„Rocketman“– E. Johno fantazijos ekranizacija | kl.lt

„ROCKETMAN“– E. JOHNO FANTAZIJOS EKRANIZACIJA

Vieno garsiausių visų laikų dainininkų gyvenimo istorija kino ekranuose atrodo taip pat unikaliai, kaip ir pats atlikėjas.

Muzikinės biografijos

"Bohemijos rapsodija" pernai viską apvertė aukštyn kojomis. Istorija apie grupę "Queen" ir jos vokalistą Freddie Mercury susirinko kalnus pinigų, buvo apipilta apdovanojimais, o Rami Malekas už savo pasirodymą gavo "Oskarą". Taip viskas ir apsivertė – pasirodė, kad muzikinius numerius ekranizuojantis ir žinomo muzikanto asmeninę istoriją pasakojantis filmas gali sulaukti kone neadekvataus dėmesio. Kalbant paprasčiau, ruoškitės muzikinių biografijų apgulčiai.

Pasakyti, kad "Rocketman" yra šios apgulties dalis, negalima. Filmas buvo planuojamas ilgai ir filmuojamas dar prieš pasirodant "Bohemijos rapsodijai". Vis dėlto lyginti abi juostas yra pernelyg lengva. Į intymų dainininko asmeninį gyvenimą lendanti ir didžiausius jo hitus perdainuojanti juosta yra visai pažįstama istorija ir unikalumu šiuo metu nedvelkia.

Pagrindinis skirtumas: E.Johno gyvenimo ekranizacija leidžia sau būti tokia pat fantastiškai keista, kaip ir visas atlikėjo gyvenimas.

Unikali istorija

E.Johnas filmą apie savo gyvenimą siekė sukurti beveik du dešimtmečius. Kaip jam ir priklauso, tai jis darė su išskirtiniu pasitikėjimu savimi ir tiesumu.

Dainininko istorija yra išties verta išskirtinės ekranizacijos. Augęs su šalta ir į jo gebėjimus dėmesio nekreipusia motina, Eltonas išsigelbėjimą rado muzikoje. Visas tolesnis jo gyvenimas buvo susijęs su siekiu pabėgti nuo vaikystės ir sukurti tokį nuostabų gyvenimą, kokį tik jis gali įsivaizduoti. Filmas pasakoja viską: nuo to, kaip jis pasikeitė savo vardą (tikrasis – Reginaldas Kennethas Dwightas), iki jo sunkumų kapanojantis iš priklausomybių ar tapimu kone garsiausiu LGBT atstovu pasaulyje.

Dainininką šiame filme įkūnija britų aktorius Taronas Egertonas. "Kingsman" franšizėje išgarsėjęs vaikinas viso filmo reklamavimo metu dalijasi tuo, kaip artimai jis susibendravo su E.Johnu ir kiek daug jam prireikė, kad įkūnytų jo stebuklingumą ir bent kiek imituotų garsųjį atlikėjo balsą. Nors ir fiziškai nepanašus, T.Egertonas yra gana laisvas ir įsijautęs, kad sugebėtų priartėti prie muzikos žvaigždės intensyvumo. Įspūdingi ir niekada nesikartojantys E.Johno kostiumai aktoriui taip pat nuostabiai tinka.

Autentiškumo ginklas

Bene įdomiausia filmo dalis yra susijusi su jo pateikimu. Jau juostos anonsas praneša, kad tam, jog ekranizuotum Eltono gyvenimą, privalai būti toks pat fantastiškas, kaip ir jo protas. Filmas tai įkūnija visu kuo. Jame yra begalė fantastinių elementų – E.Johnas išlekia į kosmosą ir groja po vandeniu. Jo kostiumai yra keisti, o "Rocketman" kartais vis primena, kad po tais kostiumais vis tiek slepiasi nuo savo vaikystės ir ankstesnio gyvenimo siekęs pabėgti vyras.

Dexteris Fletcheris pasistengė sukurti kažką neįprasto ir unikalaus. Pasauliui geriausiai pažįstamas kaip "Erelio Edžio" ir "Bohemijos rapsodijos" režisierius, o Lietuvai – kaip Dalios Ibelhauptaitės vyras, kūrėjas čia leido sau improvizuoti vizualiai ir sukurti tikro gyvenimo superherojaus portretą.

Filmas nepamiršta E.Johno aktyvizmo ir noro skleisti savo keistumą visiems žmonėms. "Rocketman" parodo, kad dainininkas yra gėjus, susidūręs su diskriminacija ir galiausiai tai pavertęs tikru savo ginklu. Tokiu, kuris jį paverčia unikaliu ir įdomiu. Tokiu, kuris žmogaus keistumą pateikia su teigiamu atspalviu.

Atmosferos kūrimas

Kanuose pristatytas filmas sulaukė didžiulių publikos ovacijų. Galbūt dėl to, kad jis yra nuostabus ir unikalus. Galbūt dėl to, kad salėje buvo E.Johnas. Bet kuriuo atveju dainininkas stipriai prisidėjo ir prie šio filmo – tai yra jo gyvenimo istorija, tad filmas turėjo gauti ir jo pritarimą.

Kritikai sako, kad tam tikra prasme tai filmą paverčia kiek mažiau asmenišku biografiniu pasakojimu, kuris juda ne dokumentikos link, o atmosferos kūrimo link. E.Johnas gali reikšti tiesiog žmogų, tačiau dažnu atveju jis – tam tikros estetikos dalis, kurią "Rocketman" sėkmingai ekranizuoja.

Filmas bus kažkas, ko šiemet kino teatrai jau nepamatys. Jei kalnas neišvengiamų muzikinių biografijų bus tokios unikalios, gal Holivudo kopijavimo mada išeis į naudą.

"Rocketman" (angl. "Rocketman")

Žanras: drama, biografinis

JAV, 2019

Režisierius Joe BerlingerIS

Vaidina: Taronas Egertonas, Richardas Maddenas, Bryce Dallas Howard, Jamie Bellas

Įvertinimas:

Kostiumai 3/3

Scenarijus 2/3

Muzika 3/3

Aktoriai 2/3

Režisūra 3/3

Bendras 2,6

Nuo birželio 7 dienos Lietuvos kino teatruose galima pamatyti dar dvi premjeras:

"Iksmenai. Tamsusis Feniksas"

Prieš beveik du dešimtmečius pasirodžiusi pirmoji "Iksmenų" dalis pasauliui parodė superherojų filmų potencialą. Pagal populiariuosius "Marvel" komiksus sukurta ekranizacija pasakojo apie mutantus – galių turinčius žmones, kuriuos suburiantis profesorius tiki jų gerumu. Naujausias franšizės filmas "Tamsusis Feniksas" pateikia vieną žymiausių "Iksmenų" istorijų. Čia pasakojama apie Džinę Grei, kurios savybes siekia užvaldyti piktosios jėgos. Dėl to "Iksmenų" komandai kyla galvosūkis, kaip vieną svarbiausių savo narių apsaugoti nuo piktadarių ir kaip jai neleisti pakenkti pasauliui. "Tamsusis Feniksas" nėra laukiamas taip, kaip daugelis ankstesnių "Iksmenų" filmų – dabar franšizė dėmesį skiria kitokiems projektams ("Dedpulas", "Loganas"), o superherojų komandų monopolį jau pasiglemžė "Keršytojai". Tad tikėtina, kad šis "Iksmenų" filmas gali reikšti ir pažįstamos franšizės pabaigą.

"Nuodinga rožė"

Iš niekur pasirodantys ir niekieno nelaukti veiksmo filmai su žinomais aktoriais egzistuos visada. "Nuodinga rožė" yra tarytum šio žanro įsikūnijimas. Atrodytų, kad praėjo laikai, kai Johnas Travolta galėjo vaidinti veiksmo filmų žvaigždę, bet taip neatrodo jam pačiam. Šiame filme jis tampa privačiu detektyvu, gaunančiu užduotį surasti paslaptingai dingusį žmogų. Ilgainiui paaiškėja, kad šis darbas yra ypač sunkus ir J.Travoltos veikėją įtraukiantis asmeniškai, – į istoriją yra įsivėlusi ir jo dukra. Trileris galiausiai turi pakankamai posūkių ir netikėtumų, kad susuktų galvą, nors ne tokių įdomių, kad filmas atkreiptų į save dėmesį dėl siužeto. Aktoriai, tiesa, yra kita istorija – kitos dvi žvaigždės yra nenuilstantis Morganas Freemanas ir retai ekranuose matomas Brendanas Fraseris, tad žiūrovai gaus progą bent pamatyti savo mylimus aktorius.

GALERIJA

  • „Rocketman“– E. Johno fantazijos ekranizacija
  • „Rocketman“– E. Johno fantazijos ekranizacija
Kadrai iš filmo
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS