Festivalyje tryliktą kartą supasi menas ir muzika | kl.lt

FESTIVALYJE TRYLIKTĄ KARTĄ SUPASI MENAS IR MUZIKA

Kokybiškai suptis šiemet vėl kviečia tryliktus metus skaičiuojantis elektroninės muzikos ir šiuolaikinės kultūros festivalis „Sūpynės“.

Liepos 25–28 d. leiskitės į kelionę, kurioje patirsite fizinį meno buvimą, išjausite kruopščiai atrinktą muziką, gerbdami ir suvokdami kūrėjų indėlį į mūsų visų kokybiškesnį santykį, galvodami apie gamtą, natūralaus pasaulio išlikimą, apie vartotojiškumo pažabojimą, standartizacijos atsisakymą, įsileisdami į sielą autentišką kūrybos pradą, jūs pamaitinsite savo alkį.

Tam, kad tarp dalyvio ir kūrėjo įvyktų kokybiška simbiozė, festivalio organizatoriai, menininkai, kūrėjai kruopščiai dėlioja kiekvieną niuansą, ruošia scenas ir erdvę, kurioje tris paras išgyvensime kūrėjų ir savo pačių sukurtos tikrovės šokį.

Playground scena

Playground – žaidimų aikštelė, kurioje vyksta anaiptol ne vaikiški, bet jautrūs meniniai kontaktai ir kalbėjimai. Tai stipri diskusijų, pokalbių su atlikėjais, čia ir dabar išgyventų audiovizualinių performansų, emociškai paveikaus kalbėjimo per gyvus pasirodymus ir DJ setus erdvė. Savo vietą playground aikštelėje randa ir techninės / kūrybinės dirbtuvės.

Tam, kad tarp dalyvio ir kūrėjo įvyktų kokybiška simbiozė, festivalio organizatoriai, menininkai, kūrėjai kruopščiai dėlioja kiekvieną niuansą, ruošia scenas ir erdvę, kurioje tris paras išgyvensime kūrėjų ir savo pačių sukurtos tikrovės šokį.

Ši erdvė skaičiuoja ketvirtus metus ir dėl Vaidos Stepanovaitės ir Nerijaus Damaševičiaus kūrybinio potencialo bei pradėtų darbų, gryninti ir stebėti procesai, veikiantys pačius menininkus ir festivalio dalyvius, šiandien išaugo į atskirą, stiprią meno, saviraiškos, dialogo ir aktyvios socialinės pozicijos platformą. Šiais metais erdvę patikėta kuruoti menininkų komandai Calypso Magazine, konkrečiau – Ilonai Dzengelevičiūtei ir Justui Jelisejevui.

Paklausti, kokią žinią skleis šių metų playground ir ką galbūt patirs festivalio žmogus, kūrėjai teigia: „Planuojama programa suburs žiūrovus kultūriniam fenomenui, sudarytam iš šokių, pristatymų ir muzikinių dirbtuvių. Prioritetai teikiami kultūriniam švietimui, charakteringiems pasirodymams ir interaktyvioms patirtims – tai esminės programos dalys, Calypso Magazine komandos paruoštos playground erdvei.“

MUZIKA

Per šiuos trylika metų muzika pasiekė dėmesio piką, jos pozicija – neišvengiamai savo zenitą. Festivalio organizatoriai, metų metus puoselėję muzikinę festivalio žemę, yra absoliutūs muzikinės plotmės profesionalai, tad ir šiais metais karaliaus kokybė ir kruopščiai atrinkti atlikėjai, kurių bus net 62. Prie to itin prisideda jau minėtas N.Damaševičius, tad muzikinė kokybė ir įvairovė garantuota.

Jūsų laukiančios scenos:

MORE

house-electro-techno – šokiai, diskoteka, reivas.

LESS

Eksperimentinė elektronika, daugiau nei pusė visų pasirodymų atliekama gyvai, nuo gitarų iki noise. Scena melomanams visada buvo ir yra festivalio širdis ir šerdis.

HIGH

Rytinė scena, lėta psichodelika nuo 6 val. ryto, kai kitos scenos uždaromos. Kas paskutiniam šokiui, kas pirmam. Kai kam tai pagrindinis festivalio nuotykis ir vieta.

Festivalio bitės

Būtina paminėti ir darbščiąsias festivalio bites, kurios dirba, kad viskas būtų kokybiška –  telkiamos milžiniškos pajėgos, metama daug pastangų, laiko, finansų, energijos, tikint, kad bendras kūrinys bus vykęs.

Šiais metais savo ištobulinta garso ranka jus apglėbs Vilius Smalinskas, ilgametis „Sūpynių“ garso žmogus, įsijungęs į bendrą muzikos pulso palaikymą, daug prisidėjęs prie festivalio planavimo, tvarkos. Šiemet, kaip ir pernai, jis išlipa iš savo garso rėmų ir imasi scenografijos, o jo sukurtą darbą pamatysite scenoje MORE. Kokią žinią perduos Viliaus kūriniai?

„Žinia, kad ne viskas pasaulyje yra nuobodu, vienoda, simetriška ir tikslu. Kurdami scenografijas šiam festivaliui ieškome nestandartinių ir neįprastų, nepopuliarių sprendimų, kaip ir festivalyje grojama muzika ir puoselėjama kultūra. Didelį dėmesį skiriame smulkioms, kartais nepastebimoms detalėms, iš kurių susidaro visuma ir bendras vaizdas. Kūryba festivalyje reiškia galimybę žmonėms parodyti savo fantaziją, supažindinti su nematytais sprendimais, bei išbandyti savo fantazijų ribas“, –  teigia Vilius.

Dar vienas kūrėjas, be kurio festivalio vieta neatgimtų ir neatliktų savo misijos, –   scenografas, šviesų menininkas ir vidžėjus (VJ) Oskaras Gudas, ilgametis festivalio vizualinės dalies tėvas, kuriam ne vis vien kokia spalva, tonas, nuotaika. Jis kruopščiai renka, styguoja VJ, kurių darbai sudarys harmoningą paveikslą. Oskaras apie savo šių metų darbą sako: „Kaip ir praėjusiais metais, taip ir šiemet norisi sujungti high-tech scenos technologijas ir gamtą. 2018 m. scenografijoje karaliavo sinergija tarp LED ekranų, custom apšvietimo sprendimų ir augalijos, o artėjančių „Sūpynių“ scenose vyraus visai kitas stichijos ir technologijos duetas. Galų gale ir mes patys, atvažiuodami į festivalio vietą, ten įsibrauname kaip svetimkūnis, visiškai pakeičiantis vietinės gamtos peizažą su scenomis ir metalo konstrukcijomis. Norisi tą įsibrovimą paversti harmoningu, grožį kuriančiu sąlyčiu su vietine ekosistema.

Šiemet O.Gudas daug energijos skyrė instaliacijoms ruošti, kartu su Egle Valadkevičiūte ir „Glow Factory“ atsakingai sprendžia instaliacijų išdėstymo galimybes, estetiką. Apie savo šių metų kūrybinį darbą daugiau papasakojo Eglė: „Šiemet „Sūpynių“ festivalio estetinį vaizdą pradėjome planuoti labai anksti. Visi kartu pasirinkome bendrą stilių ir kryptį, kuri padiktavo šių metų „Sūpynių“ vizualią koncepciją. Beveik visos „Sūpynėse“ eksponuojamos instaliacijos kuriamos specialiai šiam festivaliui, bendradarbiaujant su prie koncepcijos prisijungusiais menininkais – „Glow Factory“, Pavelu Volginu, Mari Lu. Tad festivalio teritorijoje matysite skirtingų menininkų darbus, jungiamus bendros temos. Festivalio lankytojas visoje teritorijoje ras skirtingas atmosferas, ryškius, technologiškai pažangius objektus ir kinematografiškas erdves. Festivalio spalvos ir šviesos kvies tiesiog būti čia ir dabar, panirti į atmosferą, ja pakvėpuoti, pasisupti joje.“

Instaliacijų ir atmosferinio apšvietimo kuratorė Eglė, kuri tik šiemet prisijungė prie „Sūpynių“ festivalio, teigia, kad jos tikslas – darniai apgyvendinti erdvėje technologiškai pažangius objektus ir klasikinius šviesos, spalvų triukus – „Digital vs. Analog“.

„Glow Factory“ (šviesų, instaliacijų, dekoracijų gamintojų, menininkų, aktorių duetas) nariai Robertas Balčiūnas ir Saulius Baltrūnas, paklausti apie savo kelią „Sūpynėse“ ir ką šiais metais jie paruošė, pasakoja: „Mūsų, kaip „Glow Factory“, kelias ir prasidėjo nuo „Sūpynių“ festivalio. Aš (Robertas) labai norėjau kurti šviesos instaliacijas, įdomius, nematytus objektus ir apie tai pasakojau visiems draugams, kol vienas jų, tuo metu dirbęs festivalyje, pakvietė pirmą kartą dalyvauti. Reikėjo komandos –  radau Saulių, labai nagingą žmogų, kurį taip pat viliojo galimybė sukurti kažką unikalaus. Po pirmo sėkmingo projekto nusprendėme nesustoti ir šiais metais „Sūpynėms“ kursime jau šeštą kartą. Manau, kad gerai jaučiame festivalio temą, atmosferą ir galime tai sudėti į savo darbus. Dažniausiai dekoratorių tikslas – transformuoti erdvę, priimti infrastruktūros iššūkius, kažką paslėpti ar papildyti. Iš mūsų galima tikėtis tos urban atmosferos praplėtimo spalvomis ir minimalistinėmis, ryškiomis linijomis, o prie pagrindinių įėjimų lauks mūsų komandos kurti šviesų vartai, pro kuriuos tikrai ne kartą praeis kiekvienas festivalio lankytojas. Šiais metais centrinėje „Sūpynių“ miestelio vietoje ruošiame vizualią staigmeną – formų žaismą papildysime dūmų dinamika ir sieksime maksimalaus įspūdžio. Stengiamės kurti interaktyvius objektus – įtraukti praeivius, laimėti dalį jų festivalio laiko.“

Grožis ir drąsa

„Avant-grad x Tune Yourself“ bendras projektas, subursiantis talentingus kūrėjus – grožio meistrus ir drąsius menininkus į vieną erdvę. Šios erdvės kuratoriai žada stilizuotą iškylą, kurioje bus rengiami drink and draw seansai, veiks kirpyklos ir makiažo erdvė, galėsite kartu išjausti futuristinį „Smooth Confess“ ir meninį Tada Tru Chill meninį performansus.

Smalsuoliai galės pasimatuoti latekso kostiumus, rinktis drąsų makiažą, kirpimą ir visiškai save įprasminti šioje erdvėje.

„Sūpynių“ tradicijos

Jau kelinti metai festivalyje skleidžiasi edukacinis procesas „Be safe lab“. Atsiliepdami į bendrą pasaulio pulsą ir tendencijas, „Sūpynių“ organizatoriai prieš porą metų vieni iš pirmųjų festivalių įsileido šią iniciatyvą ir padėjo jai tvirčiau įsitvirtinti Lietuvoje. Ne smerkiant ar ignoruojant psichoaktyvių medžiagų vartojimo problemą sprendžiamas šis subtilus klausimas, bet edukuojant, sukuriant saugią zoną, padedant sužinoti daugiau ir sumažinant riziką. Tokį atvirą kelią ir šiemet renkasi „Sūpynių“ festivalis.

Prie gerųjų tradicijų galima drąsiai priskirti ir ekologinę sąmonę festivalyje. Turbūt šiandienos informacijos sraute itin girdimas klimato kaitos dažnis, vien ką sako mūsų lietuvių menininkių darbo „Saulė ir jūra“ triumfas Venecijos bienalėje ir taikli meninė įžvalga, sušaudžiusi ir palietusi visą pasaulį. „Sūpynių“ festivalis neatsilieka, jautriai girdi ir jaučia pasaulio stigmas.

Jau antrus metus diegiama vartojimo tradicija, atsakomybė prieš aplinką, šiemet plečiasi ir teikia dar daugiau vilčių. Pagrindiniai uždaviniai: atsisakyti vienkartinio plastiko (indai, bokalai, šiaudeliai, pakuotės, atributai), numatomos saulės baterijomis kraunamos stotelės mobiliesiems telefonams, išleidžiama gertuvių, kuriomis galima naudotis ne tik festivalio metu, bet ir po jo, linija, depozitinių puodelių sistema „cup cup“, efektyvi depozito surinkimo sistema ir žinoma, skatinimas vykti į festivalį išnaudojant visas automobilio vietas ir kooperuojantis.

Viena iš festivalio organizatorių Milda Griežytė sako: „Mylime gamtą, kasdieniame gyvenime stengiamės būti kuo sąmoningesni jos atžvilgiu, tad natūralu, kad tokį požiūrį propaguojame ir „Sūpynėse“. Banalus principas „reikia pradėti nuo savęs“ iš tiesų veikia, vyksta grandininė reakcija. Festivalis – puiki platforma aktualioms idėjoms įgyvendinti. Tokie sprendimai kaip vienkartinio plastiko atsisakymas yra natūralus procesas, įpročių keitimas prisitaikant prie dabartinės situacijos. Džiaugiamės, kad tiek lankytojai, tiek prekybininkai dėl modernaus mąstymo, atsakomybės ir imlumo „Sūpynėse“ naujoves priima labai palankiai.“

KĄ REIKIA ŽINOTI?

VIETA

Šiais metais festivalis vėl skleisis galingose Labanoro giriose, tiksliau, stovyklavietėje „Tolieja“, Molėtų rajone. Tiksli lokacija festivalio puslapyje: supynesfestival.lt

BILIETAI

Bilietų galite įsigyti internetu, apsilankę festivalio puslapyje.

Bilietus galite rinktis pagal savo planą ir poreikius – įsigykite dviejų, trijų ar visų keturių dienų bilietą. Žinoma, nepamirškite, kad festivalio dieną bilietai brangesni.

MAISTAS

Festivalis, kaip visada, rūpinsis visais skoniais ir mitybos tipais, tad bus daug įvairaus maisto, tinkančio visiems.

Šiame informacinio triukšmo laike, jei specialiai neieškai, menas, muzika, kūrėjų mintys, iniciatyvos gali pasimesti intensyviame sraute, tad „Sūpynių“ organizatoriai daug dirbo ir specialiai jums išgrynino turiningą ir daug žadančią festivalio programą, kurioje supasi menas ir muzika. Atvykite ir palaikykite kūrėjus!

GALERIJA

  • Festivalyje tryliktą kartą supasi menas ir muzika
  • Festivalyje tryliktą kartą supasi menas ir muzika
  • Festivalyje tryliktą kartą supasi menas ir muzika
  • Festivalyje tryliktą kartą supasi menas ir muzika
  • Festivalyje tryliktą kartą supasi menas ir muzika
L. Šalnos, D. Buivydo, A. Papievytės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS