Baleto legenda P. Skirmantas vis dar ilgisi prieš 20 metų mirusios žmonos | kl.lt

BALETO LEGENDA P. SKIRMANTAS VIS DAR ILGISI PRIEŠ 20 METŲ MIRUSIOS ŽMONOS

  • 0

„Pavydo ir intrigų mano gyvenime buvo daugybė, juk visuomet lengviau griežti dantį ant to, kuriam sekasi, nei pačiam imti ir ką nors pasiekti, – LRT laidos „Gyvenimas“ kūrėjams atvirai pasipasakos legendinis baleto šokėjas Petras Skirmantas.

„Situacijų buvo daugybė. Kartą prieš gastroles į užsienį man pavogė pasą – kad negalėčiau išskristi. Tačiau planas neišdegė – spėjau laiku susitvarkyti dokumentus. Kitą kartą prieš kelionę į Japoniją Maskvos biurokratai gavo laišką, neva mano sceninis kostiumas apsiūtas tikrais perlais ir briliantais, kuriuos pardavęs neva ketinu pabėgti į Vakarus. O juk aš žinau, kuris iš mano kolegų tą raštą suraitė. Ir visa tai – iš pavydo,“ – pasakoj šokėjas.

P. Skirmantui išties buvo ko pavydėti: jam plojo Lietuvos ir užsienio teatrų žiūrovai, kartu šokti kvietė pasaulinio garso baleto žvaigždės. Tačiau paties artisto gyvenimas buvo ne mažiau dramatiškas, nei scenoje sukurtų personažų likimai. Tuomet, kai atrodė, kad Fortūna jam išties šypsosi, P. Skirmanto gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis.

Netikėtai susirgusi, regis, tokia nepavojinga liga, kaip gripas, staigiai mirė primarijaus žmona Raimonda, palikusi nelaimės priblokštą vyrą ir du mažus vaikus – septynerių ir penkerių metų berniukus. „Žodis „netikėtai“ – per silpnas. Neįsivaizduoju, kaip apibūdinti tuometę mūsų būseną. Tai buvo perkūnas iš giedro dangaus. Pamenu, mažylis pasakė: „Aš žinau, kad mama buvo labai gera. Turbūt danguje buvo labai gerų vietų, todėl Dievulis ją pasiėmė“, – prisiminė P. Skirmantas.

Nors širdis iš skausmo sruvo krauju, pasiduoti liūdesiui baleto artistas negalėjo. „Buvo pasirašyti kontraktai, todėl privalėjau šokti. Kita vertus, likau su dviem mažais vaikais ir puikiai supratau, kad turiu jiems uždirbti pinigų“, – tuomet daugelio nesuprastas, kodėl ėjo į sceną, dėstė primarijus.

Prabėgus beveik dvidešimčiai metų po žmonos mirties P. Skirmantas vis dar gyvena vienas. 59-erių vyras įsitikinęs, kad ryžtis mylėti menininką gali toli gražu ne kiekviena moteris. Jiems Dievas drėbteli talento, tačiau nepagaili ir trūkumų. Ponas Petras neslepia, kad jų turi ir jis pats. Vis dėlto, vienas jis ne dėl blogo charakterio.

„Buvo daug moterų, kurios galėjo tapti mano žmonomis, tačiau nesutikau nė vienos, kuri galėtų mano sūnums tapti mama“, – sėdėdamas prieš televizijos kamerą prisipažino legendinis baleto šokėjas.

Laida „Gyvenimas“ – šį vakarą 19:30 val. per LRT televiziją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS