Žaidimas „Kas ir kodėl?“ – tradicija tapęs vakaro ritualas | kl.lt

ŽAIDIMAS „KAS IR KODĖL?“ – TRADICIJA TAPĘS VAKARO RITUALAS

"Šiandieniniam intelektinių žaidimų populiarumui įtakos neabejotinai turi ir protų mūšių sąjūdis Lietuvoje – daugelyje miestų ir miestelių kas savaitę vyksta gyvi žaidimai", – pastebi žiūrovų gretas sparčiai auginančio žaidimo "Kas ir kodėl?" vedėjas Darius Jurgelevičius. Šis laidos sezonas – jau devintas, tačiau televizijos žaidimo kūrėjai išsikvėpti net nesiruošia.

Nauja mada?

2016-aisiais startavusio "Kas ir kodėl?" sezonai skaičiuojami kitaip, nei televizijoje įprasta – per metus jų sužaidžiama net du. LRT transliuojamos laidos populiarumas kasmet stiebiasi aukštyn, o žiūrovų prie ekranų vis daugėja. "Mes esame ta laida, kuri pasitinka žmones grįžtančius iš darbų ir skleidžiame žinias bei gerą nuotaiką visai šeimai prie vakarienės stalo", – sako jos vedėjas.

Intelektiniai žaidimai televizijoje nėra naujiena – prisiminkime legendinį Arūno Valinsko žaidimą "Taip. Ne", "Šeši nuliai – milijonas", kitus panašaus formato projektus. "Žiūrovams tokie žaidimai visada buvo patrauklūs. Šiandieniniam intelektinių žaidimų populiarumui įtakos neabejotinai turi ir protų mūšių sąjūdis Lietuvoje – daugelyje miestų ir miestelių kas savaitę vyksta gyvi žaidimai. Labai džiaugiuosi, kad būtent toks pramogų žanras tampa vis labiau madingas", – neslepia D.Jurgelevičius.

„Kas ir kodėl?“ žaidimas nepavaldus nei amžiui, nei lyčiai, nei profesijai.

Nuo rugsėjo "Kas ir kodėl?" savo žaidėjams pasiūlė smagią naujovę – kartą per savaitę žaidžiamos šeimyninės dvikovos. Vienas kitam iššūkį studijoje meta vyras ir žmona, mama ir dukra, sūnus ir tėtis, broliai ir seserys. "Šios dvikovos dažniausia labai azartiškos, nes galynėjamasi ne tik žiniomis, bet ir tam tikra prasme išsiaiškinami šeimyniniai santykiai. Kartais pajuokauju, kad prieš žmoną laimėjęs vyras namo keliaus vienas ir liks be vakarienės", – juokiasi D.Jurgelevičius.

Spalvingi žaidėjai

"Kas ir kodėl?" žaidimas nepavaldus nei amžiui, nei lyčiai, nei profesijai, įsitikinęs laidos vedėjas. "Žaidime dalyvavo ir moksleivių, ir garbingo amžiaus senjorų, kuriems suskaičiuoti anūkus prireiktų daugiau nei dviejų rankų pirštų. Žaidžia universitetų dėstytojai, mokytojai, miškininkai, virtuvės šefai, įmonių vadovai, vertėjai, inžinieriai, aktoriai, pardavėjai, IT specialistai, vairuotojai, bedarbiai, studentai, vaiko priežiūros atostogose esančios mamos. "Kas ir kodėl?" žaidėjo portretas labai spalvingas, įvairus. Mūsų žiūrovai taip pat labai įvairūs – gauname laiškų su nuotraukomis, kad mus žiūri net dar nepradėję vaikščioti kūdikiai", – dalijasi jis.

Žaidimo vedėjas pastebi įdomių tendencijų, pavyzdžiui, kad neretai žaidėją registruoja jam artimas žmogus ir kvietimas žaisti studijoje tampa staigmena. "Taip nutinka todėl, kad ne visi žiniukai, atsakymus lyg žirnius beriantys sėdint ant sofos, randa savyje drąsos stoti prieš TV kameras. Tačiau dažniausia artimųjų pastūmėti į šį iššūkį, su džiaugsmu atvyksta žaisti", – pasakoja D.Jurgelevičius.

Šį sezoną nuspręsta neberengti jau patyrusių žaidėjų ir naujokų kovų. "Vadinamiesiems žaidimo profesionalams – ne kartą žaidusiems žaidėjams – skiriame vieną savaitę per mėnesį. Tarp jų yra tokių, kurie žaidžia nuo pirmųjų sezonų, taigi ateina jau penktą ar šeštą kartą. Beje, tai ne visada yra privalumas. Čia reikia ne tik žinių, patirties, bet ir greičio, sėkmės. Tuo šis žaidimas ir įdomus", – pastebi laidos vedėjas.

"Su jau ne kartą ateinančiais žaisti dalyviais sveikinamės kaip su gerais pažįstamais, sužinome, kas naujo jų gyvenime įvyko. Pavyzdžiui, prieš tai buvę viengungiai praneša apie vestuves arba žaisti ateina jau su palaikymo komanda – žmona ir vežimėlyje miegančiu kūdikiu. Yra žaidėjų, kurie į filmavimus atskrenda iš užsienio, specialiai susiplanuoja kelionę ir kartu aplanko artimuosius", – dalijasi D.Jurgelevičius, pridurdamas, kad iš viso "Kas ir kodėl?" komanda sulaukė kelių tūkstančių žaidėjų registracijos anketų.

Tūkstančiai klausimų

Didžiąją klausimų dalį kuria žaidimo idėjos autorius ir prodiuseris A.Valinskas. Yra dar keletas autorių, su kuriais bendradarbiaujama jau ne vienerius metus.

"Kiekviename žaidime pateikiame daugiau nei pusšimtį klausimų, per savaitę – beveik 300, o per sezoną jų susidaro apie penkis tūkstančius. Tai – milžiniškas kiekis. Dažnai klausimą lydi ir komentaras, kurį pasiruošiu iš anksto. Per dieną nufilmuojame visą savaitę eteryje rodomų laidų – nuo pirmadienio iki savaitės finalo penktadienį. Įprastai filmuojame 3–4 dienas. Jos būna išties intensyvios ir informacijos, ir krūvio prasme", – "Kas ir kodėl?" virtuvę praveria D.Jurgelevičius.

Jam pačiam įdomiausios temos susijusios su istorija ir muzika. "Pasauliniai karai, Napoleono era. Klausausi 8-ojo ir 9-ojo dešimtmečių muzikos ir be galo mėgstu operos žanrą", – išduoda laidos vedėjas.

O žaidėjams patinka geografiniai, istoriniai, literatūros, muzikiniai, vaizdiniai, gyvosios gamtos klausimai. "Dažniausiai jie gerai susitvarko ir su lietuvių kalbos subtilybėmis – įvardija sudurtinius žodžius, priskiria žodį reikiamai kalbos daliai. Kiek didesniu iššūkiu tampa specifiniai klausimai iš chemijos, fizikos sričių. Maloniai nustebina, kai į juos atsako užkietėję humanitarai", – pasakoja vyriškis.

Radijo legenda

D.Jurgelevičius daug laiko dirbo radijuje – jo balsas buvo girdimas pirmosiose radijo stoties "M-1" transliuotose laidose. Jis vedė viktoriną "Miklusis pirštas".

"Laida "Miklusis pirštas" prieš daugiau nei 20 metų buvo tarsi mano vaikas, pačių su kolegomis sukurtas. Tai buvo pirmasis Lietuvoje pokalbių šou radijo eteryje ir galiu drąsiai tvirtinti – šis laikas buvo vienas gražiausių mano gyvenime", – atvirauja D.Jurgelevičius.

Jis sako, kad lyginti anosios radijo ir dabartinės televizijos patirčių negali, nes tai neįmanoma dėl labai objektyvių priežasčių: "Radijuje tavęs niekas nemato, čia gali sėdėti susiraukęs, susivėlęs, koks iš ryto atsikėlęs ir neturi tiesioginio kontakto su klausytojais, išskyrus pokalbius telefonu. O televizijoje labai svarbu, kad tavo išvaizda, kalba atitiktų laidos formatą."

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

vidas

Labai nusibodo tos "juokingos", ir "labai įdomios" užsiregistravimo istorijos. Tas pat per tą patį...

anonimas

Nesupratau. Citata:"Per dieną nufilmuojame visą savaitę eteryje rodomų laidų – nuo pirmadienio iki savaitės finalo penktadienį. Įprastai filmuojame 3–4 dienas". Tai ar per vieną dieną viską nufilmuoja, ar filmuoja 3-4 dienas?

Labai gerai.

Visada žiūriu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS