Baltijos šalių ministrai pasisako už NATO veiksmų planą Ukrainai | kl.lt

BALTIJOS ŠALIŲ MINISTRAI PASISAKO UŽ NATO VEIKSMŲ PLANĄ UKRAINAI

Baltijos šalių užsienio reikalų ministrai sutaria, kad atsiradus tinkamoms aplinkybėms pastaruoju metu Rusijos spaudimą patiriančiai Ukrainai reikėtų sudaryti narystės NATO veiksmų planą.

„Aš vis dar tikiu, kad NATO turėtų apsispręsti dėl narystės programos Ukrainai, ir manau, kad mes tai aptarsime ir su Ukraina, ir su Aljansu. Manau, kad atėjus tinkamam laikui Aljansas priims sprendimą“, – Vilniaus oro uoste žurnalistams sakė Latvijos ministras Edgaras Rinkevičius.

Jis, kaip ir kiti du Baltijos valstybių diplomatijos vadovai, ketvirtadienį išvyko solidarumo vizito į Ukrainą.

Kaip teigė E. Rinkevičius, ketinama Ukrainai pasiūlyti alternatyvias veiksmų plano programas.

„Nusprendėme, kad kitos tinkamos paramos programos yra daug geresnės. Praktiniu požiūriu, tos programos tikriausiai yra daug efektyvesnės“, – kalbėjo ministras.

Vizito į Kijevą iniciatorius Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis žurnalistams pabrėžė, kad siekiant išlaikyti Aljanso vienybę, Lietuva visgi kol kas atideda asmeninį kreipimąsi į Aljansą. Pastarąją savaitę jis tvirtino, kad Lietuva ketina NATO sąjungininkams pasiūlyti galimybę Ukrainai suteikti narystės veiksmų planą. Šį planą įgyvendinusi, anot ministro, Ukraina galėtų tapti Aljanso nare.

„Buvo priimtas sprendimas, kad geriau yra siųsti bendrą visų aljanso narių žinutę nei atskirų valstybių“, – ketvirtadienio rytą komentavo ministras.

„Manau, kad NATO stiprybė yra vienybė, ir manau, kad turime siųsti signalą ne tik iš tų šalių, kurios jaučiasi arčiau Ukrainos, bet iš viso aljanso, šiuo atveju aljansas mato poreikį palaikyti Ukrainą, kartu su jos teritoriniu vientisumu ir suverenitetu“,– teigė G. Landsbergis

„Kol kas nusprendėme susilaikyti nuo viešo kreipimosi į kolegas”,– pridūrė Lietuvos diplomatijos vadovas.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę G. Landsbergis teigė, jog Lietuva netrukus ketina laišku kreiptis į Aljanso kolegas siekiant dar kartą pasvarstyti galimybę suteikti narystės veiksmų planą Ukrainai.

Pastarosiomis savaitėmis suaktyvėjus kovoms tarp Ukrainos kariuomenės ir prorusiškų separatistų, kontroliuojančių du rytinius šalies regionus, Kremliaus veiksmai ėmė kelti įtampą dėl rizikos kilti platesnio masto konfliktui. Rusija, Ukrainos vyriausybės duomenimis, prie savo sienos su Rytų Ukraina sutelkė daugiau kaip 40 tūkst. karių.

Ketvirtadienio rytą G. Landsbergis kartu su Latvijos užsienio reikalų ministru Edgaru Rinkevičiumi ir Estijos užsienio reikalų ministre Eva Maria Liimets vienu lėktuvu išvyko solidarumo vizito į Ukrainą. Vizito metu planuojami Baltijos šalių diplomatijos vadovų susitikimai su Ukrainos vadovybe, vicepremjere Europos ir euroatlantinei integracijai, užsienio reikalų ir gynybos ministrais.

GALERIJA

  • Baltijos šalių ministrai pasisako už NATO veiksmų planą Ukrainai
  • Baltijos šalių ministrai pasisako už NATO veiksmų planą Ukrainai
  • Baltijos šalių ministrai pasisako už NATO veiksmų planą Ukrainai
  • Baltijos šalių ministrai pasisako už NATO veiksmų planą Ukrainai
  • Baltijos šalių ministrai pasisako už NATO veiksmų planą Ukrainai
URM nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Anonimas

Laisvę Kombodžai....

BAIKITE JUOKINTI PASAULĮ SU SAVO KIEMSARGIUKŲ PLANAIS

Trys Baltijos šalys "galiūnės" reikalauja iš dramblio...Pasinešę trys "galiūnai" tik tarpusavyje galite padiskutuoti apie globalinius šios planetos klausimus...Sprendimus priiminės tie, kurie gali tai daryti, o ne jus, trys piemenėliai. Tik juokinate pasaulį ir darote problemas savo valstybėms.

Anonimui Pydarui

Ir kada Lietuviai pradės protauti......
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS