Į Lietuvą grįžta vis daugiau emigrantų: gyvenimas mūsų šalyje gerėja? | kl.lt

Į LIETUVĄ GRĮŽTA VIS DAUGIAU EMIGRANTŲ: GYVENIMAS MŪSŲ ŠALYJE GERĖJA?

  • 135

Pastebima, kad tautiečius vis mažiau domina darbai Norvegijoje, Danijoje ar Jungtinėje Karalystėje. LNK reportaže apie tai plačiau papasakojo projekto „Renkuosi Lietuvą“ vadovė Edita Urbanovič.

–  Iš kokių šalių daugiausiai lietuvių grįžta į tėvynę?

– Tradiciškai kelis metus iš Jungtinės Karalystės, Norvegijos, Vokietijos.

– Seniau lietuviai traukdavo į Skandinaviją dėl geresnio pragyvenimo lygio. Kiek dabar lietuvių grįžta iš Skandinavijos šalių?

– Praeitais metais iš Skandinavijos šalių grįžo daugiau nei 2,5 tūkst. mūsų tautiečių. Tie skaičiai jau keletą metų auga. Kodėl taip yra? Priežasčių reikėtų ieškoti ne užsienyje. Ne tai, kad situacija užsienyje pablogėjo, atvirkščiai, situacija Lietuvoje pagerėjo. Tai skatina mūsų emigrantus vis dažniau pagalvoti apie grįžimą.

– Anksčiau lietuviai važiuodami į užsienį sakydavo, kad ten padirbės, užsidirbs pinigų ir grįš į tėvynę, nusipirks namus. Gal taip ir nutiko?

– Panašiai. Tik nebūtinai tie ekonominiai faktoriai lemia grįžimą. Žmonės, paragavę emigrantų duonos, pradeda suvokti, kad ir kokia gera bebūtų užsienio šalies ekonomika, kad ir kokie dideli atlyginimai ten būtų, vis tiek tai niekada nepakeis to jausmo, kad esi namie.

– Prieš 10 m. buvo didelis atotrūkis tarp Lietuvos ir Skandinavijos šalių atlyginimų. Gal dabar traukiasi tas atotrūkis?

– Traukiasi. Galiu paliudyti savo pavyzdžiu. Prieš 8 m. išvykau gyventi į Daniją ir tais laikais atlyginimų skirtumas tarp to, ką gaudavau Lietuvoje ir Danijoje, skyrėsi apie keturis kartus. Dabar už tą patį darbą Danijoje yra mokama apie 15-20 proc. daugiau, tuo tarpu Lietuvoje atlyginimas pakilo bent du kartus. Praeitais metais vidutinis atlyginimas Lietuvoje kilo apie 13 proc., kai tuo tarpu Skandinavijos šalyje 2-4 proc.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Sakoma, Danijoje gyvena patys laimingiausi žmonės. Kodėl Danija lietuviams nėra laimingiausia šalis?

– Danija yra laimingiausia šalis patiems danams, ne ten gyvenantiems užsieniečiams. Persikėlęs iš kitos šalies į Daniją netapsi laimingesniu žmogumi. Danai yra laimingi dėl paprastos priežasties, jie moka džiaugtis paprastais dalykais, jie supranta, kad laimė slypi ne uždirbtų pinigų kiekyje, jie nevažinėja geresniais automobiliais, jie nevaikšto gražesniais rūbais nei kiti. Jie tiesiog vertina, ką jie turi. Užsieniečiams to reikėtų pasimokyti.

– Iš kokių dar šalių lietuviai keliauja namo?

– Daugiausia iš Jungtinės Karalystės. Buvo „Brexit“, o tai paskatino nemažai lietuvių susimąstyti apie grįžimą. Buvo pandemija, kas irgi turėjo įtakos. Tėvynės ilgesys, noras kurti savo ateitį Lietuvoje ir sumažėjęs atotrūkis tarp Lietuvos ir užsienio šalių skatina grįžimą. Žmonės, gyvenantys užsienyje, pasisveria pajamas, išlaidas ir nebesusidaro tas lemiamas skirtumas, dėl kurio būtų verta dirbti užsienyje.

–  Lietuvoje gyvenimas gerėja?

– Tikrai taip.

Rašyti komentarą
Komentarai (135)

to jau19 metu ten gyvenu

Sakai gauni i savaite 750 eu vyras 850 eu i savaite puiku bet kodėl neparašai kokios ten kainos buto nuoma gudrioji lietuvaite nešik miltais nes visi ten buvom ir be tavo pasakėliu žinom europoje visur prasideda ubagynas žmones apvagynėjami o ponai valdžioje scwabinei maitina chachliandija nes ten pas zele žemeliu gavo papigiai

ha

Tuoj susikraunu turgine tasike ir lekiu Kaunan "geresniam vergavimui".

onute

JOKIU UŽRAŠO NERODO ŠITIE TAI IŠVYKSTA O NE ATVYKSTA
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS