Vertikalus daržas taupo ir vietą, ir sveikatą | kl.lt

VERTIKALUS DARŽAS TAUPO IR VIETĄ, IR SVEIKATĄ

  • 0

Sparčiai šylant orams, lietuviai po truputį judina žemę, sėja žalumynus, daigina ir sodina daržoves. Viena aktualiausių temų išlieka vertikalaus daržo įrengimas ir priežiūra. Jis ypač tinka, jei turite labai nedaug žemės arba norite namų viduje užsiauginti šiek tiek daugiau, nei telpa ant palangės.

Nereikia lankstytis

Pagrindinis vertikalaus daržo principas – augalus auginti vienus virš kitų, taip sutaupant daug vietos. Šios koncepcijos įgyvendinimo principai gali būti patys įvairiausi: nuo pertvarėlėmis į daugybę dėžučių suskirstytos lentynos iki ant sienos sukabintų drėgmės nepraleidžiančių maišelių su dirvožemiu, kuriuose auga daržovės, žalumynai ar uogos.

Agronomas Jonas Kriaunevičius vertikalų daržą savo kieme turi jau apie dešimtmetį.

„Galiu pasakyti, kad tai aktualu ne tik tiems, kurie turi mažai vietos daržui, bet ir kuriems sunku lankstytis iki žemės, visų pirma, pagyvenusiems žmonėms. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti smulkmena, bet turintys daržą žino, kiek laiko reikia būti pasilenkus prižiūrint ir susirenkant derlių. Čia viskas gali būti kur kas patogiau – rankų, akių lygyje, taip sutaupome daugiau sveikatos“, – atkreipia dėmesį agronomas.

Freepik.com nuotr. 

Įsirengti nesunku

Pasak J. Kriaunevičiaus, įsirengti vertikalų daržą tikrai nesunku – galima pačiam susimeistrauti įvairiausių konstrukcijų lentynėlių, kur būtų galima sudėti ar sukabinti vazonėlius, lovelius, kuriuose augs daržas.

Tai aktualu ne tik tiems, kurie turi mažai vietos daržui, bet ir kuriems sunku lankstytis iki žemės, visų pirma, pagyvenusiems žmonėms.

 

„Reikėtų taip paplanuoti, kad laistant nesitaškytų, nuolat nevarvėtų vanduo augalams, esantiems apačioje. Nors, turint vertikalų daržą, dažnai būna priešinga problema. Kadangi žemių nedaug, ypač vasarą, saulėtomis karštomis dienomis drėgmė labai greitai išgaruoja. Tai galima išspręsti nusiperkant jau paruoštą vertikalaus daržo lentynėlę su automatinio laistymo sistema arba tiesiog dažnai laistyti“, – akcentuoja pašnekovas.

Freepik.com nuotr. 

Patogu auginti ir uogas

Be abejo, tokiame darže visko užsiauginti nepavyks. Jis labiau tinka žemaūgiams, nedidelę šaknų sistemą turintiems augalams.

„Užsiauginsite salotų ir kitokių žalumynų – svogūnų laiškų, salotų, sultenių, gražgarsčių, krapų, petražolių, čiobrelių, bazilikų ir pan. Man pavyko užsiauginti ir ridikėlių, nedidelių pomidorų, agurkų, bet jiems vis tiek reikia vietos leistis žemyn. Labai smagu, kad tokiame darže gerai auga braškės ir žemuogės, jos būna iškart švarios, nežemėtos“, – pasakoja agronomas.

Užsiauginsite salotų ir kitokių žalumynų – svogūnų laiškų, salotų, sultenių, gražgarsčių, krapų, petražolių, čiobrelių, bazilikų. Freepik.com nuotr.

Tokio daržo beveik nereikia ravėti, tačiau vėlgi dėl to paties – nedidelio žemių kiekio – reikia labai tinkamai parinkti dirvožemį kiekvienam augalui ir nuolat tręšti jiems skirtomis trąšomis.

GALERIJA

  • Vertikalus daržas taupo ir vietą, ir sveikatą
  • Vertikalus daržas taupo ir vietą, ir sveikatą
  • Vertikalus daržas taupo ir vietą, ir sveikatą
freepik.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS