Austrija žada paramą Lietuvai derybose su ES dėl finansinės pagalbos statant tvorą | kl.lt

AUSTRIJA ŽADA PARAMĄ LIETUVAI DERYBOSE SU ES DĖL FINANSINĖS PAGALBOS STATANT TVORĄ

Austrija žada paramą Lietuvai derybose su Europos Sąjunga dėl finansinės pagalbos statant tvorą pasienyje su Baltarusija, teigia Austrijos vidaus reikalų ministras Karlas Nehammeris (Karlas Nehameris).

„Austrija padės Lietuvai Europos Komisijoje, kai kalba eis apie finansinę pagalbą statant fizinį barjerą“, – žurnalistams pasieniečių mokykloje Medininkuose antradienį sakė ministras.

„Negaliu suprasti, kodėl EK nesupranta, kad svarbu ne tik pasirūpinti nelegaliais migrantais, bet ir labai svarbu pasirūpinti finansine pagalba statant fizinį barjerą“, – pridūrė jis.

Finansinės paramos iš ES svarbą pabrėžė ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad ES taisyklės nenumato galimybės europinėmis lėšomis finansuoti fizinio barjero statybų, tačiau Lietuva ir kai kurios kitos valstybės kelia šį klausimą.

Pasak Vyriausybės vadovės, šiuo metu ES finansuoja tik tam tikras apsaugos priemones, pavyzdžiui, stebėjimo sistemos įrengimą, tačiau „fizinio barjero finansavimo kol kas ES institucijų dokumentuose nėra numatyta“.

Lietuvos Vyriausybė yra apsisprendusi 508 km pasienio ruože su Baltarusija statyti tvorą, siekiant sumažinti neteisėtos migracijos srautus. Toks fizinis barjeras turėtų būti pastatytas per metus ir kainuoti iki 152 mln. eurų.

Šiemet į Lietuvą per sieną su Baltarusija jau pateko per 4,1 tūkst. migrantų, didžioji dalis – šią vasarą.

Lietuvos pareigūnai išaugusius migracijos srautus vadina Baltarusijos režimo hibridine agresija. Dėl to šalyje paskelbta ekstremali padėtis.

Taip pat priimtas sprendimas apgręžti neteisėtai sieną bandančius kirsti asmenis, tai gerokai sumažino plūstančiųjų srautus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimui Pydarui

Melas ES atsisakė finansuoti, niekas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS