A. Bilotaitė: būtina užkirsti kelią tragedijai ir žmonių mirtims Baltarusijos pasienyje | kl.lt

A. BILOTAITĖ: BŪTINA UŽKIRSTI KELIĄ TRAGEDIJAI IR ŽMONIŲ MIRTIMS BALTARUSIJOS PASIENYJE

  • 9

Austrijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos bei Lenkijos vidaus reikalų ministrai pasirašė laišką, kuriuo siekia atkreipti nevyriausybinių organizacijų dėmesį į situaciją Baltarusijos pasienyje. Laiško kopija taip pat adresuojama Europos Komisijos (EK) vidaus reikalų komisarei Ylvai Johanson.

Laiške ministrai pabrėžė, kad neteisėtos migracijos krizę, kuri perauga į humanitarinę krizę, siekdamas savo politinių tikslų, sukuria nedemokratinis Baltarusijos režimas. Baltarusijoje nepaisoma žmogaus teisių. Režimas ir toliau sąmoningai kuria sąlygas neteisėtai migracijai: su vis naujomis trečiosiomis šalimis deramasi dėl supaprastinto vizų išdavimo, organizuojami nauji reguliarūs skrydžiai ne tik į Minską, bet ir į kitus Baltarusijos oro uostus, bei manipuliuojama įvykiais Afganistane ir jo kaimynystėje, atveriant naują migracijos kelią.

„Matome, kas vyksta Baltarusijos pasienyje. Migrantai tapo įkaitais ir yra naudojami, siekiant politinių tikslų bei darant spaudimą visai Europos Sąjungai. Negalime leisti, kad mus šantažuotų diktatorius. Tačiau kartu būtina užkirsti kelią tragedijai – žmonės, kurie išvyko iš savo kilmės šalių, dabar gali mirti Baltarusijos pasienyje, kadangi artėja šalti orai. Tai netoleruotina“, – teigia vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Laiške ministrai pareiškė susirūpinimą, kad dėl prastėjančių oro sąlygų pasienyje susitelkusiems neteisėtai kirsti ES išorės sieną mėginantiems migrantams kyla papildomi pavojai. Lietuva, Latvija bei Lenkija skubiai teikia humanitarinę ir medicininę pagalbą, jeigu to reikia. Taip pat pabrėžiama, kad svarbu, jog Baltarusijos režimo skleidžiama propaganda nedarytų įtakos tarptautinėms organizacijoms bei NVO. Pastangos prieš dezinformaciją yra itin svarbios valdant esamą situaciją, teikiant pagalbą Baltarusijoje jau esantiems migrantams ir siekiant, kad daugiau migrantų netaptų Aliaksandro Lukašenkos režimo aukomis. Tarptautinės nevyriausybinės organizacijos kviečiamos aktyviai prisidėti prie objektyvios ir teisingos informacijos teikimo pačioje Baltarusijoje ir migrantų kilmės šalyse.

Rugpjūtį Lietuvoje lankęsi aukščiausi ES pareigūnai – EK pirmininkė Ursula von der Leyen, EK vicepirmininkas Margaritis Schinas ir EK vidaus reikalų komisarė Ylva Johanson pripažino, kad ES susidūrė su fenomenalia hibridine grėsme ir tam reikalingas vieningas atsakas. 12 ES valstybių narių bendru laišku yra kreipėsi į EK ir dėl neatidėliotinų migracijos politikos teisinių pokyčių.

Lietuva, Latvija ir Lenkija, susidūrusios su hibridine Baltarusijos režimo ataka, saugo ne tik savo valstybių, bet ir ES išorės sieną.

2021 m. Lietuva užfiksavo 4226 neteisėtus sienos kirtimus. Nuo rugpjūčio pradžios į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių buvo įleisti 157 asmenys.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Reikia juos įsileisti

Juk laisvo ploto daug turime

Maras

Savo pensininkais ir bedarbiais rupinkites, visi zmones uz elgetos pasalpa dirba… Niekas tu teroristu cia nekviete, patys isibrove…

Tele

Jie kaip.... Turistai.... su vizomis atvyko i Baltarusija ,manau kad si salis turi nesti atsakomybe uz tai ,o pas mus eina be dokumentu kaip nusikalteliai .....tai koks cia klausymas lai Baltarusija ir rupinasi jais ....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS