Kelionė namo: Lietuvos diplomatai, darantys neįmanomus dalykus | kl.lt

KELIONĖ NAMO: LIETUVOS DIPLOMATAI, DARANTYS NEĮMANOMUS DALYKUS

  • 1

Tai, kas šiuo metu vyksta pasaulyje, panašu į fantastinio filmo siužetą – uždarytos šalių sienos ir sustabdytas susisiekimas, daug kur paskelbtas visuotinis karantinas ir reikalavimai laikytis saviizoliacijos. Kai įprastas gyvenimas kone akimirksniu apvirto aukštyn kojomis, ypač sudėtingoje situacijoje atsidūrė tie, kurie buvo išvykę svetur – uždarbiauti, atostogauti, mokytis ar lankyti artimųjų.

Kovo viduryje Lietuvai paskelbus, kad visus savo išvykusius piliečius kviečia kuo skubiau grįžti namo, įvairiose pasaulio šalyse dirbantys Lietuvos diplomatai atsiraitojo rankoves ir ėmėsi darbo. Šalims sparčiai uždarinėjant sienas ir vieną po kito atšaukiant keleivinius skrydžius, labai greitai tai tapo sunkiai įgyvendinama užduotimi.

Kad sugrąžintų savo piliečius, Lietuva suorganizavo 22 specialiuosius repatriacinius skrydžius iš Ispanijos, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Norvegijos, Nyderlandų, Lenkijos, Danijos, Indonezijos, Vietnamo ir Tailando. Kai kurie iš šių skrydžių įeis ir į aviacijos istoriją.

„Pirmą kartą istorijoje buvo suorganizuotas skrydis, maršrutu Hošiminas–Bankokas–Kaunas. Tai buvo specialusis skrydis, kurį suorganizavo Lietuvos ambasada ir garbės konsulatas kartu su Vietnamo avialinijomis „Bamboo Airways“. Skrydį buvo labai sudėtinga suorganizuoti, nes reikėjo atidaryti dviejų valstybių jau uždarytas oro erdves, skubiai gauti visus leidimus“, – apie unikalų skrydį, kuriuo namo iš Vietnamo ir Tailando grįžo 111 lietuvių, šį antradienį laidoje „(Ne)emigrantai“ pasakos Lietuvos ambasadorė Kinijoje Ina Marčiulionytė.

„Kiekvienas namo grąžintas lietuvis mūsų diplomatams yra kaip didžiulis laimėjimas“, – pripažins ir Lietuvos ambasadorius Japonijoje Gediminas Varvuolis, kuriam su ambasados darbuotojais teko koordinuoti Lietuvos piliečių grįžimą iš tolimųjų Okeanijos valstybių: Fidžio, Kiribačio, Papua Naujosios Gvinėjos, Taičio, Vanuatu, kt.

Lietuvos ambasadose ir konsulatuose dirbantys žmonės sako, kad šiuo sudėtingu laiku nebeliko pareigų ir postų – visi dirbo dieną naktį, diplomatai patys oro uostuose pasitikdavo ir išlydėdavo namo išskrendančius tautiečius. Tiesa, žmonių reakcijų būta įvairių – vieni dėkojo už rūpestį, kiti reiškė pretenzijas.

„Visgi norisi kalbėti apie pozityvius dalykus. Toks buvo reisas iš Valensijos – per 200 žmonių kartu su dviračiais (gal 18 buvo pakrauta), šuniukais, mažais vaikais. Labai noriu padėkoti Alikantės lietuviams už tai, kad jie sugebėjo kiekvienam keleiviui gauti po apsauginę kaukę. Teko vykti į oro uostą išlydėti lėktuvą, tai panaudojome konsulato atsargas – gal 1,5 litro spirito rankų dezinfekcijai, vienkartines pirštines ir dažytojo kostiumą, paskolintą Valensijos lietuvių kaip apsaugos priemonę“, – pasakoja Lietuvos konsulas Valensijoje (Ispanijoje) Dainius Šriubša.

Apie iššūkius, kuriuos teko spręsti ir Lietuvos diplomatams, ir lietuviams, įstrigusiems tolimosiose šalyse, laidoje „(Ne)emigrantai“ pasakos ir Lietuvos ambasadorius Indijoje Julius Pranevičius: „Evakuacinės naktys yra pačios darbingiausios – kiekvienam policijos poskyryje tenka su kiekvienu policininku pakalbėti, nes po komendanto valandos policija nieko nepraleidžia. Tam atvejui turime kolegą, kuris kalba hindi kalba. Kaip po to girdime iš tautiečių, kurie grįžo, būtent ta kelionės atkarpa nuo vietos, kur jie buvo, iki oro uosto, yra atskira istorija“.

Laida „(Ne)emigrantai“ – šį antradienį 19.30 val. per LRT televiziją.

GALERIJA

  • Kelionė namo: Lietuvos diplomatai, darantys neįmanomus dalykus
  • Kelionė namo: Lietuvos diplomatai, darantys neįmanomus dalykus
  • Kelionė namo: Lietuvos diplomatai, darantys neįmanomus dalykus
  • Kelionė namo: Lietuvos diplomatai, darantys neįmanomus dalykus
Laidos stop kadras
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Kazkam pasiseke, kazkam nepasiseke. Is Airijos kazkodel nesusigrazino Lietuviu namo. Teks patiems kapstytis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS