Po medikės savižudybės – žinomų žmonių žinutė jos kolegoms: gelbėkite ir savo gyvybes | kl.lt

PO MEDIKĖS SAVIŽUDYBĖS – ŽINOMŲ ŽMONIŲ ŽINUTĖ JOS KOLEGOMS: GELBĖKITE IR SAVO GYVYBES

  • 7

Jaunos Respublikinės Šiaulių ligoninės medikės savižudybė sukrėtė ne tik medikų bendruomenę, bet ir visą visuomenę. Po šios tragedijos žinomi žmonės siunčia žinutę gydytojams – „Neatsisakykite kalbėti“.

„Nusižudžiusios gydytojos kolegos – neatsisakykite kalbėti. Savižudybė yra baisus dalykas ir ieškoti joje šviesių kampų – makabriška ir ciniška. Tačiau jei ji kažką suteikė, tai žodį jums. Neiššvaistykite. Dauguma atvejų viskas gal rimtų ir nurimtų, bet jūsų kolegė, nors pačiu baisiausiu būdu, bet įteikė jums mikrofoną į rankas. Tylėti – tai sutikti, kad po pusmečio, metų ar dviejų neapsikentęs išeis dar vienas jūsų kolega. Ir dar vienas. Ir dar vienas. Jūs gelbėjate gyvybes – gelbėkite ir savas. Joks darbas nėra vertas gyvybės. Joks darbas nėra svarbiau. Jūs daug svarbesni nei jums atrodo – jūs reikalingi. Jie nieko jums nepadarys, ypač visiems kartu“, – feisbuke rašė Fausta Marija Leščiauskaitė.

Žurnalistas ir rašytojas Andrius Užkalnis negailėjo aštrių žodžių Respublikinei Šiaulių ligoninei. „Šiaulių ligoninė po gydytojos savižudybės, kur uždraudė gedėti ir kad jokių žvakučių ir jokių portretų: „Mes piktybiškai nedraudėm, mes tik liepėm, nu rekomendavom, kad nereikia, dar čia biškį pamelavom, kad psichologai taip patarė (nors nė vienas psichologas nesiūlytų nutraukti gedėjimo proceso, kuris turi būti išbūtas, kad žmogus susitaikytų su netektimi – Užkalnio pastaba), labai prisišikę esam ir kapstom gilyn“. Idealus vartymasis iš gaidžio. Vaikiški išsisukinėjimai. Dabar visa ligoninės administracija neršia panikoje, kaip čia geriau sumėčius pėdas ir išlindus sausiems iš vandens. Kai Veryga išlindo teisinti ligoninės administracijos, kad nebūtinai čia mobingas, tai pasidarė viskas aišku, kaip per Putino melavimus apie Navalno nuodijimą. Tas tai niekada nepraleis progos savo patologinėm melagystėm parodyt, kas vyksta iš tikrųjų“, – socialiniame tinkle dėstė A. Užkalnis.

Portalas kauno.diena.lt trečiadienį skelbė, kad nusižudžiusios medikės kolegos, panorę išlaikyti anonimiškumą, sakė, kad gydymo įstaigoje jiems uždrausta gedėti. Teigiama, kad trečiadienį per penkminutę gydytojos uždrausta gedėti, ligoninėje statyti jos nuotraukas ir žvakes.

Portalui kauno.diena.lt Respublikinės Šiaulių ligoninės atstovė Sonata Tenytė sakė, kad toks žingsnis – gydymo įstaigoje nestatyti mirusiosios nuotraukų, žvakių ir vadinamojo nekrologo, esą žengtas pasitarus su ligoninės psichologais, psichoterapeutais bei išklausius mobiliosios psichologinių krizių įveikimo grupės specialistų rekomendacijų.

Verslininkė Daina Bosas teigė, kad jei medikai ir toliau tylės, situacija nesikeis.  

„Dabar arba niekada. Nesuprantu, kaip medikai, išsilavinę žmonės, bijo keletos kūtvėlų, kurie jauną gydytoją privedė iki tokios būsenos. Kažkoks neįtikėtinas siaubas. Normalioje valstybėje, bent jau kol vyksta tyrimas, visi vadovai būtų suspenduoti iš pareigų. O jie, matai, dar ir toliau reguliuoja eismą. Niekas niekada nesikeis, jei Šiaulių medikai ir toliau bus bestuburiai bailiai. Padėkit nuotrauką, uždekit žvakutę, pabūkit mintimis su išėjusia jauna medike. Ir tai yra viskas, ką dėl jos dabar galite padaryti“, – dėstė žinoma moteris. 

Primename, kad skaudi žinia apie nusižudžiusią jauną Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytoją pasiekė pirmadienį. Ši gyvybės pareikalavusi istorija atvėrė sistemos piktžaizdę, nes gydytojai vis garsiau kalba apie institucijų abejingumą.

Medikė minėtoje gydymo įstaigoje dirbo daugiau nei šešerius metus. „Darbuotoja Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dirbti pradėjo 2014 metų rugpjūčio 1 dieną, darbo sutartis nutraukta 2021 metų gegužės 6 dieną“, – teigė Respublikinės Šiaulių ligoninės atstovė S. Tenytė.

Viešojoje erdvėje sklando vis daugiau gandų apie galimus mobingo atvejus gydymo įstaigose.

Gairės: Daina Bosas, Andrius Užkalnis, Fausta Marija Leščiauskaitė, medikės savižudybė, Respublikinė Šiaulių ligoninė, pagalbos tel
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

puiku

Prie ko čia Putinas, ponas Užkulni?

Žinomi

Iš kokios puses žinomi , komentarai kiekvieno straipsnio apibūdina.

taigi

Ne tik Šiaulių ligoninės vadukai, bet ir ministerėlis dulkys turi atsistatydinti, taip pasielgtų normalioje demokratinėje šalyje, bet Lietuvoje, deja, yra konservų ir prisiplakėlių diktatūra... Liūdna. Valdžiažmogiams nusispjaut į Lietuvos žmonių nuomonę. Bet net ir diktatoriai juk ne amžini, ar ne?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS