B. Cosbiui pagaliau paskelbtas nuosprendis dėl seksualinio nusikaltimo | kl.lt

B. COSBIUI PAGALIAU PASKELBTAS NUOSPRENDIS DĖL SEKSUALINIO NUSIKALTIMO

  • 0

Billas Cosby (Bilas Kosbis) trečiadienį buvo apkaltintas dėl prieš daugiau nei dešimtmetį įvykdyto seksualinio nusikaltimo, o jo areštas vainikavo šio garsaus JAV komiko nuopuolį po jį užgriuvusios kaltinimų lytiniu smurtu lavinos.

Šie dešimčių moterų kaltinimai sudaužė į šipulius išmintingo ir jautraus žmogaus įvaizdį, kurį B.Cosby padėjo susikurti daktaro Klifo Haktseblio vaidmuo populiarioje televizijos situacijų komedijoje.

Rankoje laikydamas lazdelę, 78 metų komikas lėtai ir netvirtu žingsniu įžengė į teismo rūmus, vedamas už parankių savo advokatų. Čia jam buvo pareikšti kaltinimai 2004 metais savo namuose Filadelfijos priemiestyje vaistais apsvaiginus ir išprievartavus perpus jaunesnę moterį.

B.Cosby teisme nepadarė jokio pareiškimo ir buvo paleistas už 1 mln. JAV dolerių užstatą.

Tai pirmoji byla, kurioje B.Cosby oficialiai pareikšti kaltinimai dėl seksualinės prievartos, nors apie tai buvo kalbama jau ne vienus metus, ir ji atveria kelia galbūt didžiausiam Holivudo garsenybės teismo procesui socialinės žiniasklaidos amžiuje.

„Neabejokite - ketiname energingai gintis nuo šių neteisingų kaltinimų ir tikimės, kad ponas B.Cosby bus išteisintas bendrosios jurisdikcijos teismo“, - sakė jo advokatė Monique Pressley (Monik Presli).

Sprendimas pradėti komiko baudžiamąjį persekiojimą buvo priimtas likus nedaug laiko iki Pensilvanijoje galiojančio 12 metų senaties termino kaltinimams pareikšti suėjimo.

Ankstesnis šios apygardos prokuroras 2005 metais atsisakė pareikšti kaltinimus B.Cosby, kai ta moteris pirmą kartą kreipėsi į policiją ir papasakojo, kad komikas buvo įkišęs savo rankas jai į kelnaites.

Buvusi devintajame dešimtmetyje rodytos milžiniško populiarumo sulaukusios televizijos situacijų komedijos „Kosbio šou“ (The Cosby Show) žvaigždė ir rasinių barjerų laužytojas buvo apkaltintas išprievartavimu sunkinančiomis aplinkybėmis. Už tai jam gresia nuo penkerių iki dešimties metų kalėjimo ir 25 tūkst. dolerių bauda. Komikui teisme nereikėjo padaryti kaltinamojo pareiškimo.

Prokurorai tvirtina, kad B.Cosby įsiūlė buvusiai Templio universiteto darbuotojai Andreai Constand (Andrėjai Konstand) tablečių ir vyno, nuo kurių ji apsvaigo. Tuomet jis be A.Constand sutikimo sukišo jai į makštį savo pirštus, moteriai tai atgaunant, tai vėl prarandant sąmonę, dėl ko ji buvo nepajėgi pasipriešinti ar šauktis pagalbos.

Ji buvo „sustingusi, paralyžiuota, negalėjo judėti“, sakė Montgomerio apygardos prokuroras Kevinas Steele'as (Kevinas Stilas).

Teismo dokumentuose rašoma, kad moteris buvo apsvaiginta vaistais nuo peršalimo „Benadryl“ ar kažkokiu kitu vaistiniu preparatu. K.Steele'as pažymėjo, kad B.Cosby anksčiau pripažino, jog duodavo vaistinio preparato „Quaalude“ (metakvalono) moterims, su kuriomis norėdavo užsiimti seksu.

Prieš dešimtmetį duodamas parodymus prisaikdintas, B.Cosby pripažino, kad turėjo seksualinį kontaktą su A.Constand, tačiau tai įvyko abipusiu sutikimu.

Trečiadienį B.Cosby teisme pasirodė vilkėdamas juodai baltą megztinį su gobtuvu, o eidamas į teismo rūmus užkliuvo už šaligatvio krašto. Per posėdį buvo akivaizdu, kad jam sunku perskaityti, kas parašyta teismo dokumentuose, jis užtruko, kol juose rado, kur padėti parašą, o komiko advokatai padėjo jam pasirašyti. Tačiau B.Cosby neatrodė prislėgtas, juokavo ir šnekučiavosi su savo gynėjais.

Kai teisėjas jam pasakė: „Sėkmės jums, pone“, B.Cosby garsiai atsakė: „Ačiū!“

Prokurorai vėl ėmėsi šios bylos vasarą, kai A.Constand pareiškus B.Cosby civilinį ieškinį, buvo paviešinti jos parodymai, be to, dešimtys kitų moterų viešai apkaltino komiką lytinę prievartą, sugriaudamos jo, kaip mylinčio ir patikimo šeimos tėvo, reputaciją, kurią jam sukūrė vaidmuo „Kosbio šou“.

A.Constand, kuriai dabar 42 metai, šiuo metu gyvena Toronte ir dirba masažuotoja. Jos advokatė Dolores Troiani (Dolores Trojani) džiaugėsi, kad B.Cosby pagaliau buvo pareikšti kaltinimai.

„Ji jaučia, kad jie ja tiki, o bet kuriai aukai svarbiausias klausimas yra: „Ar žmonės manimi patikės?“ - sakė advokatė.

B.Cosby atžvilgiu taip pat buvo pareikšta virtinė ieškinių dėl garbės ir orumo įžeidimo bei lytinės prievartos Masačusetse, Los Andžele bei Pensilvanijoje. Tačiau beveik visais atvejais kriminalinius kaltinimus pareikšti jau per vėlu. Išskyrus vieną 2008 metų įvykį „Playboy“ rūmuose Los Andžele, kur nuo B.Cosby nukentėjo viena manekenė. Dėl šio įvykio policija dar atlieka tyrimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS