Po kelionės Afganistane: sunkiausia sulaukti dėl gyvybės išsigandusių draugų skambučių | kl.lt

PO KELIONĖS AFGANISTANE: SUNKIAUSIA SULAUKTI DĖL GYVYBĖS IŠSIGANDUSIŲ DRAUGŲ SKAMBUČIŲ

  • 0

Keliautojas Danas Pankevičius – greičiausiai paskutinis lietuvių keliautojas, apsilankęs beprotiškai pavojingoje šalyje, Afganistane, prieš pat jam atitenkant talibams į rankas. Tuo metu pasaulį apskriejusios nuotraukos, kai paskutinį iš šalies išvykstantį lėktuvą vejasi šimtai žmonių, sukrėtė daugelį.

Istorija primena: karas Afganistane kažkada rusams kainavo labai daug ir panašumų su karu Ukrainoje yra išties nemažai. Rusai Afganistane susidūrė su daug rimtesniu pasipriešinimu nei tikėjosi, prarado begales karių, ir būtent šis karas, išsunkęs agresyviai nusiteikusius, tačiau nieko pasiekti nesugebančius rusus, smarkiai prisidėjo prie Sovietų Sąjungos griūties. Dabar, talibams perėmus valdžią, bėgti iš šalies nori daugelis. Keliautojas Danas neslepia – sunkiausia jam sulaukti skambučių iš draugų, besijaudinančių dėl savo ir artimųjų gyvybės.

„Pats jiems parašau. Man rūpi, kaip jiems sekasi. Džiaugiausi sužinojęs, kad vienai merginai pavyko pabėgti. Ji buvo pirmoji mano gidė Afganistane. Pasaulio spauda daug apie ją rašė. Aš kartu su ja keliavau, ją gerai pažįstu. Būnant kartu matydavau labai daug neigiamo nusiteikimo prieš ją. Vietos vyrai pyko, kad ji vaikšto veido neužsidengusi, ir dar su užsieniečiu vyru. Afganistane tai yra nepadoru“, – šį pirmadienio vakarą, 20 val., LNK laidoje „Nuo...Iki...“ pasakos keliautojas D. Pankevičius. Merginą iš šalies išgabeno italų kariai, ir  ji pradėjo naują gyvenimą.

Danas apsilankė tokiose vietose, kur retas turistas išdrįstų kelti koją. Danas rodo tiltą, po kuriuo šimtai žmonių leidžiasi narkotikus. Keliautojas paaiškina: Afganistanas – vienas iš heroino prekybos karštųjų taškų. Būtent čia pagaminama bene daugiausiai šio visame pasaulyje mirtį sėjančio narkotiko.

„Šalyje narkomanų sutiksi visur. Net policija jų nebaudžia. Sakykim, pagauna žmogų su kilogramu heroino, ir ką? Tiesiog atima iš jo tai ir tiek. Todėl tikrai dažnas vaizdas – ant suoliuko žmonės, besileidžiantys narkotikus. Tiesa, koks dabartinis jų likimas pasakyti labai sunku, nes Talibanas yra labai prieš narkotikus ir žmones, turinčius priklausomybių, išties engia“, – pasakos keliautojas D. Pankevičius.

GALERIJA

  • Po kelionės Afganistane: sunkiausia sulaukti dėl gyvybės išsigandusių draugų skambučių
LNK nuotr.
Gairės: Danas Pankevičius, kelionės, karas Ukrainoje, Afganistanas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS