A. Armonaitė: Civilinės sąjungos projektui priimti rudens sesija yra paskutinė | kl.lt

A. ARMONAITĖ: CIVILINĖS SĄJUNGOS PROJEKTUI PRIIMTI RUDENS SESIJA YRA PASKUTINĖ

Artėjanti Seimo rudens sesija yra paskutinė, kada galima priimti Civilinės sąjungos įstatymo projektui, sako jį inicijavusios Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė.

„Mes manome, kad ši sesija yra paskutinė, kada galima priimi šį įstatymo projektą. Ir jo reikia, aišku, ne Laisvės partijai, o Lietuvos žmonėms. Dėl to turime daryti visi – ir koalicijos partijos, ir partijos, kurios yra įsipareigojusios savo rinkėjams, kad tas įstatymas būtų priimtas ir būtų priimtas šioje sesijoje“, – žurnalistams trečiadienį po valdančiosios koalicijos tarybos pasitarimo sakė Laisvės partijos vadovė.

Seimo pirmininkė, taip pat valdančiųjų Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė Nielsen tvirtino, kad klausimas bus rudens sesijos darbotvarkėje, tačiau pripažino, kad tvirto palaikymo civilinei sąjungai Seime vis dar nėra.

„Man asmeniškai labai norėtųsi, kad šioje kadencijoje šis klausimas galų gale būtų uždarytas ir lūkestis žmonių, kuriems tai yra svarbu, patenkintas. Ar pavyks tiek balsų surinkti tiek balsų, kiek reikia – vis dar atviras klausimas. Puikiai žinote, koks yra Seime jėgų santykis, jis iš esmės nesikeičia. Tai balsavimas dėl civilinės sąjungos būtų 50 ant 50“, – tvirtino ji.

Seimas gegužę po svarstymo kelių balsų persvara pritarė Civilinės sąjungos įstatymo projektui, kuriuo būtų įteisinta tos pačios lyties asmenų partnerystė. Dar liko paskutinis balsavimas dėl įstatymo priėmimo. 

Lietuvoje partnerystė šiuo metu nėra įteisinta nei vyro ir moters, nei vienos lyties poroms. Ankstesni bandymai tą padaryti parlamente buvo nesėkmingi.

Kalbėdama apie planus rudens sesijoje Seimui ratifikuoti Stambulo konvenciją, V. Čmilytė-Nielsen teigė, kad klausimas priklausys nuo to, ar Seimas ryšis kreiptis į Konstitucinį Teismą išaiškinimo, ar konvencija neprieštarauja šalies Konstitucijai.

„Matyt, grįšime prie to nutarimo svarstymo rudens sesijos pradžioje. Tai dabar Seimo apsisprendimas laukia, ar bus kreiptasi į Konstitucinį Teismą, kad jis savo ruožtu įvertintų, ar jis gali prieštarauti Lietuvos Respublikos Konstitucijai“, – sakė Seimo pirmininkė.

Parlamentas besibaigiant pavasario sesijai pradėjo svarstyti šį V. Čmilytės-Nielsen inicijuotą siūlymą po to, kai kreiptis į KT paragino nevyriausybininkai. Lietuva Stambulo konvenciją pasirašė dar 2013 metų birželio 7 dieną – prieš dešimtmetį, tačiau Seimas iki šiol jos neratifikavo.

Trečiadienį valdantiesiems konservatoriams, liberalams ir „laisviečiams“ aptariant rudens Sesijos darbus, pasak Seimo pirmininkės, nebuvo kalbėta apie Seime įstrigusią iniciatyvą dekriminalizuoti nedidelio kiekio kanapių ir jų produktų turėjimo savo reikmėms.

Šią iniciatyvą aktyviausiai palaikančių „laisviečių“ vadovė A. Armonaitė sako, jog klausimas turi būti laikomas ne „baudžiamosios politikos“ o „sveikatos politikos objektu“, kartu ji pripažino, kad priimti sprendimui nėra tvirtos politinės valios.

„Klausimas yra apipintas įvairiais mitais, legendomis, demonais, dezinformacija. Suprantu, kad žmonės bijo, dėl to darbo reikia padaryti daugiau ne tik parengiant projektą ir svarstant jį komitete, bet ir pasitelkiant sveikatos politikos autoritetus. Tikiu, kad šita reforma įvyks Lietuvoje, bet kelias yra ilgesnis“, – teigė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Anonimas

Mažiau būtų cackinusis su gpasais gal būtų ir spėjus.

Rūta

ir tau ta sesija tebūnie paskutinė. Nesgalvos ir uodegos ligonių bei narkomanų partija po kitų rinkimų matys Seimą kaip savo ausis. Eik sorošo ir švabo pridergtų apatinių skalbti, . kosmonaute iš Vasaros gatvės..

Anonimas

Tiesa Kaip tu moterie,nebijai eiti pries DIEVO KURYBA Ir sededama tokioje kedeje ,ragini Eiti i NUODEME-kitus. Zinai,ka padare LAISVE-ATMETUSIEMS DIEVO TIESA DAVE ISKRYPIMUS IR DIEVAS buvo priverstas -NUPLAUTI VISKA NUO ZEMES,isskyrus zmogo NOJU,kuris Vykde DIEVO VALIA. Siandiena zeme yra palikta UGNIAI Zmones palike DIEVE- VEL KARTOS SAVO BJAURIUS DALYKUS. Kol dar sviecia saule-SUSIMASTYKIT,IR ATSAKYKIT SAU I KLAUSIMA KAS TAS JUSU DIEVAS???? AS ZINAU O JUS AR ZINOTE-ZEMISKA VALDZIA!!!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS