Druskininkuose ir vėl bursis sūrių mėgėjai | kl.lt

DRUSKININKUOSE IR VĖL BURSIS SŪRIŲ MĖGĖJAI

  • 0

Rugpjūčio 12 d. Druskininkuose jau ketvirtą kartą organizuojamas Sūrių Festivalis kviečia sūrio mylėtojus iš visos Lietuvos.

Ūkininkai sūrių gamintojai kvies paragauti ir įsigyti savo produkcijos, demonstruos, kaip gaminamas sūris, gurmanams bus rengiamos keturios degustacijos, o gyvulių augintojams – seminaras. Sūrininkų mugėje dalyvaus 20 gamintojų iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos.

Lietuva gali pasidžiaugti ne tik kulinariniu paveldu tapusiu varškės sūriu. Tradicijas ateities kartoms kuria modernūs ūkininkai, kurie patys gamina įvairius sūrius.

Fermentuoti sūriai pasaulyje gaminami dešimt tūkstančių metų. Lietuvoje kurį laiką jie buvo pamiršti, vėliau – mistifikuoti. Sūrių Festivalio lankytojai galės stebėti, kaip gimsta toks sūris, sužinoti, kaip jis brandinamas.

Kietieji, minkštieji, pelėsiniai – visų jų pradžia panaši, tik vienas kitas laipsnis šilumos, bakterija ar papildomas druskos grūdelis sukuria skirtumą. Sūrių pasaulis – didžiulis. Europinę saugomos kilmės vietos nuorodą, kartu su lietuvišku varškės sūriu, turi dar 220 produktų. Reiktų nepamiršti ir šalių viduje ar mažesniuose regionuose esančius žinomus vardus. Sūrininkai kviečia pažinti juos ir jų gaminius, kartu vystyti sūrių gamybos ir valgymo kultūrą.

Festivalio metu vyks trečiasis sūrių konkursas. Nuo 12 val. konkurso komisija ragaus šešis sūrius, o finalistus lankytojų akivaizdoje išrinks 2017 m. festivalio „Grand Prix“. Sūrių konkurso komisija:

Hubert Hiron – sūrių gamybos ūkiuose konsultantas, veterinarijos gydytojas homeopatas iš Prancūzijos;

Mirek Sienkiewicz – Lenkijos sūrių festivalio „Czas na Ser“ organizatorius, technologas;

Mindaugas Vizgaitis – sūrių technologas;

Angelo Labatte – „Čiop Čiop” virtuvės šefas;

Gian Luca Demarco – sūrių gurmanas, „Kulinarinės studijos” vadovas;

Linas Petrukaitis – „Gero maisto akademijos” įkūrėjas, „30 geriausių restoranų” reitingo organizatorius.

Dvejus metus iš eilės šį titulą gavo ūkininkų Birutės ir Giedriaus Prakapavičių iš Molėtų rajono gaminamas avių pieno sūris „Ūta”.

Sūrių Festivalio metu ruošiamos įdomios ir profesionalios degustacijos. Jų metu ekspertai padeda keliauti sūrių skonių labirintais, derinti juos su skirtingais gėrimais, pasisemti specifinių žinių apie sūrių valgymo kultūrą.

Sūrių Festivaliis vyks rugpjūčio 12 d. 12-19 val. Druskininkuose, Vilniaus al. 26, Druskininkų Pramogų aikštėje.

Registracija į degustacijas, sūrininkų mugę bei sūrių konkursą (gamintojams) el. paštu audrius.jokubauskas@gmail.com arba telefonu +370 676 02967.

Sūrių Festivalį organizuoja Druskininkų kultūros centras kartu su Sūrininkų asociacija. Renginį remia LR Žemės ūkio ministerija.

GALERIJA

  • Druskininkuose ir vėl bursis sūrių mėgėjai
  • Druskininkuose ir vėl bursis sūrių mėgėjai
  • Druskininkuose ir vėl bursis sūrių mėgėjai
  • Druskininkuose ir vėl bursis sūrių mėgėjai
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS