Nekantriai lauktas „Skaivokerio iškilimas“ (filmo apžvalga) | kl.lt

NEKANTRIAI LAUKTAS „SKAIVOKERIO IŠKILIMAS“ (FILMO APŽVALGA)

Prieš keturis dešimtmečius prasidėjusi istorija pasiekia savo pabaigą viename laukiamiausių dešimtmečio filmų.

Legendos pabaiga

Prieš daugiau nei keturis dešimtmečius prasidėjusi "Žvaigždžių karų" istorija priartėjo prie pabaigos. Jau viso pasaulio kino teatruose rodoma devintoji legendinės kino sagos dalis, kuri pabaigs pasakojimą, apvertusį visą kino pasaulį aukštyn kojomis.

1977 m. pirmoji originaliosios trilogijos dalis žiūrovus supažindino su žymiuoju Hano, Luko ir Lėjos trejetu. Prieš ketverius metus įspūdingai atgaivinus franšizę, legendiniai veikėjai parodyti jaunesnei žiūrovų kartai, sukelta nostalgija vyresniesiems ir pristatyti nauji personažai, kurių istorija ir tapo pagrindine šios naujosios trilogijos ašimi.

Šiomis dienomis "Žvaigždžių karų" visur yra daug. Serialai, su pagrindine trilogija tiesiogiai nesusiję filmai, ateityje planuojami projektai. Visgi trilogijos šios franšizės istorijoje turi didžiausią reikšmę ir ši žada su trenksmu užbaigti legendinę Skaivokerių sagą. Kyla klausimas, ar žiūrovams "Žvaigždžių karų" nėra per daug ir ar trilogija nėra pametusi savo ašies.

Rizikingi ėjimai

2017 m. pasirodžiusi aštuntoji "Žvaigždžių karų" dalis "Paskutiniai džedajai" buvo neeilinė. Sukurtas sparčiai kylančio režisieriaus Riano Johnsono, filmas buvo pirmasis rizikingas "Žvaigždžių karų" projektas po kelių dešimtmečių pertraukos.

Jame žiūrovai pamatė kitokius originaliosios trilogijos veikėjus, į daug žiūrovų dėmesio sulaukusias naujosios trilogijos paslaptis R.Johnsonas numojo ranka, o paslaptingosios Galios principą pateikė ne kaip išskirtinių žmonių savybę, bet  kaip kažką, kuo gali pasižymėti visi.

Rezultatas: kritikų liaupsintas ir didžiulius turtus uždirbęs filmas, sukėlęs nemažai diskusijų tarp nuožmiausių "Žvaigždžių karų" fanų. Vieniems filmas patiko kaip kažkas, kas sugebėjo įpūsti naujų vėjų į kelis dešimtmečius analizuotą franšizę. Kiti tai laikė šventvagyste ir R.Johnsoną apkaltino tuo, kad jis nesupranta legendinių filmų palikimo.

 

 

Filmai niekada neprarado susidomėjimo, tačiau visada galima sukelti dar daugiau entuziazmo. Dėl to franšizė devintajai daliai sugrąžino režisierių Jeffrey Jacobą Abramsą, užsidirbusį patikimo garsių filmų kūrėjo vardą.

Didi kulminacija

J.J.Abramsui prieš kelerius metus teko sudėtinga užduotis kurti septintąją "Žvaigždžių karų" dalį "Galia nubunda". Žiūrovų lūkesčiai anuomet buvo aukšti, tad nenuostabu, kad jam galiausiai buvo patikėtas ir paskutinės trilogijos dalies kūrimas.

Apie naujausią filmą galima pasakyti nedaug, kadangi jis yra slepiamas po devyniais užraktais. Svarbiausios šios trilogijos istorijos yra dvi. Viena jų – susijusi su Tamsiosios pusės atstovu Kailo Renu (akt. Adamas Driveris, šiemet dalyvaujantis ir "Oskarų" sezone) bei tuo, kaip kilęs iš originaliosios trilogijos veikėjų šeimos tapo pagrindiniu istorijos blogiečiu.

Kita pusė pasakoja apie savo Galią atradusią Rei (akt. Daisy Ridley), bandančią išsiaiškinti tikrąją savo kilmę ir bendražygiams Po (akt. Oscaras Isaacas) ir Fino (akt. Johnas Boyega) padedant nugalėti tamsiąsias jėgas.

Žmonėms, neįsitraukusiems į "Žvaigždžių karų" istoriją, daugelis šių žodžių ir siužetų yra mistika. Visgi milijonams žmonių Rei ir Kailo Reno kova yra laukiamiausias šių, o galbūt ir pastarųjų kelerių metų kino įvykis.

Nostalgijos viršūnė

Nuoširdžiai sakyti, kad "Skaivokerio iškilimas" yra "Žvaigždžių karų" pabaiga, būtų naivu. "Disney" valdoma franšizė gyvuos visada, kadangi George‘as Lucasas prieš kelis dešimtmečius žiūrovams pristatė begalinę visatą, apie kurią galima kurti istorijas iki pasaulio pabaigos.

Kartu tai yra svarbus filmas, kuriame turbūt paskutinį kartą bus palydėti originaliųjų filmų veikėjai Lukas (akt. Mark Hamill) ir Lėja (akt. Carrie Fisher, mirusi prieš porą metų, tačiau pasitelkus technologijas veikiausiai sugrįšianti paskutiniam savo filmui).

Kino pasaulis pastarąjį dešimtmetį išgyvena nostalgijos periodą, kai žiūrovams naujai pristatomi seni filmai arba jų veikėjai. Didesnės nostalgijos nei "Žvaigždžių karai", kuri sujungia kelias kino mėgėjų kartas, sugalvoti ir neįmanoma. "Skaivokerio sugrįžimas" bus pasitiktas ir išlydėtas su trenksmu, kad ir kaip jis būtų priimtas.

"Žvaigždžių karai. Skaivokerio iškilimas" (angl. "Star Wars: The Rise of Skywalker")

Žanras: veiksmo, nuotykių, fantastinis

JAV, 2019

Režisierius J.J.Abramsas

Vaidina Daisy Ridley, Adamas Driveris, Oscaras Isaacas, Johnas Boyega, Markas Hamillis

Įvertinimas:

Humoras 2/3,

Scenarijus 2/3,

Muzika 3/3

Aktoriai 3/3

Režisūra 3/3

Bendras 2,6

buvaukine.lt

GALERIJA

  • Nekantriai lauktas „Skaivokerio iškilimas“ <span style=color:red;>(filmo apžvalga)</span>
  • Nekantriai lauktas „Skaivokerio iškilimas“ <span style=color:red;>(filmo apžvalga)</span>
  • Nekantriai lauktas „Skaivokerio iškilimas“ <span style=color:red;>(filmo apžvalga)</span>
  • Nekantriai lauktas „Skaivokerio iškilimas“ <span style=color:red;>(filmo apžvalga)</span>
Filmo platintojų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS