„Biplanų“ lyderis M. Melmanas: supykstu, kai pamatau ką nors šiukšlinant | kl.lt

„BIPLANŲ“ LYDERIS M. MELMANAS: SUPYKSTU, KAI PAMATAU KĄ NORS ŠIUKŠLINANT

  • 0

Grupės „Biplan“ lyderis Maksas Melmanas net gatvėje prieina prie šiukšlinančių nepažįstamųjų ir paragina išmesti šiukšles į šiukšliadėžę, o geriausia – jas ir surūšiuoti. Net jei šiukšlintojai nereaguoja geranoriškai.

Šiemet albumo „Braškės“ dvidešimtmetį švenčiantis muzikantas sako, kad, nors stengiasi vartoti atsakingai, braškes vis dėlto kartais perka plastikiniame indelyje. Tačiau parsinešęs uogas tokiame indelyje, stengiasi jo neišmesti, o panaudoti dar kartą.

„Dažniausiai tokie indeliai virsta vazonais balkone. Į juos pasodinu gėles. Kad atrodytų spalvingiau, indelius visada galima pagražinti, tereikia fantazijos“, – pasakoja Maksas.

Rūšiuoti šiukšles jis išmokė ir kitus „Biplan“ narius, su kuriais rugpjūčio 11 dieną koncertuos „Žaliųjų europiečių atostogų“ renginyje Palangoje.

„Grupės nariai jau žino, kad gaus pylos, jei nerūšiuos savo šiukšlių. Jie jau įprato jas mesti į reikiamą šiukšliadėžę net ir tada, kai nesame drauge. Galiu džiaugtis – išmokiau, – šypsosi Maksas. – Supykstu, kai pamatau ką nors šiukšlinant. Tokiais atvejais žmogaus paprašau, kad šiukšlę pakeltų ir išmestų į šiukšliadėžę. Deja, tenka sulaukti ir agresyvių atsakymų. Tada pats pakeliu šiukšlę ir išmetu ją, kur reikia. Kai pyktis atlėgs, žmogus supras, kad nėra ko širsti.“

Richardas Jonaitis irgi bara dėl šiukšlių

Renginio „Žaliosios europiečių atostogos“ vedėjas Richardas Jonaitis taip pat palaiko atsakingą vartojimą ir drausmina tuos, kurie šiukšles meta ne ten, kur dera. Laidų vedėjas tikina, kad su atliekų rūšiavimu susijusios temos jam svarbios jau keliolika metų.

„Aš visuomet raginu savo draugus ir artimuosius rūšiuoti. Net jei dėl to tenka ir truputį pasibarti. Pats, nors nuo namų iki rūšiavimo konteinerių beveik kilometras, vis tiek rūšiuoju ir labai tikiuosi, kad atliekos pasiekia perdirbimo punktus“, – pasakoja Richardas.

„Daug kalbame apie Baltijos jūros užterštumą plastiko šiukšlėmis, vienkartinių plastiko gaminių naudojimo mažinimą, plastiko perdirbimą ir pakartotinį naudojimą. Tačiau to negana – reikia rodyti, kaip žodžius pritaikyti praktikoje, o ne vien kalbėti lozungais“, – tvirtina Richardas. Jis tikina ir pats išbandysiąs „Žaliųjų europiečių atostogų“ veiklas – pamėgins antram gyvenimui prikelti seną riedlentę, o plastiko perdirbimo vagonėlyje pats savo rankomis pasigamins suvenyrą iš perdirbto plastiko. Iš viso renginio dirbtuvėse planuojama panaudoti ne mažiau kaip 300 kilogramų plastiko.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS