Ar Seimo nariai ir vėl atras landų, kaip išsipirkti išsinuomotus automobilius? | kl.lt

AR SEIMO NARIAI IR VĖL ATRAS LANDŲ, KAIP IŠSIPIRKTI IŠSINUOMOTUS AUTOMOBILIUS?

  • 5

Prieš penkerius metus uždraudęs Seimo nariams iš parlamentinių lėšų nuomotis automobilius, šios kadencijos Seimas nusprendė vėl tai leisti, praneša LNK žinios.

Tuščią Seimo kiemą greitai gali užpildyti seimūnų už parlamentinei veiklai skirtus pinigus išsinuomoti automobiliai. Toks sprendimas buvo priimtas paskutiniame Seimo valdybos posėdyje visiems bendrai sutarus, nedaugžodžiaujant tarsi tai būtų valstybės paslaptis.

Pagal iki šiol galiojusią tvarką, parlamentinėmis lėšomis buvo galima apmokėti tik už automobilio eksploatavimą, techninį aptarnavimą, remontą ir draudimą.

„Dar norėti, kad tau valstybė išmuomotų automobilį? Tai, aš nežinau, kur mes kitą darbo vietą arba instituciją rasime, kur šitokios apimties privilegijos egzistuoja“, – stebėjosi Seimo narė Agnė Širinskienė.

Seimo pirmininkė tikina, kad jai tokia galimybė – nuomotis automobilį iš reprezentacinių lėšų, nereikalinga. „Bet, matyt, daugumai Seimo narių tai atrodo vienas iš aktualių klausimų. Ar dabar geriausias laikas tą daryti? Akivaizdu, kad ne“, – kalbėjo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Bet padarė. Esą to prašė visos frakcijos, o iniciatoriai – „valstiečiai“. „Iniciatyva kilo būtent iš Etikos komisijos. Jai, kaip žinia, pirmininkauja Valstiečių žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė. Valdyboje už šią sritį yra atsakingas taip pat Valstiečių žaliųjų sąjungos frakcijos narys, mano pavaduotojas, Jonas Jarutis“, – detalizavo V. Čmilytė-Nielsen.

„Valstietis“ J. Jarutis autorystės laurų prisiimti nenori. „Pastaruosius metus visų frakcijų parlamentarai kreipdavosi į mane, kad reikia taisyti parlamentinių lėšų panaudojimo tvarką“, – kalbėjo jis.

Iniciatore savęs nelaiko ir A. Norkienė. „Tą idėją nuo šios kadencijos turėjo konservatorių frakcijos nariai“, – tikino ji.

Konservatorių seniūnė atkerta, kad jos frakcijai šis klausimas nebuvo aktualus. „Mano frakcijoje didelė dalis išvis neatsakė, nesudalyvavo apklausoje. Matyt, tai nėra labai aktualus klausimas, na, bet sprendimas yra toks, koks jis yra“, – aiškino Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Ar idėjai pritarė „valstiečiai“, šių atstovai nesutaria. „Mūsų frakcijoje bendros nuomonės nebuvo, mes valdybai taip ir pranešėme“, – sakė A. Norkienė.

Šįkart į konservatorių daržą akmens nemeta ir A. Širinskienė. Ji stebisi, kad šiam siūlymui nesipriešino jos kolegos – A. Norkienė ir J. Jarutis.

„2016 metais, aš atsimenu, jis balsavo ir galvojo kitaip“, – tarstelėjo ji.

„Buvo tam tikrų situacijų, kada kolegos piktnaudžiaudami, drįstu sakyti, nuomotus automobilius išsipirkdavo. Dabar tokia galimybė yra eliminuota“, – pridūrė J. Jarutis.

Saugikliai, pasak J. Jaručio, tokie: esą jei kuris iš parlamentarų nuomotųsi automobilį, turėtų pateikti pažymą, kad tas automobilis negalės būti vėliau nupirktas išperkamosios nuomos būdu. Be to, nuomai būtų galima naudoti tik pusę parlamentinei veiklai skirtų lėšų – kiek daugiau nei 600 eurų.

„Nemanau, kad šia galimybe gali pasinaudoti daug Seimo narių“, – teigė Seimo valdybos narys Julius Sabatauskas. Tačiau kiti Seimo nariai sako, kad anksčiau parlamentarai rasdavo landų, kaip už parlamentines lėšas nuomojamą automobilį įsigyti jau kaip savo.

Lietuviai – išradingi žmonės. Nebūtinai Algirdo Syso vardu forminti. Galima Petraičio ar Jonaičio vardu.

„Lietuviai – išradingi žmonės. Nebūtinai Algirdo Syso vardu forminti. Galima Petraičio ar Jonaičio vardu“, – kalbėjo Socialdemokratų frakcijos atsovas Algirdas Sysas.

„Praeitis tokius dalykus rodė. Mes iki 2016 metų turėjome tokių situacijų, kai Seimo nariai po kadencijos arba jų artimieji sugebėdavo įsigyti tuos automobilius“, – pasakojo A. Širinskienė.

Ar Seimo nariai atras tokių landų, paaiškės po šios kadencijos.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

cia durnas klausimas . AISKU kad TAIP !!! durniu laivas

Rus

Kad ir kas atsitiktu ožiai ir subininiai su Kubos šaika visad teisus, prasuks afera ir mašinos bus privačios bet ne elektra varomi o pas visus visureigiai jie su geldom nevažineja kaip tauta ožiam žemas lygis.

kodel

tie pyd....ai vazineja su bmw o ne su skodomis ka
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS