Lietuviška virtuvė užsieniečių akimis: kai kurie valgiai pasirodė gana egzotiški | kl.lt

LIETUVIŠKA VIRTUVĖ UŽSIENIEČIŲ AKIMIS: KAI KURIE VALGIAI PASIRODĖ GANA EGZOTIŠKI

  • 2

Lietuviška virtuvė kiekvienuose namuose turi savitą reikšmę. Priklausomai nuo etnografinio regiono, o kartais – ir nuo šeimos papročių, Lietuvos gastronomiją suvokiame skirtingai. O kaip Lietuvos kulinarinis paveldas matomas užsienio šalyse?

Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ kviečia pasižvalgyti po lietuviškas užeigas ir restoranus užsienio keliautojų akimis ir apmąstyti, ko gi dar trūksta ant gastronomijos turistų stalo.

Tyrinėjant Vilnių amerikiečių akimis

Blogo Jack and Gab Explore savininkai Jack ir Gab viešėdami Vilniuje aplankė dvi tradicinių patiekalų užeigas ir kepyklėlę senamiesčio širdyje. Pastaroji keliautojus sužavėjo į Lietuvą karaimų atvežtu patiekalu – kibinais, kurie tradiciškai gaminami iš kapotos mėsos ir burnoje tirpstančios sviestinės tešlos. Keliautojų pora taip pat išbandė spalva suviliojusius šaltibarščius bei kiaulės ausį – abu šie valgiai pasirodė gana egzotiški. Kur kas labiau tinklaraštininkams patiko bulvių patiekalai – bulviniai blynai, vėdarai ir cepelinai. O daugiausiai pagyrų sulaukė balandėliai – jų atitikmenį keliautojai ragavo Rumunijoje, tačiau lietuviškas patiekalas paliko kur kas geresnį įspūdį.

Kanadietiškas žvilgsnis į lietuvišką virtuvę

Kanadiečių keliautoja Eileen Aldis kartu su savo draugu Marc praėjusią žiemą atvyko į Vilnių ir leidosi į tikrą lietuvišką puotą. Juokaudama, kad tokiai vakarienei ji ilgai ruošėsi, Eileen išbandė lietuviškus gėrimus, užkandžius, sriubas, pagrindinius patiekalus ir desertus. Ant keliautojų stalo nugulė gira, kepta duona, lietuviški sūriai ir kastinys, o vėliau – ir grybų sriuba bei šaltibarščiai. Pagrindiniam patiekalui Eileen ir Marc pasirinko cepelinus, bulvinius blynus ir keptą šonine, o desertui – šakotį ir tinginį, puikiai tikusius prie garuojančios gilių kavos ir aviečių arbatos. Lietuviška virtuvė taip sužavėjo keliautojus, kad išsirinkti mėgstamiausius patiekalus pasirodė per sunku!

Vienos dienos nuotykis Vilniuje

Kanalo Jess on a Quest savininkė, keliautoja Jessica Fynn trumpos viešnagės Vilniuje metu pietų užsuko į vieną senamiesčio barų ir ragavo... bebrienos troškinį ir žvėrienos dešreles. Dažnai ir patys pamirštame, kad žvėriena priskiriama kulinariniam paveldui, tačiau apie tai mums primena užsienio šalių turistai. Šalia neįprastų mėsos patiekalų keliautojai teko paragauti ir midaus, kuris dėl saldaus kvapo priminė Kalėdas.

Rekomendacijos klajokliams

Traveling with Kristin kanalo savininkė Kristin Wilson su kelionių tinklaraštininku Johnny Jen po Lietuvą keliavo dvi savaites ir pastebėjo, kad maistas Lietuvoje yra labai sezoniškas – naudojami tuo metų laiku prieinami produktai, todėl maistas šviežias ir išskirtinis. Vienas tokių patiekalų – gaivinantys vasariški šaltibarščiai, tapę viena pagrindinių Kristin rekomendacijų. Dėmesį taip pat patraukė bulvių patiekalai, kuriuos ragauti galima visus metus, bei vietos alus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

2

kur tas nors vienas lietuviskas patekalas?

rasytojai

maistas ragaujamas .o jeigu esi burlioke tai isbandomas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS