Tiesioginiame eteryje prisipažino užsikrėtęs ŽIV | kl.lt

TIESIOGINIAME ETERYJE PRISIPAŽINO UŽSIKRĖTĘS ŽIV

  • 0

Žymus Rusijos televizijos pranešėjas tiesioginio eterio laidoje prisipažino esantis užsikrėtęs žmogaus imunodeficito virusu, atlikdamas precedento neturintį žingsnį šalyje, kurioje užsikrėtimo ŽIV/AIDS atvejų sparčiai gausėja, bet ši problema yra daugiausiai nutylima.

Nepriklausomos televizijos „Dožd“ („Lietus“) pranešėjas Pavelas Lobkovas, anksčiau vesdavęs žinių laidas valstybinėje televizijoje, paskelbė šį pareiškimą antradienio vakarą, minint Pasaulinę AIDS dieną.

Jis yra pirmasis Rusijos viešasis veikėjas, viešai prisipažinęs esantis ŽIV nešiotojas.

Rusijoje ŽIV plitimo sparta yra viena iš didžiausių pasaulyje: kiekvieną mėnesį nustatoma apie tūkstantis naujų užsikrėtimo atvejų. Oficiali statistika skelbia, kad šalyje yra beveik milijonas ŽIV nešiotojų, bet tikrasis skaičius tikriausiai yra daug didesnis.

48 metų P.Lobkovas sakė, kad apie savo užsikrėtimą sužinojęs dar 2003 metais, kai pasitikrino vienoje privačioje klinikoje.

Pranešėjas pasakojo, kad ši žinia jam buvo pateikta itin šiurkščiu būdu: P.Lobkovas pamatė, kad jo ligos istorijoje buvo raudonai įrašyta „ŽIV+“, o gydytojas pareiškė, kad jis nebegalės būti gydomas toje klinikoje, nes „jūs esat ŽIV teigiamas“.

To kabineto „langas buvo atviras, labai aukštai“, pridūrė P.Lobkovas, užsimindamas, kad galvojo apie savižudybę.

„Šiandien atlikau labai rimtą žygį savo gyvenime“, – pridūrė žurnalistas, komentuodamas savo prisipažinimą.

P.Lobkovas jau seniai žinomas dėl savo tiesmuko būdo. 2012 metais jis buvo atleistas iš televizijos NTV ir tvirtino, kad tas sprendimas buvo priimtas dėl jo dalyvavimo demonstracijose, kuriose buvo protestuojama prieš Vladimiro Putino grįžimą į prezidento postą.

Jo prisipažinimas dėl ŽIV sulaukė daugelio Rusijos žmonių pagyrimų.

„Toks žingsnis turi milžinišką reikšmę kiekvienam, atsidūrusiam tokioje pačioje padėtyje“, – žmogaus teisių bylų advokatas Pavelas Čikovas rašė „Twitter“.

Tačiau šis žurnalisto poelgis taip pat išprovokavo įžeidimų bangą internete, daugiausia juodinančią gėjus.

Trečiadienį paskelbtoje „Facebook“ žinutėje P.Lobkovas padėkojo visiems, kad išreiškė palaikymą jo „kovai su viduramžiškomis pažiūromis“ ir „visuotiniu kasdieniu melu“.

„Pradėjau persitvarkymą nuo savęs, kaip mums sakė Michailas Gorbačiovas“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje ekonomikos reformų bangą paskutiniaisiais Sovietų Sąjungos gyvavimo metais.

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) praeitą mėnesį nurodė, kad Rusijoje diagnozuoti užsikrėtimo ŽIV atvejai sudarė 60 proc. visų užfiksuotų Europoje 2014 metais. Pagrindinis užsikrėtimo šiuo virusu, plintančiu per kūno skysčius, būdas yra heteroseksualūs lytiniai santykiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS