Reportažas apie vyriškas trumpikes atskleidė valstybinę paslaptį? | kl.lt

REPORTAŽAS APIE VYRIŠKAS TRUMPIKES ATSKLEIDĖ VALSTYBINĘ PASLAPTĮ?

  • 0

Šį ketvirtadienio vakarą 20 val. LNK televizijos laidos „Valanda su Rūta“ studijoje savo istorijomis dalysis žinomi Lietuvos žmonės, kurie prisiminimus sudėjo į knygas. Ne vienas pasakojimas privers išsižioti. Kaip vyriškos trumpikės atskleidė valstybinę paslaptį? Kodėl prancūzai atleidžia neištikimybę? Iš ko jaunystėje didžiulius pinigus uždirbdavo Andrius Užkalnis?

„Kone visos tarybiniais metais patirtos istorijos yra vertos knygos puslapių. Pavyzdžiui, už televizijos ekrane parodytus reportažus ne kartą teko aiškintis saugumiečiams. Viena tokių istorijų – pasakojimas apie vyriškas trumpikes. Filmavome siuvyklą, kuri gavo naujas siuvimo mašinas. Paminėjau, kad su nauja įranga bus pasiuvama kur kas daugiau trumpikių tarybinės Lietuvos vyrams. Ši naujiena ne juokais įpykdė aukštus pareigūnus, mat aš, pasirodo, įvardindamas siuvamų trumpikių kiekius, išdaviau valstybinę paslaptį. Esą priešai pagal įvardintus kiekius ir trumpikių dydžius galėjo apskaičiuoti, kiek Lietuvoje yra kariuomenei tinkamų vyrų“, – pasakos televizijos žurnalistas Skirmantas Pabedinskas.

Tuo metu rašytojas ir žurnalistas A. Užkalnis, neseniai pristatęs knygą apie pirmąjį Lietuvos atkurtos nepriklausomybės dešimtmetį, pasidalys kita ne ką mažiau kurioziška situacija. „Buvo laikai, kai Lietuvoje atsirado pirmieji bananai. Tada jų kilogramas kainuodavo šešis dolerius ir nusipirkti jų galėjai tik vadinamose valiutinėse parduotuvėse. O tai reiškė, kad jų nusipirkti galėjo tik pasiturintieji. Gavau aš dolerių ir, žinot, ką padariau? Nusipirkau bananų. O tada išdidžiai ėjau Vilniaus gatve ir juos valgiau. Valgiau taip, kad į mane visi žiūrėtų. Vardan to dėmesio buvo verta išleisti šešis dolerius“, – juoksis A. Užkalnis prisipažinęs, kad anais laikais uždirbdavo gerokai daugiau nei jo mama ir galėdavo sau leisti rengtis importiniais drabužiais bei valgyti gurmanišką maistą.

Specialiai į LNK laidos „Valanda su Rūta“ filmavimą iš Prancūzijos atvykusi rašytoja Erika Umbrasaitė studijoje dalysis gyvenimo Prancūzijos provincijoje ypatumais. „Per dešimt metų, kuriuos su vyru gyvename Dordonės regione, pastebėjau daugybę prancūziško gyvenimo įdomybių. Pavyzdžiui tai, kaip jie subtiliai reaguoja į meilės romanus. Visi žino, kad daugeliui prancūzų turėti meilužį ar meilužę – savaime suprantamas dalykas. Net yra numatytas laikas meilės pasimatymams – nuo 12 iki 14 val. ir nuo 17 iki 19 val. Paskutinis skandalas, kai buvo paviešintas kandidato į Paryžiaus merus Benjamino Griveaux vaizdo įrašas, kuriame jis tenkino savo aistrą, puikus įrodymas, kaip prancūzai subtiliai reaguoja lovos reikalus. Niekas nekalė politiko prie kryžiaus. Prancūzai atleidžia neištikimybę, kas lietuvaičiams labai sunkiai suvokiama, nes mano, kad „nuėjimas į kairę“ gali atgaivinti išsikvėpusius santykius“, – pasakos rašytoja E. Umbrasaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS