Kava reikia mokėti mėgautis Pereiti į pagrindinį turinį

Kava reikia mokėti mėgautis

2012-04-07 23:59

Viena po kitos uostamiestyje dygstančios kavinukės, kavos namai byloja, jog klaipėdiečiai neabejingi šiam tonizuojančiam, žvalinančiam ir aromatingam gėrimui.

Gurmanų džiaugsmui

Ir nors specialistai pripažįsta, kad Lietuvoje vis dar trūksta kavos gėrimo kultūros, bent jau pasirinkimo galimybės pamažu plečiasi.

Štai, pasirodo, Klaipėdoje jau galima ne tik įsigyti išsinešimui šviežiai skrudintos kavos, bet ir pasimėgauti pačia brangiausia pasaulyje kava iš Indonezijos – "Kopi Luwak". Šio išrankiausių gurmanų vertinamo gėrimo espreso puodelis kainuoja beveik 20 litų.

"Taip, daugelis mūsų svečių būna nustebinti, kad Klaipėdoje galima rasti aukštos kokybės kavos. Ir sulaukiame nemažai gurmanų, kurie žino, ką geria, ir daug nusimano apie kavą", – pripažino vos tris mėnesius "Herkaus galerijoje" veikiančios kavinės "Everest Coffee" savininkė Irena.

Tačiau, kaip patikino klaipėdietė, net ir ypatingiausia, prabangiausia kava bus nieko verta, jei ji netinkamai paskrudinta ar paruošta. Tad čia, vietoje, klientų akyse skrudinama ne tik garsioji "Kopi Luwak", bet ir kitų egzotiškų rūšių kava, tokia kaip Bolivijos, Brazilijos, Meksikos, Ugandos ar Indijos. Į uostamiestį atkeliauja tik žalios, nedideliuose ūkeliuose išaugintos kavos pupelės, kurioms tikrąjį gyvenimą suteikia kavinėje besidarbuojantis skrudinimo meistras iš Vokietijos Maicas Witte‘as.

Nerado geros kavos

Pasak pašnekovės, Lietuvoje nėra nė vieno tokio lygio sertifikuoto skrudinimo specialisto, todėl teko kviestis iš kitur.

"Daugiau nei ketveri metai esu Lietuvoje ir neteko gerti geros kavos. Ji visur vienodo lygio, pagaminta pramoniniu būdu, – pripažino ponia Irena. – Todėl ir kilo idėja atsivežti aukštos kokybės kavą tiesiai iš plantacijų ir paskrudinti ją taip, kaip tai privalu daryti."

Moters teigimu, kava turi daugiau nei 800 aromatų, o skrudinant pramoniniu būdu jie negali išsivystyti, atsiskleisti.

Taip pat žalioje kavoje gausu drėgmės, kurios nemaža dalis skrudinant išgaruoja. Tad, pasak Irenos, vieša paslaptis, jog masinėje gamyboje griebiamasi įvairių triukų, kurie padėtų sugrąžinti prarastą svorį. Pavyzdžiui, jau paskrudintos pupelės "išmaudomos" garinėse voniose.

Taip pat derėtų žinoti, jog stipriai suskrudintoje kavoje gausu sveikatai kenksmingų kancerogeninių medžiagų.

"Masinė gamyba negali išlaikyti aukštos kokybės, nors ir ieškoma išeičių. Tačiau išties kokybiškai, gerai paruošti kavą reikalauja daug žinių, darbo bei investicijų. Gali sugadinti tonas pupelių, tačiau negausi to, ko reikia. Tad šiandien ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse esame vieninteliai, kurie skrudiname kavą kavinėje", – šypsojosi pašnekovė, pripažinusi, kad klaipėdiečiai tai jau įvertino.

Dienos šviesa – tabu

Ar nebūnant ekspertu galima įvertinti, kada kava išties kokybiška, o kada – prasta?

Pasak Irenos, geriant espreso kavą, priklausomai nuo konkrečios rūšies, burnoje turi keistis poskoniai.

"Kokie jie bebūtų, galutinis rezultatas – burnoje turi jaustis malonus kavos skonis, saldumas. Jei į gomurį įsigeria sausas kartumas ir jis nepaleidžia, vadinasi, kava – blogos kokybės, ji prastai paruošta", – paaiškino žinovė.

Taip pat pašnekovė įspėjo, kad kava turi būti laikoma specialiose vakuuminėse pakuotėse, bet ji būtinai turi kvėpuoti. Tuo tarpu nuo šviesos šį produktą derėtų akylai saugoti.

"Kava gali išvysti dienos šviesą tik tris kartus: kai ji skrudinama, malama ir kai geriama", – aiškino ponia Irena.

Kavinės šeimininkė patikino, jog puikų, aromatingą gėrimą kuo puikiausiai galima pasigaminti ir namų sąlygomis.

"Tiesiog kiekvienam paruošimo būdui kavą reikia skirtingai sumalti ir susirasti reikiamą jos kiekį", – aiškino ji.

Moteris taip pat pataria nesibaiminti paeksperimentuoti. Pasirodo, kad kavos skonį gali nulemti ir tai, kada į ją buvo įberta cukraus – prieš įpilant ar jau įpylus pieno.

"Kai kurios kavos rūšys gali turėti "n" poskonių, nelygu, kaip ją paruoši, kuo pagardinsi. Ir neskubėkite. Kava – kaip vynas, ją reikia mokėti ne tik paruošti, bet ir mėgautis, mokėti skanauti", – šypsojosi pašnekovė.

Traukia eksperimentai

Nors sakoma, kad klasika nemari ir bus madinga visada, tačiau pastaruoju metu espreso, latė, kapučinas ar kita tradicinė kava įgyja vis daugiau konkurentų.

Tokias tendencijas prisipažino pastebįs kavinių tinklo "Max Coffee" savininkas Audrius Statkevičius. Pasak pašnekovo, tai natūralu – pasirinkimo asortimentas plečiasi ir žmonėms norisi išbandyti naujoves. Tad ir kavinės lankytojams kas mėnesį stengiamasi pristatyti po naujieną – specialiai sukurtą kavą.

"Teko pastebėti, jog jaunimas mėgsta eksperimentuoti įvairiais sirupų skoniais, moterys dažniausiai renkasi latte, o vyrai – konservatyvesni, labiausiai mėgsta juodą arba espreso kavą", – įvardijo A.Statkevičius.

Populiariausių kavų "tope" puikuojasi karamelinė, mėlynių kava bei moka su šokoladu, ypač mėgstami plakta grietinėle pagardinti gėrimai.

"Klabant apie papildomus kavos sirupų skonius, turbūt labiausiai lietuviai vis dėlto mėgsta karamelę", – šypsojosi pašnekovas.

A.Statkevičius įžvelgė, jog tautiečiai vis labiau paiso ir sezoniškumo, tad šiltuoju metų laiku ypač populiarūs šaltieji gėrimai.

Be abejo, ir ši sritis yra priklausoma nuo madų skersvėjų. Štai šiuo metu, pašnekovo teigimu, Vakarų Europoje, ypač Didžiojoje Britanijoje labai populiari vadinamoji "Flat White" kava, kai dvigubas espreso pagardinamas trupučiu pieno. "O į Europą šis kavos paruošimo būdas atėjo iš Australijos – "Flat White" ten dabar yra pirmas numeris", – šypsojosi pašnekovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų