ambasadorė džiaugiasi, kad Lietuvoje į virtuves noriai įsileidžiamos ne tik įdomesnės medžiagos ar spalvų deriniai, bet atsiranda ir įvairių apšvietimo instaliacijų ar baldų – transformerių, kurie gali keisti savo paskirtį esant reikalui, pavyzdžiui nedidelė spintelė gali virsti valgomojo stalu.

Patogi virtuvė susideda ir iš tokių smulkmenų kaip gerai apgalvotas ir suplanuotas stalčių įrengimas su neslystančiais kilimėliais ir universaliais laikikliais, kad kiekvienas daiktas turėtų savo vietą ir būtų išlaikoma tvarka. Talpiai ir patogiai sandėliuoti virtuvės reikmenis padeda ištraukiamos lentynos, kuriose daiktai pasiekiami be didelių pastangų.

GALERIJA

  • Ištraukiamos lentynos. Salonas Inhaus. Domus galerija
  • Ištraukiamos lentynos. Salonas Inhaus. Domus galerija
  • Stalčiai. Salonas Inhaus. Domus galerija
  • Stalčių išdėstymas. Salonas Inhaus. Domus galerija
  • Stalviršis ir durelės. Salonas Inhaus. Domus galerija
  • Virtuvės interjeras. Salonas Velvet. Domus galerija
  • Virtuvės interjeras. Salonas Imperija. Domus galerija
  • Virtuvės interjeras. Salonas Velvet. Domus galerija
  • Virtuvės interjeras. Salonas Inhaus. Domus galerija
  • Virtuvės spintos. Salonas Inhaus. Domus galerija
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS