A. Anušauskas: „Wagner“ pasirodymas Baltarusijoje saugumo situacijos iš esmės nekeičia | kl.lt

A. ANUŠAUSKAS: „WAGNER“ PASIRODYMAS BALTARUSIJOJE SAUGUMO SITUACIJOS IŠ ESMĖS NEKEIČIA

Dalies „Wagner“ samdinių pasirodymas Baltarusijoje iš esmės regiono saugumo padėties nekeičia, jie į kaimyninę šalį atvyko be ginklų, sako krašto apsaugos ministras.

Taip jis kalbėjo savaitgalį stebėtojams pranešus, jog pastarosiomis dienomis į stovyklą Baltarusijoje atvyko „Wagner“ kovotojų kontingentas – mažiausiai 60 įvairių automobilių.

„Aš jų nevadinčiau daliniais, aš juos vadinčiau grupėmis, kurios be ginklų, amunicijos ir logistikos perkeliamos į Baltarusiją, skaičius nėra didelis. Situacijos regione, kuri sudėtinga nuo pat Rusijos agresijos prieš Ukrainą pradžios, iš esmės tai nekeičia“, – BNS pirmadienį sakė Arvydas Anušauskas.

„Priešingai, Rusijos karinis buvimas Baltarusijoje, nepaisant „Wagner“ samdinių, yra sumažėjęs, nes, kaip žinia, mokymams telkti kariai buvo prieš kurį laiką sugrąžinti į Rusiją“, – pridūrė jis.

Ministras taip pat teigė, kad šiuo metu samdiniai neturėtų kelti didesnio susirūpinimo Lietuvai.

„Žinot, rizikos didelės buvo, kai Rusijos karių 40 tūkst. ir daugiau su visa amunicija, sunkiąja ginkluote, aviacija buvo prieš pusantrų metų mūsų pašonėje. Lyginti šias grupes su tais pajėgumais... Jei mes išsigąsime tūkstantį kartų mažesnės grupės, tai, tiesą sakant, to neturėtų būti“, – sakė A. Anušauskas.

Pasak jo, „Wagner“ Baltarusijoje greičiausiai bandys įkurti savo logistikos bazę veiklai Afrikoje.

„Jie buvo nuginkluoti Rusijoje, iš jų buvo surinkta amunicija, sunkieji ginklai. Viskas palikta Rusijoje. Matosi, kad kažkokio susitarimo, kad jie į Baltarusiją atvyktų su ginklais, nebuvo“, – kalbėjo ministras.

Paklaustas, kiek „Wagner“ samdinių šiuo metu galėtų būti kaimyninėje šalyje, jis teigė, kad „nedidelis skaičius“, tačiau tiksliau galimo kiekio neįvardino.

„Wagner“ bosas Jevgenijus Prigožinas birželį surengė maištą prieš Rusijos karinę vadovybę, tačiau vėliau jį nutraukė.

Kremlius tuomet pažadėjo, kad grupės samdiniai galės persikelti į Baltarusiją arba pasirašyti sutartis su Rusijos gynybos ministerija.

Gairės: Baltarusija, Wagner, karas Ukrainoje, Arvydas Anušauskas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS