Šiemet pasirodys „The Beatles“ įrašas, sukurtas pasitelkus dirbtinį intelektą | kl.lt

ŠIEMET PASIRODYS „THE BEATLES“ ĮRAŠAS, SUKURTAS PASITELKUS DIRBTINĮ INTELEKTĄ

  • 2

Paulas McCartney (Polas Makartnis), antradienį duodamas interviu televizijai BBC, atskleidė, kad pasitelkus dirbtinį intelektą buvo sukurtas paskutinis „The Beatles“ įrašas.

„Tai buvo Johno (Lennono) (Džono Lenono) turėta demonstracinė versija, su kuria dirbome ir kurią ką tik užbaigėme“, – sakė jis ir pridūrė, kad kūrinys bus išleistas vėliau šiais metais.

Po to, kai 1970 metais grupė „The Beatles“, kurią sudarė J. Lennonas, P. McCartney, George'as Harrisonas (Džordžas Harisonas) ir Ringo Starras (Ringas Staras), iširo, kiekvienas iš jų tęsė solinę karjerą. Grupė taip ir neatsikūrė.

J. Lennonas buvo nušautas Niujorke 1980 metais, būdamas 40-ies, o G. Harrisonas mirė nuo plaučių vėžio 2001 metais, būdamas 58-erių.

P. McCartney, kuriam kitą savaitę sukaks 81-eri, neatskleidė įrašytos dainos pavadinimo, tačiau, pasak BBC, tai greičiausiai bus 1978 metų J. Lennono kūrinys „Now And Then“.

Šį kūrinį – vieną iš kelių, esančių kasetėje, kurią J. Lennonas įrašė likus metams iki mirties – 1994 metais P. McCartney padovanojo J. Lennono našlė Yoko Ono (Joko Ono).

Dvi dainas – „Free As A Bird“ ir „Real Love“ – sutvarkė prodiuseris Jeffas Lynne'as (Džefas Linas). Jos buvo išleistos atitinkamai 1995 ir 1996 metais.

Tą patį bandyta padaryti ir su „Now And Then“, tačiau projektas buvo nutrauktas dėl foninio triukšmo demonstracinėje versijoje.

P. McCartney, kuris jau anksčiau yra kalbėjęs apie norą užbaigti dainą, sakė, kad dirbtinis intelektas suteikė jam naują progą tai padaryti.

Diskusijos dėl DI naudojimo

Bendradarbiaujant su Peteriu Jacksonu (Piteriu Džeksonu), režisieriumi, sukūrusiu 2021 metų dokumentinių filmų ciklą „The Beatles: Get Back“, dirbtinis intelektas buvo naudojamas atskirti J. Lennono balsui nuo fortepijono.

„Jie sako mašinai: „Tai balsas. Tai yra gitara. Pašalink gitarą“, – paaiškino jis. – Taigi, kai atvykome kurti paskutinio „The Beatles“ įrašo, tai buvo Johno turėta demonstracinė versija, ir mes galėjome paimti Johno balsą ir jį išgryninti per šį dirbtinį intelektą.“

„Tada galime, kaip įprasta, miksuoti įrašą. Taigi, tai suteikia tam tikrą laisvę“, – sakė jis.

Praėjusių metų Glastonberio festivalyje Anglijoje P. McCartney atliko dviejų valandų trukmės pasirodymą ir 100 000 žmonių miniai grojo „The Beatles“ klasikinius kūrinius.

Į rinkinį buvo įtrauktas virtualus duetas su J. Lennonu, kuris atliko dainą „I've Got a Feeling“ iš paskutinio „The Beatles“ albumo „Let It Be“.

Praėjusį mėnesį Stingas įspėjo, kad artimiausiais metais muzikantams teks kovoti dėl „žmogiškojo kapitalo apsaugos nuo dirbtinio intelekto“.

Dėl dirbtinio intelekto naudojimo muzikoje muzikos pramonėje diskutuojama: vieni smerkia piktnaudžiavimą autorių teisėmis, kiti giria jo galimybes.

P. McCartney sakė, kad šios technologijos naudojimas yra „šiek tiek bauginantis, bet įdomus, nes tai ateitis“, ir pridūrė: „Tiesiog turėsime pažiūrėti, kur tai nuves.“

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

yja

tai jau plagiatas gaunasi

Nesąmonė

ir tiek .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS