Velykų stalas: ne tik skanu, bet ir gražu | kl.lt

VELYKŲ STALAS: NE TIK SKANU, BET IR GRAŽU

  • 1

Velykos – pavasario šventė, susijusi su gamtos prabudimu, skatinanti atsinaujinti kartu su ja. Galvojant apie šventinio stalo puošimą, dekoracijų gausa visai nebūtina, o idėjų galima pasisemti ir iš vaikystės.

Tvarus požiūris

„Svarbiausia per Velykas yra žmonės, santykiai, bundanti gamta, natūralūs augalai, o ne dekoracijų gausa. Velykų stalui rinkitės natūralias medžiagas ir spalvų gamą, pasiskolintą iš bundančios gamtos: žalsvus, rusvus, gelsvus atspalvius“, – ragina interjero dizainerė Morta Bučinskienė.

Jei dar tik planuojate savo Velykų stalo dekoracijas, interjero dizainerė pataria neskubėti sudaryti pirkinių sąrašo prieš tai neapžiūrėjus, ką jau turite namuose ar senelių ir tėvų spintose.

„Iš pasakojimų žinome, kad anksčiau stalas būdavo puošiamas daugiausia natūraliai, su daug lino, mediniais indais, metaliniais įrankiais. Manau, kad šiomis dienomis dekoras skatina tai prisiminti. Tad ant Velykų stalo puikiai dera ypatingoms progoms saugoma lininė močiutės staltiesė ar nertos servetėlės“, – teigia M. Bučinskienė.

Dermė: Velykų stalui dekoruoti reikėtų rinktis spalvų gamą, pasiskolintą iš bundančios gamtos, – žalsvus, rusvus, gelsvus atspalvius. / IKEA nuotr.

Nusprendus papildomai įsigyti naujų indų ar dekoracijų, interjero dizainerė ragina rinktis tokias, kurios tarnaus dar ne vienus metus ir ne vienai šventei.

„Pirmiausia raginčiau susikurti tvirtą pagrindą iš kokybiškų, ne vienai šventei tarnausiančių indų, staltiesės, taurių, ir tikslingai pasirinkti kelias dekoracijas. Renkantis dekoracijas galvokite apie kokybę, daugkartinį panaudojimą, tad rinkitės jas iš gamtos spalvų, natūralių medžiagų – tai niekada neišeina iš mados, yra lengvai priderinama“, – sako M. Bučinskienė.

Ji taip pat drąsina nebijoti derinti senų ir naujų interjero detalių, mat tokie eklektiški pasirinkimai suteikia išskirtinumo ir savitumo ne tik puošiant stalą, bet ir pačius namus.

Stiliaus vienovė

Pasak interjero dizainerės, nors nėra taisyklių, kaip dekoruoti Velykų stalą, vis dėlto jį priderinti prie namų interjero galima.

„Jei namai modernūs – šventiniam stalui rinkitės švarias formas, minimalią stilistiką, neutralias spalvas, stiklo elementus, kelias dekoratyvines detales. Tradicinio stiliaus namuose tiks gausesnis dekoravimas: dekoratyvi stalo tekstilė, ornamentuotos lėkštės, tonuoto stiklo ar briaunuoto krištolo taurės. Žvakės visada suteikia šventiškumo, jaukumo. Na, o jei mėgstate derinti įvairius stilius, charakteringus baldus ir detales, tai galite pabrėžti ir užtiesdami stalą močiutės linine staltiese, dekoruodami jį rankų darbo dubeniu ar skirtingomis lėkštėmis, atkeliavusiomis iš sendaikčių turgaus. Prie jų galima derinti vienodas mažesnes lėkšteles, kokybiško stiklo taures, stalo įrankius“, – vardija galimus pasirinkimus M. Bučinskienė.

Akcentas: ypatingą dėmesį svečiams parodysite papuošę jų lėkštes dekoracija iš žalumynų, lizdeliu margučiui./ L. Rimgailės / RIMI nuotr.

Interjero dizainerė margučius siūlo dėti į daigintų kviečių lėkštę arba į šiaudų dubenį.

„Jei norite parodyti ypatingą dėmesį svečiams, papuoškite jų lėkštes dekoracija iš žalumynų, lizdeliu margučiui, iš servetėlės pagamintomis kiškio ausimis ar žaismingai užrašytais svečių vardais“, – pataria specialistė.

Ji primena, kad puošnumo visada suteikia staltiesė, stalo kilimėliai, jų sluoksniavimas ir derinimas tarpusavyje. Lėkštės neprivalo būti vienodų spalvų – galima kurti originalius derinius iš tarpusavyje derančių, bet skirtingų spalvų. Galima derinti net vintažines ar senas lėkštes su moderniomis.

Saulės geltonis

Tinklaraštininkė, verslininkė, „Liu Patty“ desertinės įkūrėja Liucina Rimgailė sako, kad per Velykas pasipuošti namus ir šventinį stalą jos šeimai yra labai svarbi tradicija.

L. Rimgailės / RIMI nuotr.

„Neįsivaizduoju šventinio stalo be narcizų, žaliuojančių augalų, prieskoninių žolelių – tuomet namuose tvyro tikro pavasario nuotaika ir kvapai. Per Velykas mėgstu ryškias spalvas, tad stalui dekoruoti išnaudoju spalvingas staltieses ir servetėles, naudoju puošnesnius indus ir stalo įrankius“, – pasakoja L. Rimgailė.

Nepamainoma šventinio stalo puošmena moters namuose tampa ir desertai, nes L. Rimgailė yra jų gaminimo profesionalė. Šeimą ji visuomet stengiasi nustebinti tiek tradiciniais, tiek naujais desertais. Tačiau Velykų stalą labiausiai papuošia namuose dažyti kiaušiniai.

„Manau, kad ne tik mano, bet ir kiekvienoje šeimoje, kurioje yra bent vienas vaikas, kiaušinių marginimas prieš Velykas tampa ne tik gražia tradicija, bet ir puikia pramoga. Todėl stengiamės, kad ant stalo būtų kuo daugiau gražių margučių ir juos dažome skirtingais, bet natūraliais būdais“, – sako L. Rimgailė.

GALERIJA

  • Velykų stalas: ne tik skanu, bet ir gražu
  • Velykų stalas: ne tik skanu, bet ir gražu
  • Velykų stalas: ne tik skanu, bet ir gražu
  • Velykų stalas: ne tik skanu, bet ir gražu
  • Velykų stalas: ne tik skanu, bet ir gražu
  • Velykų stalas: ne tik skanu, bet ir gražu
  • Velykų stalas: ne tik skanu, bet ir gražu
  • Velykų stalas: ne tik skanu, bet ir gražu
  • Velykų stalas: ne tik skanu, bet ir gražu
  • Velykų stalas: ne tik skanu, bet ir gražu
IKEA, L. Rimgailės / RIMI nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Šikt ant to Velykų stalo.Uztenka reklamos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS