Filme „Saldi dienos pabaiga“ po Italijos saule susitinka lenkų kino žvaigždės | kl.lt

FILME „SALDI DIENOS PABAIGA“ PO ITALIJOS SAULE SUSITINKA LENKŲ KINO ŽVAIGŽDĖS

  • 0

Toskanos saulės nugairinti laukai, vyno prisirpę pokalbiai ir idiliško gyvenimo fone vykstantys neramumai – visi jie susipina lenkų režisieriaus Jaceko Borcucho filme „Saldi dienos pabaiga“ („Dolce Fine Giornata“, 2019). Šiais metais Sandanso kino festivalyje už geriausią vaidmenį filme apdovanota legendinė lenkų kino aktorė Krystyna Janda ir jos įkūnijama Nobelio literatūros premijos laureatė Lietuvos kino teatruose nuo šio penktadienio, spalio 11 dienos.

Kino legendos sugrįžimas

Pastaruosius metus teatre ir mažuose filmuose vaidinanti K. Janda, suvaidinusi Nobelio laureatę vėl visiems kino gerbėjams priminė apie savo talentą. Lenkiškąja Gena Rowlands vadinama aktorė ilgus metus buvo vieno garsiausių lenkų režisieriaus Andrzej Wajdos mūza ir geriausios aktorės apdovanojimus gavo įtakingiausiuose Europos kino festivaliuose – Kanuose ir San Sebastiane. Šiemet titulų sąrašą papildė ir Sandanso kino festivalis už vaidmenį „Saldžioje dienos pabaigoje“. Lenkijos kino prodiuserė Marta Habior teigia, kad K. Janda yra vienintelė lenkų aktorė, turinti pasaulinės žvaigždės statusą.

Žodžio laisvės nevaržoma poetė

„Saldžios dienos pabaigos“ epicentre – laisva siela Marija Linde – Lenkijos žydų palikuonė ir Nobelio literatūros premijos laureatė. Ji gyvena Toskanoje, supama šeimyninio chaoso ir šilumos. Mylinti motina ir močiutė slapta mezga romaną su žymiai jaunesniu egiptiečiu, kuris kaimynystėje, ant jūros kranto, turi restoraną. Po gyvenimo idilę nutraukusio teroristinio išpuolio Romoje Marija atsisako pasiduoti isteriškai baimei ir antiimigrantinėms nuotaikoms, viešai pasakydama skandalingą kalbą.

Aplink K. Jandos vaidinamą veikėją vystomame siužete labiausiai išryškinami jos santykiai aplinkiniais: mylimu vyru Antonio, kuriam ji rašo ilgus, intelektualius laiškus, nors šis už sienos ruošia šeimai vakarienę, jaunu meilužiu Naziru, kuris moterį moko apie persų poeziją ir miestelio bendruomene, kuri po audringos poetės kalbos tikisi atgailos.

Tačiau filme svarbiausia tampa ryšys tarp motinos ir dukros Anos, kurią vaidina Italijoje pasakišką karjerą sukūrusi lenkų aktorė Kasia Smutniak, Lietuvos žiūrovams gerai pažįstama iš Paolo Sorrentino „Silvio“ (2018) ir Paolo Genovese „Tobulų melagių“ (2016). Ji lyg moralinis moters kompasas lydi ją viso siužeto metu. Italijoje 20 metų gyvenančiai K. Smutniak, šis dukters vaidmuo itin svarbus ir intymus. Kaip ir jos veikėja, aktorė vaikus augina dvikalbėje šeimoje ir bando išlaikyti abiejų šalių šaknis.

Įstabiame Toskanos kraštovaizdyje nufilmuota „Saldi dienos pabaiga“ kinuose nuo spalio 18 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS