A. Užkalnis apie žmones, gaunančius tik pašalpas: jie gyvena iliuzijų burbule | kl.lt

A. UŽKALNIS APIE ŽMONES, GAUNANČIUS TIK PAŠALPAS: JIE GYVENA ILIUZIJŲ BURBULE

  • 4

„Manau, kad tokiems žmonėms reikia padėti. Bet reikia suvokti, kad ta pagalba bus žymiai brangesnė negu ta pašalpa, kurią jie gaus. Iš tikrųjų tai dalinimas pašalpų į kairę ir į dešinę šiandien yra pigesnis būdas, bet kuriantis problemas ateičiai, dešimtmečiams į priekį, iškreipiantis darbo rinką“, – sako žurnalistas  Andrius Užkalnis.

Šio pirmadienio TV3 aktualijų laidos „Karštai su tv3.lt“ tema – ar Lietuvos pašalpų sistema augina naują veltėdžių kartą? Kur ir kam nukeliauja mūsų socialinei gerovei skirti mokesčiai? Studijos svečiai: rašytojas, publicistas A. Užkalnis ir buvęs Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Lietuvoje daugėja bedarbių. Tūkstančiai užuot dirbę, renkasi gyventi iš pašalpų.

„Ar jums atrodo teisinga, kad dalis žmonių nenori dirbti, bet vis tiek gauna pašalpas?“ –  L. Kukuraičio klausė laidos, rodomos pirmadienį 19.30val. per TV3, vedėjas Artūras Anužis.

„Matot, mes gyvenam visuomenėje, kuri turi tą pasirinkimo laisvę. Visos visuomenės, ir taip pat vakarų, skaičiuoja, kad dalis žmonių dėl įvairiausių priežasčių gali apsispręsti nedalyvauti visuomenėje tokiu būdu kaip dalyvauja daugelis – per darbo rinką, per užimtumą, kur yra kuriama tam tikra vertė, bet vis tiek lygiai taip pat ateina socialinės garantijos. Tai dalis visuomenės tokios yra. Priežastys, kodėl žmonės renkasi tokį kelią, yra labai skirtingos“, – kalbėjo L. Kukuraitis.

Kitas laidos svečias A. Užkalnis mano, kad reikia ieškoti būdų, kaip padėti tiems žmonėms, o ne aklai dalinti pašalpas.

„Manau, kad tokiems žmonėms reikia padėti. Bet reikia suvokti, kad ta pagalba bus žymiai brangesnė negu ta pašalpa, kurią jie gaus. Iš tikrųjų tai dalinimas pašalpų į kairę ir į dešinę šiandien yra pigesnis būdas, bet kuriantis problemas ateičiai, dešimtmečiams į priekį, iškreipiantis darbo rinką“, – sakė A. Užkalnis.

„Daugelis tų gyvenančių iš pašalpų, gyvena kažkokiame iliuzijų burbule, juos pašnekinus galima išgirsti, kad darbų nėra, kad net ir prie paprastų darbų stovi eilės bedarbių, kas yra absoliuti netiesa. Darbų tikrai yra. Labai geras įrodymas yra minios ukrainiečių, žmonių iš Moldovos, kurie atvažiavę ir nemokėdami kalbos, nelabai orientuodamiesi ir turėdami paramą tik iš savo tautiečių, dažniausiai darbą susiranda per dieną“, – kalbėjo A. Užkalnis.

Pasak Andriaus, pašalpų dalinimas yra įsisenėjusi problema. „Deja, mes turime ilgą tradiciją, nepriskirčiau jokiai Vyriausybei kaltės, man atrodo, tai kolektyvinė nuolatinė kaltė yra ta, kad mes kaišome problemas pinigais. Ir Lietuvos gerovei didėjant, tų pinigų, kuriais galima užkišinėt problemas, darėsi vis daugiau“, – sakė jis.

Dar vienas klausimas, užduotas L. Kukuraičiui: kiek mums kainuoja išlaikyti tokią bedarbių armiją?

„Savivaldybės kasmet gauna 240 milijonų eurų socialinėms pašalpoms. Lėšų skaičius, kurį mes skiriam, yra labai labai mažas lyginant su Europa, žmonių skaičius, kurie gauna soc. pašalpas yra 1,5 procento mūsų visuomenės, kai Europoje panašiai yra 6-7 procentai vidurkis. Pašalpos dydis yra 140 eurų, nors paskaičiuota, kad norint pasišildyti ir prasimaitinti reikėtų bent 240 eurų, tai mes duodam pusę sumos. Tai klausimas, ar tai tikrai yra adekvatu, kai kalbame apie orų žmogų, orų pilietį?, – atsakė buvęs Socialinės apsaugos ir darbo ministras. 

GALERIJA

  • A. Užkalnis apie žmones, gaunančius tik pašalpas: jie gyvena iliuzijų burbule
  • A. Užkalnis apie žmones, gaunančius tik pašalpas: jie gyvena iliuzijų burbule
  • A. Užkalnis apie žmones, gaunančius tik pašalpas: jie gyvena iliuzijų burbule
TV3 arch. nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

dvieju super debilu pasisnargliavimas

aukstom temom ....Na viska ka issaket,suraset --debilizmas ...Pasalpu gavejus , pagamino stai si siandienine pederastine politika besitesianti jau 30 metu, ir juos gamina toliau....tas pat amerikoj [ ten profesionalus pasalpu gavejai jau 3 kartos]ir visam [ beveik] vakaru pasauly ...norint kad nebutu pasalpiniu ---reikia keist is pasaknu mokslo ir teisine sistemas ....kurt profesines ir technikos mokyklas -reikalingiems specialistams ruost ,ir jiems baigus moksla suteikt darba[ gerai apmokama]o ne ruost universitetuose , sociologus, pliurpologus ,ikebanu dekoruotojus, psichologus ..kurie durniais y ta universiteta ateina ir dar didesniais durniais su isdralintais raukais ir marichuana prarukytom smegenelem --iseina......pasalpu ieskot..

Ei

užkampi tu užkampi, ką pasakytum apie netekusius darbo priešpensinio amžiaus žmones, kurie net ir labai norėtų dirbti, bet nepriima jų niekas dėl amžiaus? Ir pašalpų, kad žinotum, dauguma jų negauna! Jei ir gauna, tai tik pusmetį, o paskui kukuok... Pensinį amžių valdžia vis didina, o darbdaviams, kuriems jau nuo penkiasdešimties ir net nuo keturiasdešimties žmogus "per senas", net Niu Niu nesako. Gal vis dėlto nustatytų pensinį amžių atsižvelgiant į tikrovę, pagal tai, nuo kada žmogaus į darbą nebepriima, o ne pagal kažkokias sodrininkų užgaidas? Ar nors pareikalautų, kad darbdaviai, kuriems penkiasdešimtmetis "per senas", mokėtų papildomus įnašus į biudžetą, kad būtų iš ko ne savo noru nesukaupusiems stažo pensijas mokėti?

Negaliu kaip Užkalnis nusišneka

Užkalnį tu tikrai kalbi bele ką net nepagalvojęs ką kalbi, svarbu, kad kalbi. Bjauru klausytis .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS