Žinomi žmonės vis dažniau tampa internetinių sukčių masalu: šįkart pasinaudota K. Zvonkuvienės veidu | kl.lt

ŽINOMI ŽMONĖS VIS DAŽNIAU TAMPA INTERNETINIŲ SUKČIŲ MASALU: ŠĮKART PASINAUDOTA K. ZVONKUVIENĖS VEIDU

  • 0

Žinomi žmonės vis dažniau tampa internetinių sukčių masalu. Šį kartą pasinaudota atlikėjos Katažinos Zvonkuvienės veidu, net keli žmonės pasimovė ant sukčių kabliuko, informuoja LNK.

„Man parašė bičiulė, net ne draugė, bičiulė, su kuria susitinkame kartą per penkerius metus. Keletą dienų prieš tai buvome susitikusios, bendravome vieno renginio reikalais. Kitą dieną ji man rašo: ar tiesa, kad aš laimėjau kažkokį prizą, iš tavo puslapio man parašė. Sakau: palauk. Visų pirma, mes labai retai bendraujame ir tik vakar matėmės ir man kilo įtarimas, kad aš šiandien čia kažką laimiu. Sakau: Dieve, aš iškart įėjau, pasižiūrėjau, kas tai yra. Ji man atsiuntė printscreeną. Ir aišku iškart puoliau jai visą demagogiją rašyti, kad gink Dieve, jokių žingsnių nedarytų, tai nėra mano anketa. Ir tuomet nusprendžiau visa tai paviešinti. Po to ėjo seka, kad žmonės rašė, kad kažkas jau nukentėjo, kažkas su klausimu – ar tikrai čia jūsų anketa? Net man paviešinus dar rašė. Net šįryt rašė žmogus, kuris norėjo įsitikinti“, – situaciją komentavo K. Zvonkuvienė.

Kiek man rašė nukentėjusieji, kai kurie nepabaigė paskutinio žingsnio arba kelis tik užpildė.

Atlikėja įvardijo, kokių gudrybių ėmėsi internetiniai sukčiai, norėdami sukurti anketą, kuo panašesnę į žinomos moters paskyrą. „Visų pirma, mano profilis yra K. Zvonkuvienė. Ten K. Zvonkuvienė „lt“. Ta pati nuotrauka naudojama, todėl vizualiai, visiškai jokio skirtumo lyg ir nesimato neįsigilinus. Tiesiog parašyta prie pat nuotraukos, kad jūs laimėjote prizą. Aš buvau kaip tik prieš keletą dienų paskelbusi šiokį tokį konkursėlį. Ir manau, kad pasinaudojo tiesiog ta gera proga. Jie pradėjo sveikinti tam tikrus žmones, kad jie neva laimėjo tą prizą. Ir reikėjo įeiti, paspausti nuorodą, prisijungti, kažkokius žingsnius padaryti tam, kad žmonės galėtų atsiimti tą savo neva prizą. Kiek man rašė nukentėjusieji, kai kurie nepabaigė paskutinio žingsnio arba kelis tik užpildė. Galbūt ten per sudėtinga ir nusprendė „Ai, velniop“. Bet kai kurie pasimovė“, – pasakojo dainininkė.

„Ne aš vienintelė, ne aš paskutinė. Apmaudu, kad tokie dalykai vyksta, žmonės naudojasi tavo veidu. Ir net neįsivaizduoju, kaip užkirsti tam kelią“, – nevilties neslėpė moteris.

Apmaudu, kad tokie dalykai vyksta, žmonės naudojasi tavo veidu. Ir net neįsivaizduoju, kaip užkirsti tam kelią.

Kibernetinių atakų, kurios yra nusitaikiusios į žinomus žmones – daug. Kodėl sukčiams yra pravartu naudoti žinomą veidą? „Jie naudojasi žinomu žmogumi kaip atakos nešėju tam, kad jis pasiektų didesnę auditoriją ir tokiu būdu bando įtikinti, reklamuoja savo „paslaugą““, – teigė kibernetinio saugumo analitikas Darius Povilaitis.

„Turiu vieną vienintelį patarimą, matydamas, kiek yra tų atakų – netikėkite jokiais pasiūlymais. Ypač gerais, tačiau jie gali būti ir ne tokie geri. Tačiau visą laiką žiūrėkite kritiškai. Kitas dalykas, niekur nepalikite savo realios informacijos – slaptažodžio, kreditinės kortelės duomenų ir t. t. Jūs turite įsitikinti, kad tai, kur jūs einate, yra pakankamai saugu. Kitas dalykas, naudokite kažkokias apsaugos priemones, kad tai apsaugotų jūsų banko sąskaitą, jūsų kreditinę kortelę“, – patarimus dalijo analitikas.

Plačiau – vaizdo įraše:

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS