2020-ųjų įvykius apžvelgė politikai: išskyrė pandemiją, Seimo rinkimus, J. Narkevičiaus istoriją | kl.lt

2020-ŲJŲ ĮVYKIUS APŽVELGĖ POLITIKAI: IŠSKYRĖ PANDEMIJĄ, SEIMO RINKIMUS, J. NARKEVIČIAUS ISTORIJĄ

Seimo frakcijų seniūnai sutinka, kad koronaviruso pandemija ir Seimo rinkimai buvo vieni svarbiausių 2020-ųjų įvykių Lietuvos politiniame gyvenime. Kita vertus, Lietuvos vidaus politikoje buvę opozicijos atstovai negailėjo kritikos buvusiam premjero Sauliaus Skvernelio žingsniui nepašalinti iš pareigų susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus. Tuo metu buvę valdantieji „valstiečiai“ atkreipė dėmesį į savo praeitos kadencijos pastangas mažinti socialinę atskirtį.

S. Cichanouskajos atvykimas į Lietuvą: parama pilietinei visuomenei

Parlamentarai taip pat sutinka, kad vienas ryškiausių Lietuvos užsienio politikos įvykių buvo Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos atvykimas į Vilnių.

„Suteiktas prieglobstis S. Cichanouskajai. Lietuva, priimdama teisėtą Baltarusijos prezidento rinkimų nugalėtoją, parodė, kad tvirtai atstovauja demokratinėms vertybėms, bei užėmė lyderės poziciją visoje Europos Sąjungoje, iškeliant Baltarusijos klausimą į politinę darbotvarkę“, – Eltai teigė Laisvės frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė.

Sviatlana Cichanouskaja (Scanpix nuotr.)

Seimo narei pritarė ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė. Pasak jos, Lietuvos Seimas šiuo atžvilgiu rodė pavyzdį kitoms Europos valstybėms, priimdamas rezoliuciją, kurioje Aliaksandras Lukašenka įvardijamas kaip neteisėtas Baltarusijos vadovas.

„Seimo sprendimas – už parodytą pavyzdį Europoje priimant rezoliuciją, nepripažįstančią legitimiu Baltarusijos prezidentu Aliaksandrą Lukašenką bei parodant solidarumą̨ su Baltarusijos pilietine visuomene ir opozicija bei parodyta tikrąja valia demokratiniams pokyčiams“, – sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Pandemijos valdymą lydėjo ne vienas skandalas

COVID-19 lydėjo visokie skandalai, kaip greitųjų testų pirkimo skandalas ar J. Narkevičiaus ir S. Skvernelio keliuko asfaltavimo ir pinigų skyrimo istorija.

Socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Sysas teigia, kad koronaviruso pandemijos valdymas bei ją lydėję valdžios sprendimai buvo vieni svarbiausių 2020-ųjų įvykių Lietuvos politiniame gyvenime. A. Sysas neslepia, kad pandemijos valdymą lydėjo ir ne vienas skandalas.

„COVID-19 lydėjo visokie skandalai, kaip greitųjų testų pirkimo skandalas ar J. Narkevičiaus ir S. Skvernelio keliuko asfaltavimo ir pinigų skyrimo istorija“, – teigė A. Sysas.

Jam pritarė ir R. Morkūnaitė-Mikulėnienė. Pasak buvusios opozicijos atstovės, J. Narkevičiaus skandalas viešumoje galėjo būti priežastis, kodėl „valstiečiai“ pralaimėjo Seimo rinkimus.

„Premjero sprendimas ginti susikompromitavusį ministrą Jaroslavą Narkevičių ir neatleisti jo, nepaisant korupcijos skandalų ir prezidento išreikšto nepasitikėjimo ministru, – tai galėjo būti ir viena svarbesnių visuomenės nusivylimo valdančiaisiais per rinkimus priežasčių“, – teigė konservatorių frakcijos seniūnė.

Tuo metu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė teigė, kad COVID-19 pandemijos kontekste Seime operatyviai rado sprendimus ir priėmė reikalingus įstatymus, didinusius žmonių socialinį saugumą koronaviruso akivaizdoje.

„Seimo veikloje šiais metais norėčiau akcentuoti pastangas mažinti socialinę atskirtį. Buvo nuosekliai indeksuojamos pensijos, didinami vaiko pinigai, kuriuos ekspertai vertina kaip vieną efektyviausių priemonių mažinant vaikų skurdą, pakelti valstybės tarnautojų, pareigūnų, medikų, mokytojų atlyginimai“, – Eltai teigė ji.

Skirtingai nei A. Norkienė, Laisvės frakcijos seniūnė I. Pakarklytė pastebėjo, kad paskelbtas karantinas pavasarį išryškino valstybės sektoriaus nepasiruošimą̨ nenumatytoms aplinkybėms.

V. Balkūno /Santaros klinikų nuotr.

„Kovo mėnesį paskelbtas karantinas, kardinaliai pakeitęs įprastas darbo sąlygas, prieigą prie kasdienių paslaugų, laisvalaikio leidimo formas ir kita, atskleidė tam tikrų valstybės sektorių̨ nepasiruošimą̨ nenumatytoms aplinkybėms bei sritis, kuriose ypač reikalingi pokyčiai. Kone geriausias pavyzdys – švietimo sektorius, kuriame kilo didelių iššūkių, bandant pereiti prie nuotolinio ugdymo“, – Eltai sakė ji.

I. Pakarklytei pritarė ir Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas. Pasak jo, S. Skvernelio vadovaujama Vyriausybė paliko daug problemų COVID-19 pandemijos valdyme. Todėl E. Gentvilą stebino, kad „valstiečiai“ rugsėjo mėnesį prisiėmė nepelnytus laurus kovoje su koronavirusu.

„Glumino S. Skvernelio pareiškimas rugsėjo mėnesį, kad jo Vyriausybė didvyriškai kovojo su pandemija ir ją... įveikė“, – šaržavo E. Gentvilas.

Pagrindinis politinių ginčų objektas – Lukiškių aikštė

I. Pakarklytė taip pat Eltai paminėjo, kad vienas reikšmingiausių metų įvykių – Vilniaus miesto savivaldybės sprendimas įkurti pliažą Lukiškių aikštėje.

„Paplūdimio Lukiškių̨ aikštėje istorija. Pats sprendimas atidaryti paplūdimį̨ Lukiškių̨ aikštėje galėjo ir nebūti vienas reikšmingiausių̨ metų įvykių – tačiau tai, kaip į atnaujintą miesto erdvę sureaguota politikų gretose, padaro šį įvykį vienu reikšmingiausių. Šalyje siaučiant pandemijai, Seimas sprendimą dėl Lukiškių aikštės perdavimo valstybei sugebėjo priimti ypatingos skubos tvarka. Tad šis įvykis atskleidė tam tikrą institucijos nebrandą bei prioritetų trūkumą, veikimą pagal emocijas, ne pagal racionalius argumentus. Tai buvo ir didelis savivaldos teisių suvaržymas“, – teigė Eltai I. Pakarklytė.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno E. Gentvilo nuomone, vienas iš ryškiausių bei neteisingiausių nuėjusios Vyriausybės sprendimų – leidžiama medžioklė bei žvejyba Žuvinto rezervate.

„Piktino sprendimas leisti medžioti ir meškerioti Žuvinto rezervate“, – Eltai teigė jis.

Išskyrė reikšmingiausią prezidento darbą

Tuo metu TS-LKD frakcijos seniūnė išryškino vieną reikšmingiausią prezidento Gitano Nausėdos 2020 m. sprendimą – vetuoti Seime priimtą rinkimų įstatymą, mažinantį patekimo į parlamentą kartelę partijoms ir koalicijoms iki 3 ir 5 procentų.

„Jei būtų praėjusi tuomečių valdančiųjų iniciatyva, tai būtų paskatinę politinės sistemos fragmentaciją ir nestabilumą“, – Eltai sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

D. Labučio / ELTOS nuotr.

Tiek I. Pakarklytė, tiek E. Gentvilas bei R. Morkūnaitė-Mikulėnienė apibendrino, kad vienas ryškiausių 2020-ųjų įvykių – Seimo rinkimai.

„Po rinkimų suformuota centro dešinės valdančioji koalicija, kuri pradėjo savo kadenciją turėdama kitokios Lietuvos viziją. Nebebus vykdoma draudimų politika, tad ateinantys ketveri metai atneš daugiau pasitikėjimo Lietuvos žmonėmis“, – sakė I. Pakarklytė.

E. Gentvilą tuo tarpu džiugina naujos Vyriausybės sudėtis. Pasak jo, buvo išlaikytas tiek amžiaus, tiek lyčių balansas.

„Džiugina naujosios Vyriausybės sudėtis – tiek daug moterų, tiek daug jaunų žmonių“, – apibendrino E. Gentvilas.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Rasa

PAKARKLE UŽSIČIAUPK SUBINLAIŽE

VYTAS

KAM MELUOJAT KONSERVINIAI EUROPA JAU IŠGUJO LAUK TA APSIŠAUKĖLE STOROŠO ETATINE DARBUOTOJA SU JA BENDRAUJA TIK LANSBERGYS ŠIMONE KVIEČIASI I LIETUVA DALINA LIETUVOS ŽMONIU PINIGUS ŽMONĖS ATBUSKIT VIENA KART

kauniete

Pripažystu Lukašenka tautos išrinkta prezidenta o ta cicinaka reik atiduoti baltarusu teismui kaip perversininke ir vyt iš seimo tas mikutėnienes
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS