JAV ritmenbliuzo žvaigždė R. Kelly nuteistas už vadovavimą lytinio išnaudojimo tinklui | kl.lt

JAV RITMENBLIUZO ŽVAIGŽDĖ R. KELLY NUTEISTAS UŽ VADOVAVIMĄ LYTINIO IŠNAUDOJIMO TINKLUI

JAV ritmenbliuzo superžvaigdė R. Kelly (R. Kelis) pirmadienį buvo nuteistas už vadovavimą ne vieną dešimtmetį veikusiai lytinio išnaudojimo schemai.

Niujorko prisiekusieji pripažino dainininką, kadaise dominavusį ritmenbliuzo scenoje, kaltu dėl visų devynių kaltinimų, iš kurių rimčiausias – kaltinimas vadovavimu nusikalstamam susivienijimui.

Per šešias savaites išklausę sukrečiančius parodymus, prisiekusieji tarėsi vos devynias valandas. Jie pripažino R. Kelly kaltu dėl sistemingo moterų ir paauglių verbavimo ir rengimo seksui, taip pat žiauraus jų išnaudojimo.

Šis teismo procesas, dėl koronaviruso pandemijos vėlavęs daugiau nei metus, laikomas labai svarbiu judėjimui „#MeToo“: tai pirma didelė lytinio išnaudojimo byla, kurioje dauguma kaltintojų yra juodaodės moterys.

54 metų R. Kelly, dėvėjęs tamsiai mėlyną kostiumą su kaklaraiščiu ir užsidėjęs baltą kaukę, teismo salėje sėdėjo beveik nejudėdamas, nuleidęs galvą.

Dabar jam gresia įkalinimas iki gyvos galvos – tai dramatiškas nuosmukis dainos „I Believe I Can Fly“ atlikėjui, ilgą laiką tituluotam ritmenbliuzo karaliumi.

Bausmę planuojama paskirti gegužės 4 dieną.

„Viliamės, kad šiandien paskelbtas verdiktas suteikia šiokios tokios paguodos ir palengvėjimo aukoms“, – sakė laikinoji Rytų apygardos prokurorė Jacquelyn Kasulis (Žaklin Kasulis).

R. Kelly advokatas Deveraux Cannickas (Devero Kanikas) pareiškė, kad jo komanda yra „nusivylusi nuosprendžiu“. Per teismo procesą D. Cannickas mėgino vaizduoti žvaigždę kaip „pleibojų“ ir „sekso simbolį“, kurio „garbintojos“ esą siekė jam pakenkti.

Advokatas sakė žurnalistams, kad svarstoma galimybė pateikti apeliaciją.

Valstijai buvo pavesta įrodyti, kad R. Kelly kaltas dėl vadovavimo nusikalstamam susivienijimui – sunkaus nusikaltimo, paprastai siejamo su organizuotų nusikalstamų grupuočių veikla.

Federaliniai prokurorai, iškvietę į teismą 45 liudytojus, įskaitant 11 nukentėjusiųjų, uoliai stengėsi atskleisti nusikaltimų, kuriuos esą vykdė dainininkas, modelį. Kaltintojų teigimu, dainininkas, kurio tikrasis vardas yra Robertas Sylvesteris Kelly (Robertas Silvesteris Kelis), šias neteisėtas veikas vykdė nebijodamas bausmės ir naudodamasis savo šlove.

Kad R. Kelly būtų nuteistas už vadovavimą nusikalstamam susivienijimui, prisiekusieji turėjo pripažinti jį kaltu dėl bent dviejų iš 14-os „pirminių nusikaltimų“. Pirminiais nusikaltimais vadinami platesnio masto nusikalstamo modelio elementai.

Šiuos veiksmus turėjo įrodyti parodymai. Liudytojai kaltino R. Kelly tokiais dalykais kaip išžaginimas, apsvaiginimas narkotikais, neteisėtas laisvės atėmimas, vaikų pornografija.

Prisiekusieji – penkios moterys ir septyni vyrai – nutarė, kad įrodyti visi šie neteisėti veiksmai, išskyrus du.

R. Kelly taip pat buvo nuteistas dėl visų aštuonių kaltinimų pažeidus Manno (Mano) įstatymą – teisės aktą, skirtą užkirsti kelią prekybai žmonėmis seksualinio išnaudojimo tikslais.

„Tris dešimtmečius trukęs teroras“

Teisininkė Gloria Allred (Glorija Olred), atstovavusi trims iš šešių kaltinamajame akte minimų moterų, sakė, kad nuosprendis R. Kelly yra įspėjimas kitiems „nesinaudoti šlove ir nemedžioti savo gerbėjų“.

„Klausimas ne tas, ar įstatymas jus prisivys; vienintelis klausimas – kada [prisivys]", – sakė ji.

Prie teismo rūmų, kur susirinko dešimčių žiniasklaidos priemonių atstovai ir protestavo ištikimi R. Kelly gerbėjai, G. Allred gyrė apkaltinamąjį nuosprendį, nors ir pasiektą praėjus daugeliui metų po pirmųjų pasklidusių kalbų.

„Suprantame, kad teisingumas juda vėžlio žingsniu“, – sakė ji.

Dainininką kaltinančių moterų pasakojimai buvo panašūs: daugelis jų sakė sutikusios R. Kelly per koncertus ar pasirodymus parduotuvių centruose ir iš jo palydos narių gavusios lapelius su jo kontaktais.

Kelios nukentėjusiosios pasakojo, jog joms buvo pasakyta, kad jis gali padėti įgyvendinti su muzikos industrija siejamas ambicijas.

Tačiau, pasak prokurorų, vietoje to visos jos buvo „supažindintos“ su R. Kelly pasauliu, rengiamos seksui, kada tik jis užsigeistų, ir kontroliuojamos „prievartos priemonėmis“, įskaitant izoliaciją ir žiaurų drausminimą. Prisiekusiesiems buvo parodyta atitinkamų įrašų.

„Šios drąsios moterys, įveikusios pr. Kelly smurtavimą, nusipelno mūsų didžiausios pagarbos už tai, kad papasakojo savo istorijas ir nutraukė 30 metų trukusį jo terorą... jaunų ir pažeidžiamų [žmonių] atžvilgiu“, – sakė Niujorko krašto saugumo tyrimų specialusis agentas Peteris Fitzhugh (Piteris Ficchju).

Vienas pagrindinių valstijos argumentų buvo R. Kelly santykiai su velione dainininke Aaliyah (Alija).

R. Kelly parašė ir prodiusavo jos pirmąjį albumą „Age Ain't Nothin' But A Number“, o paskui neteisėtai ją vedė, kai jai buvo vos 15-a, nes bijojo, kad ji galėjo nuo jo pastoti.

Jo buvęs vadybininkas teisme pripažino davęs kyšį vienam darbuotojui, kad šis suklastotų asmens dokumentą santuokai įregistruoti. Vėliau ši santuoka buvo anuliuota.

Vadybininko kyšis buvo pirmasis iš įrodytų vadovavimo nusikalstamam susivienijimui aktų, nulėmusių dainininko kaltės pripažinimą dėl šio kaltinimo.

R. Kelly savo nusikalstamo elgesio su moterimis ir vaikais, apie kurį gandai sklido ilgus metus, teisines pasekmes patyrė pirmą kartą.

Jam iškeltos bylos dar trijuose teismuose, įskaitant federalinį teismą Ilinojuje.

Dėkingumą R. Kelly smurtą išgyvenusioms moterims, „kalbėjusioms ir nekalbėjusioms“, socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė ir kino kūrėja Dream Hampton (Drim Hampton), kurios dokumentinis serialas apie dainininką, sukurtas televizijai „Lifetime“, vėl atkreipė dėmesį į jam metamus kaltinimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS