Šiurpą keliančios kriminalinės mišios | kl.lt

ŠIURPĄ KELIANČIOS KRIMINALINĖS MIŠIOS

Jau ir Lietuvoje iki gyvos galvos nuteisti nusikaltėliai vis dažniau tampa visokiausiais "ekspertais" ir TV laidų dalyviais. O pasauliniame kine kriminaliniai autoritetai yra įprasti filmų bei serialų herojai. Ne tik po mirties, bet ir būdami gyvi.

Banditai – filmų herojai

Naujos kriminalinės dramos "Juodosios mišios" pagrindinis veikėjas Džeimsas Bulgeris, pravarde Baltukas, dabar atlieka įkalinimo iki gyvos galvos bausmę. Jam 85-eri ir už grotų jis pateko 2011-aisiais, kai pagaliau buvo suimtas Santa Monikoje. Dvylika metų jis buvo antroje labiausiai FTB ieškomų nusikaltėlių sąrašo vietoje – po Osamos bin Ladeno. Buvusio Masačiusetso senatoriaus Viljamo Bulgerio brolis yra vienas žiauriausių mafijozų JAV istorijoje, nuteistas už 19 žmogžudysčių ir daugybę kitų nusikaltimų. Fantastiškiausia Džeimso Bulgerio gyvenimo istorijoje tai, kad jis bandito profesiją išradingai derino su... FTB informatoriaus darbu. Tikriausiai, todėl  įtakingų pareigūnų dėka jam ir pavyko nuo 1995-ųjų metų taip ilgai slapstytis nuo Temidės tarnų.

Baltukas – ne vienintelis banditas, susilaukęs kinematografininkų dėmesio. Amerikoje vietiniai gangsteriai visada buvo ypatingi šios šalies piliečiai. 3-iojo dešimtmečio pabaigoje Didžiosios ekonominės depresijos pagimdytuose filmuose gangsteriu pramintas ir elegantiškai pasipuošęs banditas iš karto tapo bene svarbiausiu JAV kino herojumi, užtemdęs kitus amerikietiškos mitologijos personažus.

Abiejose barikadų pusėse

Aktorius Johnny Deppas gerai pažįsta nusikaltėlių pasaulį, mat vaidino ir banditus, ir policininkus. Filme "Donis Brasko" (1997 m.) jis persikūnijo į FTB agentą, kuriam 1978 m. pavyko sėkmingai įsiskverbti į stiprią Bruklino gaują ir ją demaskuoti. Populiaraus aktoriaus filmografiją puošia ir įspūdingai suvaidinti realūs gangsteriai – sausojo įstatymo laikų legenda Džonas Dilindžeris ("Visuomenės priešai", 2009 m.) ir iki gyvos galvos bausmę atliekantis Džordžas Jangas ("Kokainas", 2001 m.), užtvindęs Jungtines Valstijas narkotikais iš Kolumbijos. Bet dabar suvaidintas Džeimsas Bulgeris yra, ko gera, pats nuožmiausias J.Deppo personažas. Sunkiai atpažįstamas nauju pavidalu aktorius pagaliau nutolo nuo ilgai vaidintų operetinių personažų.

Filmas "Juodosios mišios" sukurtas pagal Dicko Lehro ir Gerardo O'Neillo knygą "Juodosios mišios. Tikra istorija apie šėtonišką FTB ir airių mafijos sandėrį". Ši knyga pagrindiniam jos herojui visai nepatiko, todėl Bulgeris atsisakė konsultuoti šios pagalbos jo prašiusį J.Deppą. Teisybės dėlei reikėtų prisiminti, kad Baltukas jau vieną kartą ekrane pasirodė – jo prototipą Martino Skorsezės filme "Infiltruoti" suvaidino Jackas Nicholsonas.

Šėtoniškas sandėris

Svarbiausi "Juodųjų mišių" įvykiai užsimezga 1975-aisiais, kai iš Alkatraso kalėjimo į Bostoną grįžęs Džeimsas Bulgeris pasiryžo įvesti tvarką rajone, kuriame įsitvirtino italai. Atsikovoti teritoriją ir vėliau joje karaliauti "Baltukui" padeda jo vaikystės draugas Džonas Konolis (akt. Joelis Edgertonas), dirbantis FTB agentu. Būtent jis verbuoja Bulgerį, siūlydamas šiam patikimą "stogą". Žinoma, sudaręs tokį sandėrį banditų vadas savo globėjui priverstas teikti šiokią tokią informaciją, bet šiame žaidime valdžios pareigūną jis aiškiai pergudrauja.

Komentuodamas filmą J.Deppas sakė: "Susitarėme, kad nerodysime Bulgerio tik kaip gangsterio, blogo vyruko ar žudiko. Tai būtų ir labai primityvu, ir neteisinga. Norėjau jį pavaizduoti kaip paprastą žmogų, kuris myli motiną, dievina brolį ir yra geras draugams bei kaimynams."

Dauguma kine matytų kriminalinių autoritetų yra pavyzdingos šeimos galvos, tikri patriarchai ir tradicijų puoselėtojai. Bet į juos Baltukas mažai panašus. Net vaikus auklėjantis Bulgeris labiau primena anekdotinį tėvą, kuris sūnų baudė ne už tai, kad šis pavogė, bet už tai, kad įkliuvo.

Tiesa, reikia pažymėti, kad ir kiti filmo personažai nekelia didelės simpatijos. Ir tai galima laikyti didžiausiu "Juodųjų mišių" pranašumu.

 

GALERIJA

  • Šiurpą keliančios kriminalinės mišios
  • Šiurpą keliančios kriminalinės mišios
Kadrai iš filmo
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS