Po ilgos kovos su vėžiu mirė roko legenda E. Van Halenas | kl.lt

PO ILGOS KOVOS SU VĖŽIU MIRĖ ROKO LEGENDA E. VAN HALENAS

Eddie Van Halenas (Edis Van Halenas) iš legendinės sunkiojo roko grupės, pavadintos jo pavarde, antradienį mirė po ilgos kovos su vėžiu, paskelbė jo sūnus.

„Mano tėvas Edwardas Lodewijkas Van Halenas (Edvardas Lodeveikas Van Halenas) šį rytą pralaimėjo savo ilgą ir sunkią kovą su vėžiu, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Wolfas Van Halenas (Volfas Van Heilenas). – Jis buvo geriausias tėvas, kokio kada nors būčiau galėjęs norėti... Labai tave myliu, tėte.“

Rokeriui buvo 65 metai.

Nyderlanduose gimęs ir Kalifornijoje augęs E. Van Halenas 8-ajame dešimtmetyje drauge su vyresniuoju broliu Alexu (Aleksu) įkūrė roko grupę, kuri greitai sulaukė savo gerbėjų.

„Van Halen“, laikoma viena įtakingiausių visų laikų Amerikos roko grupių, garsėja tokiomis roko klasika tapusiomis dainomis kaip „Jump“, „Panama“, „Runnin' with the Devil“ ir soliniu gitaros kūriniu „Eruption“.

Grupė pardavė daugiau kaip 75 mln. albumų egzempliorių.

„Van Halen“ kūrybos zenitu laikomas 1984-ųjų albumas „1984“, kurio daina „Jump“ atsidūrė JAV žurnalo „Billboard“ populiariausių dainų sąrašo „Billboard Hot 100“ pirmojoje vietoje.

Grupė taip pat turi daugiau „Billboard“ roko sąrašo „Mainstream Rock“ pirmoje vietoje pabuvojusių kūrinių nei visi kiti atlikėjai.

„Gėriau ne pasilinksminti“

Per gastroles „1984“ E. Van Halenas susipyko su grupės solistu Davidu Lee Rothu (Deividu Li Rotu), kuris 1985-ųjų balandį paliko grupę.

Viena jo nepasitenkinimo priežasčių, kaip pranešama, buvo E. Van Haleno pašaliniai darbai, taip pat ir Michaelo Jacksono (Maiklo Džeksono) 1983-iųjų singlui „Beat It“.

Vis dėlto E. Van Halenas paskelbė apie 2007 metų gastroles drauge su D. L. Rothu po 22 metų pertraukos.

2012 metais planuotos kitos gastrolės buvo atšauktos, nes E. Van Halenui skubiai prireikė operacijos.

2015-aisiais grupė vėl susibūrė didelėms gastrolėms Šiaurės Amerikoje.

E. Van Halenas daug metų turėjo jo darbui trukdydavusių sveikatos problemų.

1999-aisiais jam buvo atlikta klubo operacija, o 2000-aisiais, diagnozavus plaučių vėžį, jam buvo pašalinta liežuvio dalis. Gitaristas daug rūkydavo.

Narkotikai ir alkoholis prisidėjo prie 2007-aisiais įvykusių jo skyrybų su televizijos aktore Valerie Bertinelli (Valeri Bertineli). Santuoka truko 16 metų.

„Buvau alkoholikas, man reikėjo alkoholio, kad galėčiau funkcionuoti“, – 2015 metais sakė jis interviu „Billboard“.

„Gėriau ne pasilinksminti. Alkoholis ir kokainas man buvo privatūs dalykai. Naudodavau juos darbui“, – sakė jis.

E. Van Halenui mirus liko jo antroji sutuoktinė Janie Liszewski (Dženi Liševski) ir sūnus.

GALERIJA

  • Po ilgos kovos su vėžiu mirė roko legenda E. Van Halenas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS