A. Ažubalis: diplomatų planai atsistatydinti – dovanėlė Rusijai | kl.lt

A. AŽUBALIS: DIPLOMATŲ PLANAI ATSISTATYDINTI – DOVANĖLĖ RUSIJAI

Lietuviškojo „Wikileaks“ skandalo atomazgos, panašu, teks laukti iki rudens, kol bus baigtas Užsienio reikalų ministerijos  (URM) Generalinės inspekcijos tyrimas. Tačiau buvęs diplomatinio korpuso vadovas Audronius Ažubalis mano, jog tiek ministerijos, tiek pačių diplomatų reakcija į išplitusius įrašus parodė provokacijos autoriams, kad Lietuva galima lengvai manipuliuoti.

Internete išplitus neformaliems Lietuvos diplomatų pokalbiams, kilo tarptautinis skandalas, o kai kurie diplomatai jau pranešė apie ketinimą trauktis iš pareigų – tokį prašymą URM įteikė ambasadorius Azerbaidžane Artūras Žurauskas, manoma, kad panašiai pasielgti ketino ir paviešintuose įrašuose neva figūruojantis ambasadorius Vengrijoje Renatas Juška.

Seimo Užsienio reikalų komiteto vicepirmininkas Audronius Ažubalis kritikuoja tokį diplomatų žingsnį, neatmesdamas, kad ateityje panašių provokacijų gali sulaukti ir pats užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Dėl reakcijos į incidentą – manau, kad ji buvo visiškai neadekvati. Mano manymu, geriausia reakcija būtų buvusi jokios reakcijos. Pažiūrėkime juk į kitų valstybių pavyzdį su "WikiLeaks" skandalais. Ambasadorių atsistatydinimas, jei toks įvyks, bus tik padrąsinimas svetimoms žvalgyboms tęsti šią kampaniją. Pasiduodami tam spaudimui tampame labai lengvai kontroliuojami. Įdomu, kaip elgsis pats ministras, kai kitąkart bus pasiūlyta paviešinti jo paties telefoninį pokalbį? Ką jis tuomet sutiktų paaukoti, kad tokie įrašai, kompromatai žiniasklaidos nepasiektų?“, - klausė L.Linkevičiaus pirmtakas.

Pasak A.Ažubalio, dėl galimo šnipinėjimo URM nuolat naudojo prevencines priemones - tiek diplomatams, tiek ministerijos darbuotojams primygtinai rekomenduojama telefoniniams pokalbiams naudotis vadinamaisiais ryšio tuneliais, o anksčiau egzistavo ir draudimas naudotis USB atmintinėmis.

Valdančiųjų socialdemokratų atstovas, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Benediktas Juodka diplomatų sprendimo nevertino taip griežtai. Pasak jo, „Kiekvienas reaguoja taip, kaip mano reikalinga“.

„Užsienio reikalų ministerijos vadovai šiuo metu atlieka vertinimą, tad reikėtų palaukti išvadų. Dėl ambasadorių sprendimo atsistatydinti – jie kelia sau labai aukštus moralinius reikalavimus. Na, gal skubėti taip ir nevertėjo, reikėjo palaukti visos įvykių analizės. Iš kitos pusės, tokio aukšto rango pareigūnai turėtų galvoti ką šneka, nesvarbu, kad tai daroma su senais pažįstamais, draugais, ir, be abejonės, prisiimti atsakomybę už pasakytus žodžius“, - taip situaciją vertino B.Juodka.

B.Juodka pripažino, jog A.Žurausko pareiškimas apie atsistatydinimą yra ir ženklas Europai, jog mes mokame prisiimti atsakomybę už savo veiksmus, net jei mesti tik migloti įtarimai, taip pat ir tai, jog būtent tokio žingsnio tikėjosi ir provokuojanti pusė.

„O ar reikėtų pranešti apie atsistatydinimą ir ambasadoriui Renatui Juškai – kol kas negaliu vertinti. Ambasadoriai žino galbūt daugiau nei mes, jie yra aukšto rango diplomatai, tad jie ir turėtų apsispręsti, kaip pasielgti geriausia“. – aptakiai dėstė Seimo komiteto pirmininkas.

Plačiau skaitykite rugpjūčio 8-osios savaitraštyje „Vilniaus diena“.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Advokatas iš vidurio kolchozo

sprendžia "pasaulines" problemas... Ai kaip norisi vėl tapti UR ministru!

jau

geriau tegu atsistatydina, nei neišmanėliai lieka postuose. dabar su šia runkelių rinkta valdžia yra taip - visus buvusius (ypač teisėsaugos sistemoje) specialistus atleidžia, susodina savo draugų draugus, dažnai net paprasto rašto ar ataskaitėlės nemokančius parašyti. Taip ir apsikvailiname prieš visą pasaulį.

joniui

tai ko čia sėdi, protinguoli? Šlykštu, kai valdininkai blogai atlieka darbus, bet dar šlykščiau, kai be jokio išsilavinimo dundukai ima reikšti savo nepasitenkinimą sava šalimi, kurioje tarpsta, matyt, atgimė treninginiai, sugrįžę iš "pažadėtojo" rojaus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS